Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat instalacji CO

Recommended Posts

Zależy jakiej mocy grzejniki, ale jeśli standardowe 2-3kW to starczą do nich rury 3/8", rury 1/2" do grzejników to mam mój ojciec w instalacji grawitacyjnej z lat 70. Poza tym rura 1" do bojlera to też trochę za dużo.

Myśle że wiesz że zbiornik wyrównawczy musi być w najwyższym punkcie instalacji, a rura 1" do niego to grube przegięcie 1/2" aż nadto wystarczy.

Dzięki za odpowiedź.

Na tym schemacie dopisałem moce grzejników:

http://images29.fotosik.pl/36/bfeb3f8cf3541032m.jpg

Czyli do grzejników poprowadzić rury 3/8", a do bojlera 3/4"?

Zbiornik wyrównawczy będzie oczywiście w najwyższym punkcie a do niego rura 1/2" - tego nie zaznaczyłem.

Gdybyś mógł jeszcze poradzić jakie rury doprowadzające, bo to 5/4" też mi się wydaje zbyt duże.

Z jakich rur ( jaki system ) chcesz wykonać tą instalację , mi to wygląda na stalową łączoną na gwinty

Wyjście z kotła do pompki i do zaworu 4 d wystarczy 1 cal a i łatwiej będzie łączyc bo pompka wyjścia ma calowe a i zawór 4 d calowy będzie tańszy Na obejściu pompki zawór różnicowy zamiast kulowego Absolutnie nie zmniejszał bym średnic gałązek ( rur zasilających bezpośrednio grzejniki) a grzejniki po prawej podłączył bym może krzyżowo

Bardziej prawidłowym rozwiązaniem jest by nic nie było na rórze łączącej kociołek z naczyniem wzbiorczym

Zależy jakiej mocy grzejniki, ale jeśli standardowe 2-3kW to starczą do nich rury 3/8", rury 1/2" do grzejników to mam mój ojciec w instalacji grawitacyjnej z lat 70. Poza tym rura 1" do bojlera to też trochę za dużo.

Myśle że wiesz że zbiornik wyrównawczy musi być w najwyższym punkcie instalacji, a rura 1" do niego to grube przegięcie 1/2" aż nadto wystarczy.

Z tą wiedzą można w szpitalu wylądować...

Do wzbiorczego nie mniej niż 1", do grzejników 1/2 (pamiętaj o oporach w stosunku do miedzi czy plastiku).

tak jak pisał RABczyn i Mały do zbiornika 1",

czy musi być zawór czterodrogowy rzecz do dyskusji, może być też trójdrogowy, ale nie jest błędem,

prawa strona instalacji z grzejnikami o łącznej mocy >5 kW: do pierwszego grzejnika gałązka 3/4", podłączenie grzejnika 1/2" następny grzejnik podłączenie 1/2"

Dziękuję bardzo za rady.

To od razu za trójnikiem z rury calowej, w prawo 3/4", a w lewo 1/2"?

I po drodze trójniki 1/2" x 1/2" x 1/2"? Na pewno grzejnik 1,3kW będzie ciepły?

Poprawiony schemat:

http://images23.fotosik.pl/37/3b31d909d86c385cm.jpg

Jeszcze proszę o radę jaka rura ma być od zaworu trzydrogowego do rury powrotu.