Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ubezpieczenie budowy..

w jakiej firmie ubezpieczacie dom/budowe?  

71 użytkowników zagłosowało

1. 1. w jakiej firmie ubezpieczacie dom/budowe?

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Pytałem się o coś takiego w PZU i otrzymałem odpowiedź, że nie prowadzą takiej usługi.

A ja otrzrymałam info, że ubezpieczaja dom w trakcie budowy :D

Nie ubezpieczają materiałów zgromadzonych na działce.

I przeniosę się do nich z ubezpieczeniem - jak wygaśnie mi za rok polisa ubezpieczajaca kredyt...........w Warcie :x

Istną gmatwaninę przepisów ma warta - niby w ogólnych warunkach materiał jest ubezpieczony, ale jak przychodzi co do czego..... to musisz zapłacić dodatkową składkę - u mnie wynosiła ponad 800 zł i OCZYWIŚCIE nie zapłaciłam :lol: - a do tego warunkiem ubezpieczenia jest założenie monitoringu w firmie ochroniarskiej...jak spytałam "to po co mi ubezpieczenie u was jak będę miała monitoring"?, to babeczka uśmiechnęła się i powiedziała, żebym sobie NAMIOT ROZBIŁA NA CZAS BUDOWY.

Ja mam poczucie humoru....ale ciekawa jestem od kogo pyskówkę wyłapała po takiej propozycji..... :wink:

No wlasnie z tym ubezpieczeniem domu w trakcie budowy jest ciekawie.

W zwiazku z refinansowaniem kredytu nowy bank zazyczyl sobie ubezpieczenia.Udalismy sie wiec do agenta,ktory obsluguje nas od lat(biuro,mieszkania,auta....) i mowimy o co chodzi.No i coz sie dowiedzielismy.

Owszem mozna ubezpieczyc dom w trakcie budowy od tego i owego,ale takie ubezpieczenie jest drozsze,niz ubezpieczenie samego domu.A na pytanie co w takim razie zrobic otrzymalismy ciekawa i troche zaskakujaca odpowiedz.

Jezeli bedziemy mieli protokol odbioru inst.gazowej lub kominiarskiej,to mozemy juz ubezpieczyc jako dom.Z uwagi,ze gazu nie mamy walimy wiec do kominiarza,mowimy co i jak.Klient przyjezdza na budowe,oglada,sprawdza co trzeba i na drugi dzien dostajemy protokol odbioru kominiarskiego placac 150PLN.

No a wczoraj wlasnie zalatwilismy ubezpieczenie domu.

Ubezpieczenie "Dom w budowie" w oczywisty sposób wyklucza możliwość uzyskania odszkodowania za pozostawione (składowane) materiały na budowie. Po prostu jest duże pole do naduzyć. To tak jak z wyceną rzeczoznawcy. Wycenia to co jest zamontowane, a składowanych nie uwzględnia. Takie ubezpieczenie ma na celu ochronę przede wszystkim przed żywiołami taki jak huragan lub gradobicie. Ochronę mienia można mieć tylko wtedy gdy budynek jest odebrany (na pewno w Allianz i prawdopodobnie w PZU). Nie jestem pewien, czy wystarczy samo odebranie instalacji gazowej i kominiarskiej. Natomiast przy zawieraniu umowy warto przeczytać (przede wszystkim) wyłączenia, czyli to co jest OWU napisane zazwyczaj na ostatniej stronie lub na końcu.

koniec koncow ubezpieczylismy w Allianz..

ubezpieczenie budynku w budowie -

pozar

uderzenie pioruna

eksplozja

implozja

uderzenie lub upadek statku powietrznego

huragan

grad

suma ubezpieczenia 500000 skladka 314 zl.

Odmowiono nam ubezpieczenia w wariancie maksimum czyli rowniez od kradziezy chociaz mamy odbior instalacji gazowo-kominiarskiej...wymagany jest calkowity odbior budynku...

myslalm o takze o sprawdzeniu innych ofert jednak zabraklo czasu

:(

• 1 month później...

Ubezpieczyłam dom w trakcie budowy w Hestii.

Dom na 200tys, kradzież z włamaniem (dot. elementów stałych) 60tys.

Składka za pół roku 600 zł. Ważne: już po zamieszkaniu, a nie po odbiorze budynku przechodzi się na zwykłe ubezpieczenie domu i tu już są zniżki za alarmy , okna antywłamaniowe.

W Warcie było drożej i żądali opłaty za rok z góry. Zmiana na ubezpieczenie domu po odbiorze.

W PZU powiedzieli, że nie mają takiego ubezpieczenia. Później dowiedziałam się, że jednak mają takie ubezpieczenie, ale było już "po ptokach", więc nie drążyłam.

A ja mam w warcie ubezp dom w budowie: zdarzenia losowe, akcja ratownicza na 200 tys. Składka 160 zł na rok. Według umowy odszkodowanie jest wypłacane za 100% szkody do stanu z dziennika budowy, oczywiście do górnej granicy sumy ubezpieczenia. Jak jest w praktyce - nie chcę się przekonywać :lol: Na większą sumę na razie nie ubezpieczałam, bo stwierdziłam, że i tak w ciągu roku więcej w dom nie właduję bo nawet tyle jeszcze nie mam :lol:

Składka za pół roku 600 zł. Ważne: już po zamieszkaniu, a nie po odbiorze budynku przechodzi się na zwykłe ubezpieczenie domu i tu już są zniżki za alarmy , okna antywłamaniowe.

Też mam ubezpieczenie domu w budowie w Hestii i na zwykłe ubezpieczenie można przejść dopiero po odbiorze budynku. Jak niby mieliby sprawdzić czy ktoś mieszka w domu czy nie :roll:

• 8 months później...
  • 2 weeks później...

Też mam ubezpieczenie domu w budowie w Hestii i na zwykłe ubezpieczenie można przejść dopiero po odbiorze budynku. Jak niby mieliby sprawdzić czy ktoś mieszka w domu czy nie :roll:

Też ubezpieczaliśmy w hestii i nam z kolei agent powiedział, ze dom "w budowie" to taki, gdzie prowadzi sie prace budowlane-konstrukcyjne, a do takich np. nie nalezy układanie glazury czy malowanie - czyli że po wykonaniu tychże prac budowlanych konstrukcyjnych można dom ubezpieczyc jako "dom" a nie "dom w budowie".

Mogliby ci agenci uzgodnić między sobą zeznania :-? :wink: