Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż silników do rolet

Recommended Posts

...Okna i rolety z silnikami wstawię gdzieś w grudniu i będą stały całą zimę zasunięte w nieogrzewanym domu w stanie surowym zamkniętym. Czy zimowe przeczekanie nie spowoduje że silniki trafi szlak np. od wilgoci ??

Co Wy na to ...

nic sie im nie stanie

w sumie pomyśl - czym ta sytuacja rożni sie od normalnej eksploatacji?

Przez lata silniki będą narażone na wilgoć :) , różnicę temperatur 80 a nawet więcej stopni (lato-zima), własne nagrzewanie sie w trakcie pracy (temperatura silnika rośnie o ok 20-30 stopni co przy temperaturach ujemnych będzie powodować szronienie obudowy silnika - gdyby był niezabezpieczony przed wilgocią roku by nie przeżył), - spokojnie - przeżyją :)

To mnie uspokoiłeś :)

Ja niestey wybieram wariant oszczędniejszy (czyli droższy ;) ) trzeba nazbierać kasy od razu na wszystkie silniki :)

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja jeszcze zapytam co myślicie o osobnej firmie od okien i osobnej od rolet (razem z silnikami :). obie firmy w swojej działce markowe, uznane i polecane. ale jednak niezależne i niewspółpracujące. bo nie wiem czy się z tymi od okien dogadam w sprawie rolet (bo jak pisałem odbijają gdzieś w kosmos bardziej niż najbardziej uznane firmy się w tym specjalizujące), a od nowa szukać tych kogoś kto spełni me warunki jednocześnie w zakresie okien i rolet trochę mi się nie chce.

czy to jest ryzyko, że coś pójdzie nie tak, i potem będą mieli możliwość wzajemnego przerzucania odpowiedzialności?

...czy to jest ryzyko, że coś pójdzie nie tak, i potem będą mieli możliwość wzajemnego przerzucania odpowiedzialności?

takie niebezpieczeństwo zawsze istnieje ale jeśli obie firmy są profesjonalistami w swej dziedzinie nic nie powinno sie stać

Uzgodnij z roleciarzami jak chcą by były zamontowane okna i powinno być OK

Witam wszystkich.

Jako że jestem na etapie rolety (z napędem elektrycznym -oczywiście :D ), pozwolę sobie przytoczyć co zdążyłem się dowiedzieć do tej pory. Jak się okazuje ważne jest również to czy obudowa rolety ma być w mur czy na mur, ja wybrałem obudowę w mur i jakie moje zdziwienie było gdy sie dowiedziałem że wstawione okno trzeba najpierw zdemontować aby zamontować prowadnice i obudowę. Tego typu rolete montuje się rzekomo razem z oknem no i cena montażu poszła do góry za zdemontowanie i zamontowanie okna na swoje miejsce w sumie niedużo bo o 100PLN także do przyjęcia. :lol:

Co do rolety to jest ona złotym dębie (prowadnice i pancerz) i obudowa jest montowana w mur nad oknem. Rozmiary okna to 2500mm szer. x 2400mm wys.. Zamówiłem razem z silnikiem i blokada na wale czyli 4 szt jako że jest ona montowana co 0,5m na szerokości. Cena końcowa razem z montażem wyniosła mnie 2100PLN nie wiem czy to dużo czy to mało, w naszym rejonie raczej sa to normalne ceny sądze że będzie to towar dobrej jakości (napewno nie najlepszej :( ale względy finansowe przede wszystkim - bardzo długa lista inwestycyjna wręcz tak jak by nie miała końca :-? )

• 4 weeks później...

sama nazwa firmy i cena to za mało,

udźwig może być od 10 do kilkudziesięciu kg,

poza tym trzeba jeszcze doliczyć trochę dodatków i montaż.

przekonałem się, że jeśli chce się mieć spokój to także trzeba dać dodatkowo zarobić integratorowi (tzn. temu kto poskłada do kupy okna, rolety i silniki i będzie brał odpowiedzialność za całość, a nie za poszczególne elementy :).

jak ktoś jeszcze szuka to dobre ceny widziałem na: http://sklep.andrzejczak.eu/

ale w końcu się nie zdecydowałem, wolę jednak zamówić kompleksowo okna+rolety+silniki, choć do dziś nie mogę przeżyć ile mnie za to skasowali :)

...wolę jednak zamówić kompleksowo okna+rolety+silniki, choć do dziś nie mogę przeżyć ile mnie za to skasowali :)

skasowali... skasowali... :lol:

Przeczytajcie watek o roletach u jednego z Was http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=2695&postdays=0&postorder=asc&highlight=alutechnika&start=7020 - szkoda ze autor nie zamknął wątku po tym jak już wszystko jest zrobione

Nie raz mówiłem - kasa to nie wszystko

To tak jak np. z oknami dachowymi i samym dachem.

Dekarze zamontują okna - tylko ich ściągasz jak coś Ci cieknie

Wystarczy ze okna zamontuje Ci ktoś inny i nie daj Bóg zacznie coś ciec - masz na bank przepychankę - jedni będą zwalać winę na drugich

poza tym w większości wypadków kompleksowa usluga - uwzględniająca zarówno rolety, okna, ewentualne sterowniki i ich podłączenie wychodzi taniej

itp. przykładów można mnożyć kiedy to pozorna oszczędność na pojedynczych elementach składowych danego rozwiązania per saldo okazuje sie kwota wyższa niż zamówienie tego w jednym miejscu

Przeczytajcie watek o roletach u jednego z Was http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=2695&postdays=0&postorder=asc&highlight=alutechnika&start=7020 - szkoda ze autor nie zamknął wątku po tym jak już wszystko jest zrobione

ale to mam poczytać jako ilustrację czego? której tezy?

bo jeśli dobrze rozumiem, to jest to wątek właśnie o kompleksowym zamówieniu wszystkiego w jednym miejscu (co gorsza chyba w tym samym), za dużą kasę... a wcale nerwów to nie oszczędziło inwestorowi. czyli jakby to była ilustracja, że wcale spokojnie spać nie mogę :) choć udało mu się chyba w końcu postawić na swoim, ale może tylko dzięki determinacji. chyba, że coś nie tak pamiętam - dawno czytałem. wyjaśnij proszę.

a tak sobie tez jako przestrogę wrzuciłem - lekko bez sensu ;) by dawny watek odświeżyć

Hmm...determinacja w tym wszystkim to ja sie wykazałem ;) - temat zamknięty - klient i jego atrakcyjna małżonka zadowoleni - choć on winien sie tu wypowiedzieć czy do końca szczęśliwy :)

mówimy tu oczywiście o roletach i oknach :lol:

A ja mam nauczkę. Mimo wszystko następnym razem okna będą od sprawdzonego producenta zaś rolety od innego i podobnie dobrego. Zmontować to wszystko do kupy to żaden kłopot a będę miał gwarancje, że żadna niespodzianka mnie nie spotka

• 3 weeks później...

też chcę założyć napędy do rolet i mam dylemat ;-)

jaki napęd

Somfy - podobono najlepszy - 5 lat gwarancji

Faac - tez dobry - też 5 lat gwarancji

Mobilus - mało o nim wiem - także 5 lat gwarancji

Simu - tez niewiele słyszałem

Co wybrać by nie przepłacić a mieć dobry napęd. A może jednak warto dać więcej $$ za napę danej firmy???

Może wróćmy do głownego wątku w tej dyskusji.

Jeśli ktoś widział albo wie jak napęd się montuje, może coś kolegom na forum podpowiedzieć albo podrzucić jakieś zdjęcie czy instrukcję 8) .

Od razu zaznaczam - mam kilkuletnie okna i znudziło mi się podnoszenie rolet taśmą :)

Elektryka jest przygotowana, puszki przy oknach z dociągnietym 5x 1mm2.

Nie mam tylko połączenia do kasety a mógłbym teraz w kilku oknach to zrobić tylko gdzie je dociągnąć do kasety :-? (z boku, z góry) ?

Pozdrawiam

Mały opis montażu:

Spróbuję krótko opisać jak wstawić i wyregulować napęd.

Z tyłu silnika (od strony przewodu) jest zatrzaśnięte mocowanie.

Należy je odpiąć i przykręcić (wystarczy na dwie śruby) do jednego z boków rolety uprzednio wywiercając otwory w boczku.

Należy to zrobić w osi wystającego z niego trzpienia ,oraz tak aby po zatrzaśnięciu napędu dostępne były „od frontu” obydwa regulatory wyłączników krańcowych.

Po przykręceniu mocowania wkładamy napęd do rury zwracając uwagę na to aby rura prawidłowo ( do końca) weszła na trzpień ośmiokątnego zabieraka wyłączników krańcowych(ośmiokątny pierścień znajdujący się u nasady napędu – przy pokrętłach wyłączników krańcowych.) Nie wbijać na siłę!!!

Następnie wsunąć napęd z rurą do mocowania i zatrzasnąć.

Z drugiej strony rury znajduje się piasta, którą należy nasadzić na trzpień drugiego boku wysuwając ją z rury – nie zostawiać luzu. Należy zwrócić przy tej czynności uwagę , aby rura nie wysunęła się z ośmiokątnego zabieraka napędu przy wyłącznikach krańcowych.

Piastę zabezpieczyć przed wsuwaniem się poprzez zanitowanie z rurą nawojową.

Teraz (przyjmując że pancerz rolety jest opuszczony w prowadnicach i spoczywa na podłożu) należy obrócić silnik z rurą poprzez podłączenie przewodu niebieskiego i czarnego( lub niebieskiego i brązowego- jeżeli silnik jest z drugiej strony) do zasilania 230V~ i obracać w kierunku opuszczania , aż do samodzielnego wyłączenia napędu( zadziała wyłącznik krańcowy).

Do wałka podczepić wieszaki które łączą wałek z pancerzem rolety.

UWAGA: Jeżeli wieszaki są nitowane lub przykręcane do wałka nie wolno ich mocować na całej długości napędu !!

Następnie zamieniając przewód czarny na brązowy(lub brązowy na czarny)-(przewód niebieski jest to zero i jest przewodem wspólnym) zacząć podnosić roletę.

Po kilku obrotach roleta powinna się zatrzymać.

Włożyć imbusową końcówkę(kluczyk imbusowy) do otworu w silniku odpowiadającego za podnoszenie ( kierunki obrotów napędu są oznaczone pionowymi strzałkami).

Kręcąc w kierunku + (oznaczonym poziomymi strzałkami) powodujemy dalsze podnoszenie się rolety .W ten sposób ustalamy górne położenie rolety w którym krańcówka wyłącza silnik.

Sprawdzamy ponownie ustawienia poprzez opuszczenie i podniesienie rolety, ewentualnie korygujemy ustawienia poprzez pokręcanie na + (zwiększa skok) lub na – (zmniejsza skok) odpowiedniego wyłącznika krańcowego (dotyczącego podnoszenia -strzałka do dołu lub podnoszenia - strzałka do góry)

Strzałki mogą być mylące gdyż wskazują one nie podnoszenie i opuszczanie , ale kierunki obrotów napędu.

Po wyregulowaniu wyłączników krańcowych robimy otwór na przewód w takim miejscu aby nie kolidował on ze zwijającym się pancerzem i podłączamy go do przełącznika żaluzjowego (lub innego sterowania ).

I to w skrócie wszystko - ważne by myśleć przy instalacji - i niech inni nie piszą że to super-ekstremalnie trudne skoro najczęściej gość bez żadnej szkoły to robi - fakt ma więcej doświadczenia ale on też kiedyś zaczynał. Jak zamontujesz pierwszy napęd to sam stwierdzisz że to proste.

Serdeczne dzięki

Przeczytałem i widzę, że nie takie to skomplikowane, jedyny problem to jaki typ mocowanie zastosować, przejrzałem katalog Faac i widzę, że mają kilkanaście rodzajów mocowań - tu chyba rzeczywiście może być problem z dobraniem.

Przypomniało mi się że kiedyś przy montażu zrobiłem zdjęcie, wałek obraca się na ośkach kół nawojowych paska po obu stronach skrzynki (pasek jest na jednym z ich), same koła są wsuwane po obu stronach na specjalnej prowadnicy. O ile pamiętam dość łatwo to rozmontować i złożyć, stąd mój zapał do samodzielnego montażu napędu :lol: .

Właściwie nie napisałem, że to skrzynka wewnętrzna nadokienna:

http://karp2.republika.pl/Fotki/Zdjecie059x.jpg

Rozmiawiałem z firmami montującymi napędy, ale jak słyszą że mają jechać 50 km żeby założyć 2 lub 3 napędy to zaraz się tłumaczą że właściwie to nie mają czasu (widocznie tyle roboty :o ) prawie każdy proponował że jakby więcej tych napędów to może przyjechać :evil: .

Pozdrawiam