Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat instalacji CO

Recommended Posts

Odświeżę temat bo dzisiaj rozmawiałem z hydraulikiem, który stwierdził, że jak zrobię według tego ostatniego schematu to po pierwsze woda do bojlera w ogóle nie będzie płynąć, a po drugie zawór trójdrogowy jest w złym miejscu bo stworzy się obieg wody, który nie będzie wpływał w ogóle do kotła, tzn. jak woda będzie wracać z grzejników to od trójnika na dole schematu popłynie w górę przez zawór trójdrogowy i dalej do pompy.

Pomóżcie proszę, bo od przyszłego tygodnia chcę zacząć, a namieszał mi trochę w głowie, mimo że większość schematów jakie widziałem są na takiej samej zasadzie jak ten mój.

Taki schemat zaproponował hydraulik:

http://images28.fotosik.pl/57/614bf824474be116m.jpg

no wreszcie się dorwałem do netu

co do schematu Twojego instalatora, mówi bzdury, a na dodatek jesteś w plecy jedną pompę i armaturę do niej,

poczytaj sobie karty katalogowe

http://www.ecovarm.com/produkty_opis.php?cPath=4_7_15&products_id=42

http://www.ecovarm.com/index.php?cPath=4_7_15

pooglądaj schematy i pomyśl,

średnice rur miałeś podane,

do Twojej instalacji wystarczy zawór termostatyczny

• 2 weeks później...

Kupiłem zawór trzydrogowy i w instrukcji jest taki schemat:

http://images21.fotosik.pl/397/9fd713b62317f690m.jpg

Wydawało mi się, że rurą która wchodzi do zaworu trzydrogowego z lewej strony woda będzie płynęła w drugą stronę, żeby podgrzać powrót, dlaczego więc ma płynąć w stronę prawą?

Kupiłem zawór trzydrogowy i w instrukcji jest taki schemat:

http://images21.fotosik.pl/397/9fd713b62317f690m.jpg

Wydawało mi się, że rurą która wchodzi do zaworu trzydrogowego z lewej strony woda będzie płynęła w drugą stronę, żeby podgrzać powrót, dlaczego więc ma płynąć w stronę prawą?

Ano dlatego że nad zaworem jest pompa która pod sobą wytwarza podciśnienie i z tego powodu woda płynie w "prawo" w kierunku pompy.

Witajcie.

Tak sobie czytam ten temat i nie chce mi się wierzyć co za wierutne bzdury piszecie!!!!

W sprawie tak prostej tyle niedoskonałości:

- zawór trójdrożny mieszający, ma ma mieszać wodę z powrotu z wodą z zasilania w celu:

1. albo obniżenia temperatury zasilania,

2. albo podniesienia temperatury powrotu

- obydwie te rzeczy na raz robi mieszający zawór czterodrożny !!!!

- średnice przewodów instalacyjnych zależą nie tylko od mocy odbieranej przez grzejnik ale i od długości przyłącza i ilości zakrętów instalacji, czyli zależą też od oporów instalacji.

- zawór różnicowy powinien być równolegle do pompki, pozwala on na cyrkulację grawitacyjną, w przypadku braku zasilania.

Ale do tego potrzeba spełnić wiele innych kryteriów,- czego nie widać na rysunkach.

Te wszystkie rysunki nie nadają się do niczego, instalacja zrobiona wg. nich może nie pracować prawidłowo.

Masz jeszcze czas, zamów projekt w biurze projektowym, oszczędzisz dużo czasu i nerwów.

- zawór trójdrożny mieszający, ma ma mieszać wodę z powrotu z wodą z zasilania w celu:

1. albo obniżenia temperatury zasilania,

2. albo podniesienia temperatury powrotu

Dlatego właśnie zapytałem czy zawór założony w zaprojektowanym miejscu spełni funkcję, na której mi zależy, czyli czy podniesie temperaturę powrotu?

Bo odnoszę wrażenie, że niestety, obniży temperaturę zasilania.

Witam, wg mnie lepszy jest schemat hydraulika, bo:

1. dzięki 2 pompom masz niezależne sterowanie c.o. i c.w.u., przy 1 pompie nie masz kontroli nad c.w.u. (chyba, że o czyms nie napisałeś)

2. Zawór trójdrogowy w tym układzie teoretycznie będzie zwiększał temp. powrotu, ale nie wiem po co takie rozwiązanie dla kotła na paliwo stałe?

Nie jestem pewna, czy te rury (zasilanie) faktycznie łączą się w kotle -jeśli nie, to naczynie wzbiorcze powinno by po stronie c.o.

Niezaleznie od c.o. zasobnik powinien mieć zabezpieczenie na dopływie zimnej wody (nie piszesz o tym)

Pozdrawiam

dzięki 2 pompom masz niezależne sterowanie c.o. i c.w.u., przy 1 pompie nie masz kontroli nad c.w.u. (chyba, że o czyms nie napisałeś)

Zgadza się, ale zdecydowałem się już na opcję z jedną pompą

Zawór trójdrogowy w tym układzie teoretycznie będzie zwiększał temp. powrotu, ale nie wiem po co takie rozwiązanie dla kotła na paliwo stałe?)

W tym układzie zawór trójdrogowy jednak chyba będzie obniżał temp. wody na kaloryfery, a jeśli podwyższa temp. powrotu to chroni piec przez korozją.

Nie jestem pewna, czy te rury (zasilanie) faktycznie łączą się w kotle -jeśli nie, to naczynie wzbiorcze powinno by po stronie c.o.

Jest jeden powrót do pieca więc muszą się łączyć

Niezaleznie od c.o. zasobnik powinien mieć zabezpieczenie na dopływie zimnej wody (nie piszesz o tym)

Na schemacie nie ma przecież instalacji c.w.u., bo rozumiem że chodzi Ci o zimną wodę z sieci, która podgrzana idzie do kranu? Będzie oczywiście takie zabezpieczenie.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Instalacja jest prawidlowa, ostatni szkic ktory poprawil Ci 1950.

Bedzie wszystko grzalo,w tym ukladzie zawor bedzie obnizal wode na kaloryfery(optymalna temperatura w domu) a uklad z boilerem dogrzeje CI piec.

http://img405.imageshack.us/img405/8644/3b31d909d86c385cgb0.jpg

Kto jest w stanie zagwarantowac założony kierunek przepływu w "lewej" cześci instalacji (tej z naczyniem otwartym i "bojlerem"). ????

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Kto jest w stanie zagwarantowac założony kierunek przepływu w "lewej" cześci instalacji (tej z naczyniem otwartym i "bojlerem"). ????

Pozdrawiam

No i niestety dla mnie, rację mieli Ci którzy twierdzili, że bojler nie będzie grzany. Wczoraj odpaliłem piec i grzała się tylko rura od powrotu bojlera, pozostała część instalacji działa dobrze. Konieczne więc będzie jednak założenie oddzielnej pompy od CWU, jest tylko problem: w związku z tym że tą samą rurą idzie woda do zbiornika wywównawczego pompę założyłbym na powrocie i tutaj mam pytanie: czy pompę można zamonotwać poziomo? I przed pompą trzeba chyba założyć zawór różnicowy?

Pozdrawiam

No i niestety dla mnie, rację mieli Ci którzy twierdzili, że bojler nie będzie grzany. Wczoraj odpaliłem piec i grzała się tylko rura od powrotu bojlera, pozostała część instalacji działa dobrze. Konieczne więc będzie jednak założenie oddzielnej pompy od CWU, jest tylko problem: w związku z tym że tą samą rurą idzie woda do zbiornika wywównawczego pompę założyłbym na powrocie i tutaj mam pytanie: czy pompę można zamonotwać poziomo? I przed pompą trzeba chyba założyć zawór różnicowy?

potrzebne jest wyregulowanie instalacji