Trofik 13.08.2007 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Odświeżę temat bo dzisiaj rozmawiałem z hydraulikiem, który stwierdził, że jak zrobię według tego ostatniego schematu to po pierwsze woda do bojlera w ogóle nie będzie płynąć, a po drugie zawór trójdrogowy jest w złym miejscu bo stworzy się obieg wody, który nie będzie wpływał w ogóle do kotła, tzn. jak woda będzie wracać z grzejników to od trójnika na dole schematu popłynie w górę przez zawór trójdrogowy i dalej do pompy.Pomóżcie proszę, bo od przyszłego tygodnia chcę zacząć, a namieszał mi trochę w głowie, mimo że większość schematów jakie widziałem są na takiej samej zasadzie jak ten mój. Taki schemat zaproponował hydraulik: http://images28.fotosik.pl/57/614bf824474be116m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 14.08.2007 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Bardzo proszę o jakąś konstruktywną krytykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.08.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 no wreszcie się dorwałem do netuco do schematu Twojego instalatora, mówi bzdury, a na dodatek jesteś w plecy jedną pompę i armaturę do niej, poczytaj sobie karty katalogowehttp://www.ecovarm.com/produkty_opis.php?cPath=4_7_15&products_id=42http://www.ecovarm.com/index.php?cPath=4_7_15pooglądaj schematy i pomyśl,średnice rur miałeś podane,do Twojej instalacji wystarczy zawór termostatyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 14.08.2007 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Jeśli chodzi o tą pompę do bojlera to mówił, że się szybciej nagrzeje (bo tam to w ogóle miała woda nie płynąć).Średnice rur byłyby takie same. A zawór termostatyczny jest lepszy od zwykłego tródrogowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacek22 16.08.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 po pierwsze to chyba rura do naczynia powinna wychodzic z rury co idzie na instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 20.08.2007 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 po pierwsze to chyba rura do naczynia powinna wychodzic z rury co idzie na instalacje Rury wewnątrz pieca się chyba łączą więc na to samo wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 02.09.2007 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Kupiłem zawór trzydrogowy i w instrukcji jest taki schemat: http://images21.fotosik.pl/397/9fd713b62317f690m.jpg Wydawało mi się, że rurą która wchodzi do zaworu trzydrogowego z lewej strony woda będzie płynęła w drugą stronę, żeby podgrzać powrót, dlaczego więc ma płynąć w stronę prawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 03.09.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Kupiłem zawór trzydrogowy i w instrukcji jest taki schemat: http://images21.fotosik.pl/397/9fd713b62317f690m.jpg Wydawało mi się, że rurą która wchodzi do zaworu trzydrogowego z lewej strony woda będzie płynęła w drugą stronę, żeby podgrzać powrót, dlaczego więc ma płynąć w stronę prawą? Ano dlatego że nad zaworem jest pompa która pod sobą wytwarza podciśnienie i z tego powodu woda płynie w "prawo" w kierunku pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 03.09.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Witajcie.Tak sobie czytam ten temat i nie chce mi się wierzyć co za wierutne bzdury piszecie!!!!W sprawie tak prostej tyle niedoskonałości:- zawór trójdrożny mieszający, ma ma mieszać wodę z powrotu z wodą z zasilania w celu: 1. albo obniżenia temperatury zasilania, 2. albo podniesienia temperatury powrotu - obydwie te rzeczy na raz robi mieszający zawór czterodrożny !!!!- średnice przewodów instalacyjnych zależą nie tylko od mocy odbieranej przez grzejnik ale i od długości przyłącza i ilości zakrętów instalacji, czyli zależą też od oporów instalacji.- zawór różnicowy powinien być równolegle do pompki, pozwala on na cyrkulację grawitacyjną, w przypadku braku zasilania.Ale do tego potrzeba spełnić wiele innych kryteriów,- czego nie widać na rysunkach.Te wszystkie rysunki nie nadają się do niczego, instalacja zrobiona wg. nich może nie pracować prawidłowo.Masz jeszcze czas, zamów projekt w biurze projektowym, oszczędzisz dużo czasu i nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 04.09.2007 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 - zawór trójdrożny mieszający, ma ma mieszać wodę z powrotu z wodą z zasilania w celu: 1. albo obniżenia temperatury zasilania, 2. albo podniesienia temperatury powrotu Dlatego właśnie zapytałem czy zawór założony w zaprojektowanym miejscu spełni funkcję, na której mi zależy, czyli czy podniesie temperaturę powrotu? Bo odnoszę wrażenie, że niestety, obniży temperaturę zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max2 04.09.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Instalacja jest prawidlowa, ostatni szkic ktory poprawil Ci 1950.Bedzie wszystko grzalo,w tym ukladzie zawor bedzie obnizal wode na kaloryfery(optymalna temperatura w domu) a uklad z boilerem dogrzeje CI piec. http://img405.imageshack.us/img405/8644/3b31d909d86c385cgb0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 09.09.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witam, wg mnie lepszy jest schemat hydraulika, bo:1. dzięki 2 pompom masz niezależne sterowanie c.o. i c.w.u., przy 1 pompie nie masz kontroli nad c.w.u. (chyba, że o czyms nie napisałeś)2. Zawór trójdrogowy w tym układzie teoretycznie będzie zwiększał temp. powrotu, ale nie wiem po co takie rozwiązanie dla kotła na paliwo stałe?Nie jestem pewna, czy te rury (zasilanie) faktycznie łączą się w kotle -jeśli nie, to naczynie wzbiorcze powinno by po stronie c.o.Niezaleznie od c.o. zasobnik powinien mieć zabezpieczenie na dopływie zimnej wody (nie piszesz o tym) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 09.09.2007 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 dzięki 2 pompom masz niezależne sterowanie c.o. i c.w.u., przy 1 pompie nie masz kontroli nad c.w.u. (chyba, że o czyms nie napisałeś) Zgadza się, ale zdecydowałem się już na opcję z jedną pompą Zawór trójdrogowy w tym układzie teoretycznie będzie zwiększał temp. powrotu, ale nie wiem po co takie rozwiązanie dla kotła na paliwo stałe?) W tym układzie zawór trójdrogowy jednak chyba będzie obniżał temp. wody na kaloryfery, a jeśli podwyższa temp. powrotu to chroni piec przez korozją. Nie jestem pewna, czy te rury (zasilanie) faktycznie łączą się w kotle -jeśli nie, to naczynie wzbiorcze powinno by po stronie c.o. Jest jeden powrót do pieca więc muszą się łączyć Niezaleznie od c.o. zasobnik powinien mieć zabezpieczenie na dopływie zimnej wody (nie piszesz o tym) Na schemacie nie ma przecież instalacji c.w.u., bo rozumiem że chodzi Ci o zimną wodę z sieci, która podgrzana idzie do kranu? Będzie oczywiście takie zabezpieczenie. Pozdrawiam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 10.09.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Instalacja jest prawidlowa, ostatni szkic ktory poprawil Ci 1950. Bedzie wszystko grzalo,w tym ukladzie zawor bedzie obnizal wode na kaloryfery(optymalna temperatura w domu) a uklad z boilerem dogrzeje CI piec. http://img405.imageshack.us/img405/8644/3b31d909d86c385cgb0.jpg Kto jest w stanie zagwarantowac założony kierunek przepływu w "lewej" cześci instalacji (tej z naczyniem otwartym i "bojlerem"). ???? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 23.09.2007 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Kto jest w stanie zagwarantowac założony kierunek przepływu w "lewej" cześci instalacji (tej z naczyniem otwartym i "bojlerem"). ???? Pozdrawiam No i niestety dla mnie, rację mieli Ci którzy twierdzili, że bojler nie będzie grzany. Wczoraj odpaliłem piec i grzała się tylko rura od powrotu bojlera, pozostała część instalacji działa dobrze. Konieczne więc będzie jednak założenie oddzielnej pompy od CWU, jest tylko problem: w związku z tym że tą samą rurą idzie woda do zbiornika wywównawczego pompę założyłbym na powrocie i tutaj mam pytanie: czy pompę można zamonotwać poziomo? I przed pompą trzeba chyba założyć zawór różnicowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.09.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Kto jest w stanie zagwarantowac założony kierunek przepływu w "lewej" cześci instalacji (tej z naczyniem otwartym i "bojlerem"). ???? Pozdrawiam No i niestety dla mnie, rację mieli Ci którzy twierdzili, że bojler nie będzie grzany. Wczoraj odpaliłem piec i grzała się tylko rura od powrotu bojlera, pozostała część instalacji działa dobrze. Konieczne więc będzie jednak założenie oddzielnej pompy od CWU, jest tylko problem: w związku z tym że tą samą rurą idzie woda do zbiornika wywównawczego pompę założyłbym na powrocie i tutaj mam pytanie: czy pompę można zamonotwać poziomo? I przed pompą trzeba chyba założyć zawór różnicowy? potrzebne jest wyregulowanie instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 23.09.2007 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 potrzebne jest wyregulowanie instalacji To znaczy, co mam zrobić? Szczerze mówiąc piec grzał tylko pół dnia, poodpowietrzałem grzejniki itd. i go wyłączyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.09.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 za szybki byłem teraz się przyjrzałem schematowi,przy tym ostatnim układzie bojler nie ma prawa być grzany,mam w tej chwili nawalony skaner, ale postaram się zeskanować schemat i wkleić na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 25.09.2007 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 za szybki byłem teraz się przyjrzałem schematowi, przy tym ostatnim układzie bojler nie ma prawa być grzany, mam w tej chwili nawalony skaner, ale postaram się zeskanować schemat i wkleić na forum Kupiłem już drugą pompę, może jutro zamontuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 27.09.2007 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Jeszcze dwa pytania: 1) pompę chce zainstalować na powrocie więc musi być "do góry nogami", może tak pracować? 2) gdzie zamontować czujnik temperatury na bojlerze w piance (Galmetu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts