lelumpolelum 26.02.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 to nasze, niestety jeszcze bez poręczy i w bałaganie <a href=http://images23.fotosik.pl/165/2c05b7b7156d0714.jpg' alt='2c05b7b7156d0714.jpg'> [/img]http://images32.fotosik.pl/158/65d22b7bb9e72e4e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 26.02.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 to nasze, niestety jeszcze bez poręczy i w bałaganie <a href=http://images23.fotosik.pl/165/2c05b7b7156d0714.jpg' alt='2c05b7b7156d0714.jpg'> [/img]http://images32.fotosik.pl/158/65d22b7bb9e72e4e.jpg kominek przed chwila pochwalilam,a teraz czas na schody.Moze zalozysz swoj watek w galerii???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelumpolelum 26.02.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 też o tym myślałam , ale chyba muszę najpierw posprzątać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jestem45 27.02.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 a z czego robicie podstopnice przy stopniach drewnianych,tak aby się nie brudziły przy wchodzeniu i myciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelumpolelum 27.02.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 u nas będą pomalowane farbą, którą w razie zabrudzenia będę mogła szorować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 29.02.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 przyłącze sie do tematu, chociaz jesteśmy przed montazem schodówmaja byc debowe stopnie, a podstopnie z mdf, może ma ktoś takie?i moze cos powiedzieć na ten temat?pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jestem45 29.02.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 u nas będą pomalowane farbą, którą w razie zabrudzenia będę mogła szorować a co to za farba,jeśli możesz napisz nazwę i czy posiada ona sporą gamę kolorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 29.02.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 witam,schody naprawdę super .mam pytanie- jak były stopnie dopasowywane do ściany aby nie było szczelin -kiedy i jak wyakańczaliście podstopnice(tylka farba,szpachla ), przed położenie trepa,czy po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 29.02.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Nam wczoraj wycenili za obłożenie schodów zabiegowych 16 stopni plus barierka 8500-9000 na gotowo.Drzewo dąb.Buk 1000 tańszy.Cena wydaje nam się przesadzona .Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 29.02.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Nam wczoraj wycenili za obłożenie schodów zabiegowych 16 stopni plus barierka 8500-9000 na gotowo.Drzewo dąb.Buk 1000 tańszy.Cena wydaje nam się przesadzona .Co wy na to? Bierz i nie marudź Mnie powiedzieli mininum 10 tysięcy za obłożenie zabiegowych stopni dębem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tkanka7 02.03.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 robertnicki a możesz dać namiary na tego wyceniającego obłożenie Twoich schodów? Mam identyczną długość schodów betonowych do obłożenia 60 km od Opola! A cena wydaje sie być ok. Może byc na priv, bardzo proszę!!! Tkanka7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygmunt P 06.03.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Przeznaczony do tego celu jest UZIN MK 100, ale jeszcze nie stosowałem i nie wiem jak się spisuje w praktyce. Klej ma tą niedogodność, że trzeba wyrównywać podłoże a potem mogą być problemy z pękaniem wylewki. Sam klej jest trochę za drogi żeby nim wyrównywać braki Piana załatwia ten problem a poza tym mój stolarz podpowiada montaż na pianie i na kołkach potwierdzam opinię stolarza na klej i na kołki.Ja tak robiłem 5 lat temu i nic nie stuka ,nie odpada.Słupki do balustrady należy osadzać przy pomocy żywicy epoksydowej np.firmy TRUTEK dawkując i postępując zgodnie z instrukcją producenta.Tak robiłem u siebie 100% pewności na trwałość no i b.krótki czas montażu.Zapewniam że po kilkuletnim użytkowaniu i przy dużym ruchu a przy okazji szarpaniu za poręcz nic się nie chwieje/żywica twardnieje w sposób nieodwracalny i jak się coś żle osadzi to już się nie da poprawić,chyba że użyjemy ciężkiego młota i rozbijemy beton pozdrawiam Zygmunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygmunt P 06.03.