Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe ze stopniami drewnianymi!!!

aga_toja

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 413
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam takie schody.

Trepy na schody kupiliśmy na Allegro(w kwietniu 2006). Jeden stopień kosztował nas ok 60zł. Są to stopnie bukowe. Potraktowaliśmy je lakierobejcą, przykleiliśmy na klej do parkietu.

Czy możesz powiedzieć u kogo na allegro kupowałaś stopnie? Czy nie było żadnych problemów z zamawianiem bez pomiaru schodów przez wykonawcę?

pozdrawiam

Basia

Powrócę do tematu,

właśnie zabieramy się za wykańczanie schodów ale nie bardzo wiem czym obłożyć podstopnie. Wydaje mi się, że samo pomalowanie nie będzie trwałe, więc co?? A poza tym- ściany klatki schodowej będą w kolorze żółtym- wtedy podstopnie również żółte czy dla kontrastu lepiej zrobić białe? No i te listwy zakańczające schody- w miejscu łączenia ze ścianą. Robić czy nie?

Proszę poradźcie- czas goniiii!

• 1 month później...
To nasze schody - robione u stolarza, merbau

http://images33.fotosik.pl/62/ea657b657aedfbb0.jpg

Mam pytanie. Schody z merbau. Robiliscie je z pełnych desek czy też klepek. Można dostać deski o takiej szerokości i długości aby stopnie i podstopnie zrobić z jednego kawałka deski. Oczywiście nie razem.

a tak na marginesie u nas zawsze sie wysówa stopień 4cm tak że to jest takie "zabezpieczenie " przed zabrudzeniem ich (nie można chodzić po takich schodach dosówając stope do podstopnia , groziło by to podkniąciem na każdym stopniu , z resztą nikt tak nie chodzi)

czyli gotowy stopień jest 4cm szerszy niż wylany schodek?

nie niszczy się w czasie użytkowania?

Ale takie białe podstopnice to się będą brudzić.

Nie polecałabym...chociaż może i to ładnie wygląda i na pewno jest taniej.

Ale malowanie co jakiś czas zapewnione :wink:

Podstopnice maluje się specjalną farbą i nie ma szans na brudzenie (jakaś guma czy coś :roll: ) - znajomi "przerobili" ten temat. Jeśli ktoś będzie zainteresowany - dopytam jaki to specyfik.

Witam. Mam wylaną belkę betonową do której montowane będą drewniane trepy o grubości 6 cm. Planuję schody z drzewa merbau. Stolarz zaproponował mi trepy klejone z lamelek koszt 6700, czy to dobra cena , czy ktos ma tak zrobione i mógłby wkleić zbliżenie jak to wygląda, czy jest to dobry sposób szczerze mówiąc myślałam o całej desce.

Stolarz zaproponował mi trepy klejone z lamelek koszt 6700, czy to dobra cena , czy ktos ma tak zrobione i mógłby wkleić zbliżenie jak to wygląda, czy jest to dobry sposób szczerze mówiąc myślałam o całej desce.

Cena zależy od liczby stopni. U mnie za 17 stopni z doussie zaproponowali ok16 tys. Tyle że na podstopnicy też ma być doussie. Klepki są klejone do sklejki. Widziałam coś takiego w sklepie. Sam nosek stopnia jest robiony z tarcicy.