Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Gloria, dzięki za podanie linka. ta nowa propozycja elewacji jest dla mnie śliczna.

BY la po Warunki zabudowy.Domek można postawić na działce.

Jejku, teraz jeszcze w totka wygrać i jutro zaczynam :wink:

A,Ty ,Gloria Victis, też myslisz o ty projekcie???

pozdrawiam,nata

Xana z Xsary:

A co Ty bys chcial/a w dokumentacji, co Ci nie pasuje? Skoro sprzedaje je murator, to spelniaja standard muratora - czyli to najlepsza dokumentacja na rynku :lol: :lol:

pozdrawiam, GV

cytaty ze starony:

W segregatorze znajduje się komplet dokumentacji zawierający cztery egzemplarze projektu budowlanego, a w każdym z nich opis techniczny, podstwowe schematy statyczno - konstrukcyjne i rysunki projektu architektoniczno – budowlanego opracowane w następujących branżach:

- projekt architektoniczny

- projekt konstrukcyjny (bardzo dokładny projekt wykonawczy)

- projekt wewnętrznej instalacji wodociągowo – kanalizacyjnych

- projekt wewnętrznej instalacji gazowej

- projekt instalacji ogrzewania

- projekt wewnętrznej instalacji elektrycznej

Do każdego projektu można zamówić zeszyt z obliczeniami statycznymi (pełne obliczenia konstrukcji) które niezbędne będą w przypadku dokonywania zmian w konstrukcji budynku.

Projekty gotowe dostępne są w wersjach lustrzanego odbicia jako gotowy komplet dokumentacji dla każdego wariantu. Oprócz wymienionego wyżej zestawu projektowego można dodatkowo zamówić kosztorys

no można. I dobrze że można. Po co Tobie obliczenia statyczne, skoro konstrukcja jest w podana w stopniu wykonawczym? Dokumentacja muratora jest wlasnie tak przygotowywana. Po co mnozyc makulature i za znia placic w standardzie?

Nie kwestionuje standardow Muratora !!! Przeciez nie napisalam o kupowaniu projektu w standardzie Muratora?

Mowie tylko zeby sie dokladnie dowiedziec co jest napisane w ofercie danej pracowni XY, bo na przyklad ja uwazam, ze kosztorys lub chocby zestawienie materialow to rzecz wazna przy budowie i trzeba miec swiadomosc, ze to moze kosztowac nastepne pieniazki i to niemale (dolnoslaskie 800zł).

I tej wersji sie bede trzymac;)

... bo na przyklad ja uwazam, ze kosztorys lub chocby zestawienie materialow to rzecz wazna przy budowie i trzeba miec swiadomosc, ze to moze kosztowac nastepne pieniazki i to niemale (dolnoslaskie 800zł).

I tej wersji sie bede trzymac;)

KOSZTORYS W PROJECIE GOTOWYM???

Oj nie chce sie zaczac sprzeczac :) Ale jak mozna przygotowac kosztorys w projecie gotowym? Przeciez kazda budowa to kwestia indywidualna i zawsze przy adaptacji stosuje sie zamienne technologie. Dlatego kosztorys w projekcie gotowym moze bardzo mylic - bo stosuje sie zamiennie material np z gazobetonu na slike albo phorotherm i zapomina sie zmienic szeregu blaszek, zapraw, klejow itp. Wlasnie dlatego, jesli kosztorys ma byc miarodajny powinno sie go wykonywac w trakcie adaptacji.

Mozna stosowac obmiary materialowe, dla podania orientacyjnej wielkosci materialow, ale nie kosztorys.

tak, kosztorys w projekcie gotowym, choc rzeczywiscie najlepiej

zestwienie materialow, czy jak wolisz obmiar.

Sorki, napewno juz budowalas dom, no bo mowimy o praktyce nie teorii?, to pewnie takie cudo jak zestwienie bylo Ci potrzebne zeby chociaz oszacowac za ile budujesz.

Uzywalas go w przy budowie domu?

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

A moja jaskółeczka rozwija już skrzydła. Mamy już fundamenty, które teraz zostaną ocieplone. We wnętrzu zaprowadziliśmy trochę zmian. Został też podniesiony dach o 5%, takie warunki zabydowy. Taras "sypialniany" wychodzący na wschód i nasz lasek połączyliśmy z tarasem "salonowym", wychodzącym na południe. latem będzie można przejść z upalnego tarasiku na chłodniejszy - wschodni. Ale to brzmi, nie? W kuchhni spiżarnia zmieniła miejsce i mammy też z niej wyjście na taras. Nasz kot i pies będą szczęśliwi.

A my!!! Ale będzie pięknie!!! :D : :D :o

pozdrowienia

WITAMY

prosimy o jakieś zdjęcia z realizacji wm11

bardzo nas interesuje ten projekt i temat

POZDR... :wink:

Czy zamierzacie budowac wg tego projektu ?

Ja tez o nim mysle , bardzo mi sie podoba , po drobnych zmianach moglby byc .

Troche tylko brakuje 1 sypialni .

Garaz chyba bez problemu mozna przysztukowac

Projekt jest ok. Na jakiej działce budujecie ten dom- ja mam 20 m szerokości czy ten projekt nie straci na wygladzie na takiej działce? A gdzie garaz :-(. I czy nie można podnieśc trohce ścian by uzyskac przestrzeń na górze?

Pozdrawiam

Ilona, z niba nam spadłas,mam nadieję,ze jakieś zdjątka wkleisz???Jakie macie wymiary działki?czy budujecie wersjez garazem?

byłam obejrzeć "Jaskółkę" w kicinie k/Poznania, jesli chcesz znac lokalizajcę napisz na PW.

Jaki macie kosztorys?

pozdrawiam,nata