Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe ze stopniami drewnianymi!!!

aga_toja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 413
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
Witam,

Czy słupki i tralki w schodach betonowych obłożonych drewnem mocuje się do betonu (tzn. trzeba się na wylot przewiercić przez stopnień) czy wystarczy otwór w samym stopniu aby wszystko się trzymało?

Jak zamontujesz do stopnia, to co sie stanie jak ktos sie mocniej oprze albo jeszcze mocniej zadziala na barierke?... Tralki moze i wystarczy do stopni, ale slupkow bal bym sie tak mocowac.

Barierka ma dawac bezpieczenstwo a nie pozory bezpieczenstwa 8)

Co do schodów to są dębowe, malowane dwukrotnie, a kolor to na 90 % Orzech ciemny. Cena to 4,5 tys z barierką.

niewczasik

PostWysłany: Sob, 26 Wrzesień 2009 20:52 Temat postu:

Celestynka masz piekne schody i podłogi.Please napisz nazwę.

Na podłogach mamy panele, salon Producent: Kronopol model Dąb Noble,

korytarz na piętrze panele Classen model Mahoń Afrykański .

• 3 months później...

Witam

Mam pytanie do osób mających całe schody z drewna (to jest stopnie i podstopnice). Czy po pierwszym sezonie grzewczym (lub w trakcie) na łączeniach stopni i podstopnic powstały u was małe 1-2 mm szparki? Pytam bo u mnie tak się zdarzyło. Czy to wina stolarza czy drewna? Mam schody jesionowe od listopada 2009. Co z tym mogę zrobić?

Pozdrawiam i z góry dzięki za rady

Witam

Mam pytanie do osób mających całe schody z drewna (to jest stopnie i podstopnice). Czy po pierwszym sezonie grzewczym (lub w trakcie) na łączeniach stopni i podstopnic powstały u was małe 1-2 mm szparki? Pytam bo u mnie tak się zdarzyło. Czy to wina stolarza czy drewna? Mam schody jesionowe od listopada 2009. Co z tym mogę zrobić?

mam 2 sezon grzewczy schody tylko z merbau i nic takiego się nie stało :roll:

mian całych drewnianych schodów wprawdzie nie mam, ale u mnie w pierwszym sezonie grzewczym po położeniu parkietów też gdzieniegdzie pojawiły się takie szpary na podłodze. Pierwsza moja myśl: "za sucho" Kupiłam więc higrometr i faktycznie wilgotność powietrza poniżej normy. Założyłam na kaloryfery nawilżacze i raz na jakiś czas w sezonie grzewczym włączam nawilżacz elektryczny. Szpary zniknęły :)

Witam

mian,

u nas też się tak stało.. Schody mamy od września 2008 i po jakimś czasie zauważyliśmy szparki na stykach drewna z drewnem oraz drewna z betonem..

Na początku się przestraszyliśmy, ale znajomy stolarz powiedział, że to nic groźnego więc w sumie nic nie zrobiliśmy (u nas to nie bardzo widać)

Na moją nikłą znajomość to o czym piszesz może być efektem tego, że schody zostały zrobione z nie do końca wysuszonego drewna i w okresie grzewczym drewno wysychając się skurczyło..

Ale dla pewności i spokoju zapytaj jakiegoś stolarza, żeby potem nie żałować!

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam.

Zaczynam przygodę z montażem trepów. W planach są kołki Fischera i pianka. Mam jednak techniczny dylemat...

Na ścianach wzdłuż schodów chcę zamontować listwy drewniane (cienkie wangi) które posłużą jedynie praktyczności (utrzymanie czystości) i wizualnemu wizualnej prezencji. Jak powinny być zamontowane te wangi? Najpierw docina się wangi do kształtu stopni a póżniej pomiędzy montuje sie trepy, czy może odwrotnie najpierw trep na beton, a później zabawa z rzeźbieniem wang...?

No i jeszcze jedno: malować trepy od spodu czy nie? Planowana jest bejca i lakier półmat.

Pozdrawiam. :wink:

Ja robiłem listwy na końcu (jak przypodłogowe).

Koniecznie dawaj zdjęcia (moje w stopce).

Mam nadzieję, że pianka niskopienna i ja bym nie malował od spodu trepów.

PS. Trochę Ci nie zazdroszczę bo to bardzo ciężka robota chociaż wygląda na prostą i 5 tysi w kieszeni za montaż :lol: