Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe ze stopniami drewnianymi!!!

aga_toja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 413
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nam wczoraj wycenili za obłożenie schodów zabiegowych 16 stopni plus barierka 8500-9000 na gotowo.Drzewo dąb.Buk 1000 tańszy.Cena wydaje nam się przesadzona .Co wy na to?

Bierz i nie marudź :wink:

Mnie powiedzieli mininum 10 tysięcy za obłożenie zabiegowych stopni dębem.

Przeznaczony do tego celu jest UZIN MK 100, ale jeszcze nie stosowałem i nie wiem jak się spisuje w praktyce. Klej ma tą niedogodność, że trzeba wyrównywać podłoże a potem mogą być problemy z pękaniem wylewki. Sam klej jest trochę za drogi żeby nim wyrównywać braki :evil: Piana załatwia ten problem a poza tym mój stolarz podpowiada montaż na pianie i na kołkach

potwierdzam opinię stolarza na klej i na kołki.Ja tak robiłem 5 lat temu i nic nie stuka ,nie odpada.Słupki do balustrady należy osadzać przy pomocy żywicy epoksydowej np.firmy TRUTEK dawkując i postępując zgodnie z instrukcją producenta.Tak robiłem u siebie 100% pewności na trwałość no i b.krótki czas montażu.Zapewniam że po kilkuletnim użytkowaniu i przy dużym ruchu a przy okazji szarpaniu za poręcz nic się nie chwieje/żywica twardnieje w sposób nieodwracalny i jak się coś żle osadzi to już się nie da poprawić,chyba że użyjemy ciężkiego młota i rozbijemy beton pozdrawiam Zygmunt

Nam wczoraj wycenili za obłożenie schodów zabiegowych 16 stopni plus barierka 8500-9000 na gotowo.Drzewo dąb.Buk 1000 tańszy.Cena wydaje nam się przesadzona .Co wy na to?

Ja bym pomarudził, za 14 stopnic podstopnic 3 zabiegowe, oraz kilka elementów do balustrady /jesion,klejony grub.22 mm./zapłaciłem 3300 zl iczekałem 3 mc.Ale producent to bardzo duża firma i solidna , moje porzednie zamówienie też było podobne po 5 latach jest bez zarzutu >tylko nie wiem czy ta odległość nie za duża.Tej firmie wystarczają :rysunek techniczny wyrobu ew.wzór zaliczka 30% na co otrzymujesz pokwitowanie i termin.--wykonanie z dokładnością milimetrową.Można z nimi rozmawiać telefonicznie na numer/017/22-21-050 fax 22-21-484.woj.podkarpackie

Zygmunt

• 2 weeks później...
Podobnie jak wielu bywalców Forum zdecydowaliśmy się naCo do samego drewna, to zastanawiałam się czy kupować surowe drewno i samodzielnie bejcować i lakierować, czy zlecić to wykonawcy elementów schodów. Ostatecznie wybraliśmy ten drugi wariant - barwienie i lakierowanie natryskowe, jednak bardziej równomierne niż pędzlem.

Z samego drewna jestem bardzo zadowolona, myślę, że schody po zmontowaniu będą piękne.

pozdrawiam

Basia

Być może ten post jest spózniony ale jednak piszę.Nie jestem zawodowcem w tej dziedzinie ale już sam raz układałem schody ,dużo czytałem i podpatrywałem.Najważniejsza rzecz to dokładne i pewne wyrównanie powierzchni pod podstopnice i stopnice.nie można tego robić przy pomocy wielu mini szalunków,bo nigdy nie uzyskamy idealnej płaszczyzny oraz kąta pomiędzy nimi,że o jednakowych wymiarach nie wspomnę.Nie mozna też wyrównywać betonem bo napewno popęka i odpadnie.Ja wstępnie/po odpyleniu/nałozyłem na stopnie cienką warstwę kleju Atlas Plus/jako warst.kontaktowa/ , następnie przy pomocy przyrządu/sam go wykonałem/po wypoziomowaniu w obu kieronkach nałożyłem warstwę ostatnią z zaprawy wyrównującej Atlas , tej do większych grubości.Po stwardnieniu ,na powierzchnię wyrównaną stawiałem mój przyrząd i tak samo wyrównałem powierzchnię dla podstopnic.W ten sposób wszystkie stopnie są względem siebie równoległe i mają jednakowe wymiary.Nie radzę montażu na piankę bo jakimś czasie ona się "zmęczy" i zacznie się rozwarstwiać, tak samo jak gąbka do mycia i wtedy deski odpadną.Ja montowałem na dyblach ,a otwory zaślepiałem korkami z tego samego materiału.Minęło już 7 lat i nic się nie dzieje.Ktoś napisał że deska pęknie od dybli , owszem tak,ale tylko wówczas,jeśli nie będzie leżeć na płaskiej powierzchni.trochę informacji jest w moim poście na trzeciej stronie forum.Jeżeli ktoś z forumowiczów zechce więcej informacji na ten temat to proszę o wiadomość na PW oraz podanie swego adresu napiszę obszernie,krok po kroku cały proces i przyrząd do wyrównywania i poziomowania surowych schodów.Pozdrawiam

Jeżeli drewno egzotyczne, np. merbau to stopnie (schody) lepiej:

1. Olejować

2. Lakierować

Mój stolarz namawia mnie na odp. 2.

Jak jest u Was?

Pozdrawiam

Zdecydowanie lakierować lakier jest wytrzymalszy..pielegnacja nie zajmuje tyle czasu i zachodu i jeszcze jedno jesli planujesz posadzki drewniane to olejowane czy lakierowane??proponowałbym zastosować podobny system do schodów i posadzek drewnianych