Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ronaldinho

Recommended Posts

• Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
  • 4 months później...

Przymierzam się do zrobienia w łazience blatu z kamienia (w kolorystyce podłogi). Mam pytanie - czy, a jeśli tak to ile blat powinien wystawać za murek? Jak zabudowalibyście tę pralkę od przodu? Normalnie otwierane drzwi nie wchodzą w rachubę, bo vis a vis stoi wc i bidet; może zatem "roleta" otwierana na bok? Poradźcie :)

Tak wygląda to teraz :

http://foto.onet.pl/upload/36/65/_587152_n.jpg

Moim zdaniem, całkowite zabudowanie pralki (blat i front) nie jest najlepszym pomysłem. Pomijając fakt, że za każdym razem chcąc mieć dostęp to musiałabyć otwierac (drzwiczki, roletę - cokolwiek) to pralka w czasie pracy wydziela sporo ciepła i wilgoci (przy wyższych temperaturach prania wręcz pary wodnej), co przy zabudowie ze wszystkich stron chyba nie wpłynęłoby korzystnie na jej żywotność. A co najmniej podczas prania i jakiś czas po - i tak musiałoby być otwarte...

Może pionowa żaluzyjka meblowa z aluminium, tylko czy taka szerokość jest dostępna :roll:

Z tego, co widzę na zdjęciu żaluzja nie wchodzi w grę, ponieważ nie ma miejsca na jej schowanie (musi się przecież gdzieś zwijać), na plecy pralki nie może, bo tam są z pewnością przyłącza, a na górze nie ma tyle miejsca pomiędzy blatem pralki a blatem który zamierzasz położyć na murku. Jedyne rozwiązanie, jakie tu widzę to drzwiczki łamano/przesuwne. Wtedy skrzydła możesz zrobić takiej szerokości żeby mieściły się pomiędzy pralką a wc. A tak swoją drogą to żaluzje można zrobić nawet do 120 cm, ale koszt mechanizmu który to obsługuje jest bardzo wysoki.

Pozdrawiam

Z tego, co widzę na zdjęciu żaluzja nie wchodzi w grę, ponieważ nie ma miejsca na jej schowanie (musi się przecież gdzieś zwijać), na plecy pralki nie może, bo tam są z pewnością przyłącza, a na górze nie ma tyle miejsca pomiędzy blatem pralki a blatem który zamierzasz położyć na murku. J

tak, zdaję sobie sprawę - dlatego pisałam o rolecie otwieranej na bok

Jedyne rozwiązanie, jakie tu widzę to drzwiczki łamano/przesuwne. Wtedy skrzydła możesz zrobić takiej szerokości żeby mieściły się pomiędzy pralką a wc.

ciekawie brzmi, ale za chiny nie potrafię sobie tego wyobrazić :( pomóż

O zwykłych żaluzjach nawet nie myślałam, bo metalowe mi się nie podobają, a drewniane szybko by się wypaczyły.

Ja mam w obecnej kuchni, jestem bardzo zadowolona - olej z IKEI bardzo dobrze impregnuje, ale oczywiście trzeba z blatem uważać. Nie lubi jak wsiąka w niego wda, nei stawiam na nim garnków etc.

Mamy go ponad rok i wygląda bardzo ładnie. Przy okazji dementuję pogłoski, jakoby blaty drewniane jakoś dokuczliwie chłonęły zapachy - nei wiem, kto to wymyslil, ale to jakaś bzdura (w każdym razie moj blat pachnie ładnie :D )