Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ronaldinho

Recommended Posts

• Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Również polecam Osmo. Mamy drewniane blaty i meble, które samodzielnie olejowaliśmy od 3,5 roku. Używałam olejowosku twardego z satynowym połyskiem, bo zależało mi na takim właśnie wykończeniu. Nic się nie dzieje ani z blatami, ani z meblami (stół i stolik kawowy codziennie wykorzystywane). :yes:

W wynajmowanym wczesniej domu blaty były zaimpregnowane olejem z ikea. Powierzchnia nie była taka trwała.

Również polecam Osmo. Od 3,5 roku mamy drewniane blaty i meble, które samodzielnie olejowaliśmy . Używałam wosku twardego olejnego OSMO z satynowym połyskiem (3032), bo zależało mi na takim właśnie wykończeniu. Nic się nie dzieje ani z blatami, ani z meblami (stół i stolik kawowy codziennie wykorzystywane). :yes:

W wynajmowanym wczesniej domu blaty były zaimpregnowane olejem z ikea. Powierzchnia nie była taka trwała.

• 2 weeks później...
Flawia, pędzel za kilka złotych wyrzucam po skończonej pracy :)

Jak olejuję dwa razy, to w przerwie szczelnie zamykam do w woreczku foliowym.

Tylko ważne, nie wyrzucaj do kosza w domu, tylko od razu wynieś na zewnątrz, najlepiej w słoiku zalany wodą, bo olej może dokonać samozapłonu:D

Aha, czyli muszę lecieć po drugi pędzel, bo przede mną druga warstwa, a radośnie zostawiłam "goły' :cool:

Dzięki za rady :)

Położyłam jedną warstwę, prawie wyschła, ale miejscami chyba nałożyłam więcej i to widać pod światło i jeszcze się lepi. Da się coś z tym zrobić przed położeniem drugiej warstwy? Ty w ogóle szmatką nie przecierasz?

Czy przed wycinaniem w surowym blacie dębowym otworów pod zlewozmywak i płytę indukcyjną trzeba go zaolejować? Mąż obawia się, że póżniej po wycięciu otworów i przed założeniem zlewu olejowanie nie będzie efektywne. Proszę o radę, bo w najbliższym czasie bedziemy montować kuchnię.

Flawia, ogromnie się cieszę :)

Nie przypominam sobie żebym czekała tyle dni. Na puszce nic na ten temat nie ma. Jak jeszcze teść przychodził do syna, to nie uważał na pewno:sick:

Staram się przez pierwsze dni nadmiernie nie moczyć blatu, a jak coś chlapnie to na sucho wycieram. Nie smażę też żeby tłuszcz nie chlapał.

Ale nie uważam jakoś szczególnie bo mam rodzinę i jeść coś musimy ;)

Dobry wieczór.

Jutro będę olejować deskę tarasową modrzew ryflowany kupiłam 4 próbki Osmo do tarasów,powiedziano mi że mam to robić bawełnianą szmatką,chciałabym położyć dwie warstwy aby zobaczyć kolor,nie wiem po jakim czasie nałożyć tę drugą,szmatka czy pędzel jednak bo te rowki są...

Jak mam się do tego zabrać?

• 4 weeks później...

Witam,

szukałem trochę w necie, ale bez powodzenia... Czy ktoś mógłby mi napisać jakie drewno najlepiej nadaje się na blaty kuchenne? Mam na myśli raczej drewna rodzime (dąb, buk, jesion) - czy pomiędzy nimi jest jakaś znaczna różnica w trwałości albo stopniu skomplikowania konserwacji? Czy sugerować się jedynie wyglądem i ceną?

• 4 weeks później...