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Nam wczoraj wycenili za obłożenie schodów zabiegowych 16 stopni plus barierka 8500-9000 na gotowo.Drzewo dąb.Buk 1000 tańszy.Cena wydaje nam się przesadzona .Co wy na to? Ja bym pomarudził, za 14 stopnic podstopnic 3 zabiegowe, oraz kilka elementów do balustrady /jesion,klejony grub.22 mm./zapłaciłem 3300 zl iczekałem 3 mc.Ale producent to bardzo duża firma i solidna , moje porzednie zamówienie też było podobne po 5 latach jest bez zarzutu >tylko nie wiem czy ta odległość nie za duża.Tej firmie wystarczają :rysunek techniczny wyrobu ew.wzór zaliczka 30% na co otrzymujesz pokwitowanie i termin.--wykonanie z dokładnością milimetrową.Można z nimi rozmawiać telefonicznie na numer/017/22-21-050 fax 22-21-484.woj.podkarpackie Zygmunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygmunt P 15.03.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Podobnie jak wielu bywalców Forum zdecydowaliśmy się naCo do samego drewna, to zastanawiałam się czy kupować surowe drewno i samodzielnie bejcować i lakierować, czy zlecić to wykonawcy elementów schodów. Ostatecznie wybraliśmy ten drugi wariant - barwienie i lakierowanie natryskowe, jednak bardziej równomierne niż pędzlem. Z samego drewna jestem bardzo zadowolona, myślę, że schody po zmontowaniu będą piękne. pozdrawiam Basia Być może ten post jest spózniony ale jednak piszę.Nie jestem zawodowcem w tej dziedzinie ale już sam raz układałem schody ,dużo czytałem i podpatrywałem.Najważniejsza rzecz to dokładne i pewne wyrównanie powierzchni pod podstopnice i stopnice.nie można tego robić przy pomocy wielu mini szalunków,bo nigdy nie uzyskamy idealnej płaszczyzny oraz kąta pomiędzy nimi,że o jednakowych wymiarach nie wspomnę.Nie mozna też wyrównywać betonem bo napewno popęka i odpadnie.Ja wstępnie/po odpyleniu/nałozyłem na stopnie cienką warstwę kleju Atlas Plus/jako warst.kontaktowa/ , następnie przy pomocy przyrządu/sam go wykonałem/po wypoziomowaniu w obu kieronkach nałożyłem warstwę ostatnią z zaprawy wyrównującej Atlas , tej do większych grubości.Po stwardnieniu ,na powierzchnię wyrównaną stawiałem mój przyrząd i tak samo wyrównałem powierzchnię dla podstopnic.W ten sposób wszystkie stopnie są względem siebie równoległe i mają jednakowe wymiary.Nie radzę montażu na piankę bo jakimś czasie ona się "zmęczy" i zacznie się rozwarstwiać, tak samo jak gąbka do mycia i wtedy deski odpadną.Ja montowałem na dyblach ,a otwory zaślepiałem korkami z tego samego materiału.Minęło już 7 lat i nic się nie dzieje.Ktoś napisał że deska pęknie od dybli , owszem tak,ale tylko wówczas,jeśli nie będzie leżeć na płaskiej powierzchni.trochę informacji jest w moim poście na trzeciej stronie forum.Jeżeli ktoś z forumowiczów zechce więcej informacji na ten temat to proszę o wiadomość na PW oraz podanie swego adresu napiszę obszernie,krok po kroku cały proces i przyrząd do wyrównywania i poziomowania surowych schodów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtini 19.03.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Jeżeli drewno egzotyczne, np. merbau to stopnie (schody) lepiej:1. Olejować2. Lakierować Mój stolarz namawia mnie na odp. 2.Jak jest u Was?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 20.03.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 dagulkamoje skromne schody dzisiaj już z ramką http://img207.imageshack.us/img207/7138/schodyzramkon8.jpghttp://img150.imageshack.us/img150/8546/hpim0286ys2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtini 20.03.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Wyglądaja na lakierowane? Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 20.03.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 moje schody są lakierowane, najpierw bejca w kolorze teak,podstopnice i ramki biała akrylowa farba do drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 20.03.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Jeżeli drewno egzotyczne, np. merbau to stopnie (schody) lepiej: 1. Olejować 2. Lakierować Mój stolarz namawia mnie na odp. 2. Jak jest u Was? Pozdrawiam Zdecydowanie lakierować lakier jest wytrzymalszy..pielegnacja nie zajmuje tyle czasu i zachodu i jeszcze jedno jesli planujesz posadzki drewniane to olejowane czy lakierowane??proponowałbym zastosować podobny system do schodów i posadzek drewnianych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.03.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 novi_ana...bardzo ładnie wyglądają z tą ramką ...dziękuję za pokazanie zdjątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts