agatah 10.07.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Wina oleju, ten z Ikei jest kiepski. Polecam gorąco Osmo top oil do blatów. Żadne plamy się nie imają blatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalafiorek 10.07.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Również polecam Osmo. Mamy drewniane blaty i meble, które samodzielnie olejowaliśmy od 3,5 roku. Używałam olejowosku twardego z satynowym połyskiem, bo zależało mi na takim właśnie wykończeniu. Nic się nie dzieje ani z blatami, ani z meblami (stół i stolik kawowy codziennie wykorzystywane). W wynajmowanym wczesniej domu blaty były zaimpregnowane olejem z ikea. Powierzchnia nie była taka trwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalafiorek 10.07.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Również polecam Osmo. Od 3,5 roku mamy drewniane blaty i meble, które samodzielnie olejowaliśmy . Używałam wosku twardego olejnego OSMO z satynowym połyskiem (3032), bo zależało mi na takim właśnie wykończeniu. Nic się nie dzieje ani z blatami, ani z meblami (stół i stolik kawowy codziennie wykorzystywane). W wynajmowanym wczesniej domu blaty były zaimpregnowane olejem z ikea. Powierzchnia nie była taka trwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 19.07.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 agatah, napisz mi jeszcze, proszę, co robisz z pędzlem? Myjesz? W czym? Czy zostawiasz do następnego razu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 19.07.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Flawia, pędzel za kilka złotych wyrzucam po skończonej pracy Jak olejuję dwa razy, to w przerwie szczelnie zamykam do w woreczku foliowym. Tylko ważne, nie wyrzucaj do kosza w domu, tylko od razu wynieś na zewnątrz, najlepiej w słoiku zalany wodą, bo olej może dokonać samozapłonu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 19.07.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Za kilka dni będę olejowała, czekam na nowy olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 19.07.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Flawia, pędzel za kilka złotych wyrzucam po skończonej pracy Jak olejuję dwa razy, to w przerwie szczelnie zamykam do w woreczku foliowym. Tylko ważne, nie wyrzucaj do kosza w domu, tylko od razu wynieś na zewnątrz, najlepiej w słoiku zalany wodą, bo olej może dokonać samozapłonu:D Aha, czyli muszę lecieć po drugi pędzel, bo przede mną druga warstwa, a radośnie zostawiłam "goły' Dzięki za rady Położyłam jedną warstwę, prawie wyschła, ale miejscami chyba nałożyłam więcej i to widać pod światło i jeszcze się lepi. Da się coś z tym zrobić przed położeniem drugiej warstwy? Ty w ogóle szmatką nie przecierasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 19.07.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Nic nie ruszaj. Ja zawsze zostawiałam, wszystko pięknie wsiąkało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t.kasia 23.07.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Czy przed wycinaniem w surowym blacie dębowym otworów pod zlewozmywak i płytę indukcyjną trzeba go zaolejować? Mąż obawia się, że póżniej po wycięciu otworów i przed założeniem zlewu olejowanie nie będzie efektywne. Proszę o radę, bo w najbliższym czasie bedziemy montować kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 24.07.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Zaolejować wszystko dwukrotnie dookoła PO wycięciu otworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 24.07.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 agatah, zrobiłam, jak mówiłaś, jest super. Bardzo Ci dziękuję za wszystkie rady i cierpliwość , ten Osmo a mój stary olej to niebo a ziemia. Przeczytałam gdzieś, żeby przez 10 dni nie wycierać na mokro, udaje Ci się to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 24.07.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Flawia, ogromnie się cieszę Nie przypominam sobie żebym czekała tyle dni. Na puszce nic na ten temat nie ma. Jak jeszcze teść przychodził do syna, to nie uważał na pewno:sick: Staram się przez pierwsze dni nadmiernie nie moczyć blatu, a jak coś chlapnie to na sucho wycieram. Nie smażę też żeby tłuszcz nie chlapał. Ale nie uważam jakoś szczególnie bo mam rodzinę i jeść coś musimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t.kasia 24.07.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 agatah, dzięki. Czy blat należy zaolejować również od spodniej strony, szczególnie pod zmywarką, okolice płyty i zlewu, czy zaolejować na całej spodniej powierzchni blatu? Gdzie zamawiasz olej osmo do blatów? Jestem nowicjuszką w tym temacie, z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 24.07.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Na allegro.Należy zaolejowac cały przed montażem, i dodatkowo po zamontowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 24.07.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Dobry wieczór. Jutro będę olejować deskę tarasową modrzew ryflowany kupiłam 4 próbki Osmo do tarasów,powiedziano mi że mam to robić bawełnianą szmatką,chciałabym położyć dwie warstwy aby zobaczyć kolor,nie wiem po jakim czasie nałożyć tę drugą,szmatka czy pędzel jednak bo te rowki są... Jak mam się do tego zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 25.07.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Tarasu co prawda nie olejowałam, ale jeśli deski są ryflowane, to olejowałabym pędzlem.Szmatką przecież oleju nie wetrzesz w rowki.Czas nałożenia drugiej warstwy powinien być podany albo na puszce, albo zobacz na stronie Osmo, przy konkretnym produkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin8 18.08.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Witam,szukałem trochę w necie, ale bez powodzenia... Czy ktoś mógłby mi napisać jakie drewno najlepiej nadaje się na blaty kuchenne? Mam na myśli raczej drewna rodzime (dąb, buk, jesion) - czy pomiędzy nimi jest jakaś znaczna różnica w trwałości albo stopniu skomplikowania konserwacji? Czy sugerować się jedynie wyglądem i ceną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t.kasia 14.09.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Pomóżcie! Jak oszlifować krawędź drewnianego blatu? Na ostro, promień R1 czy R2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t.kasia 14.09.2015 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Zapomniałam dodać, kuchnia nowoczesna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 15.09.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Pomóżcie! Jak oszlifować krawędź drewnianego blatu? Na ostro, promień R1 czy R2? R2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts