Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe ze stopniami drewnianymi!!!

aga_toja

Recommended Posts

Wiesz, stanowczo Ci odradzam, pamiętam moi rodzice posiadali takowe schody ,właśnie z sosny , wyglądały fatalnie, były tak miekkie, że powgniatały się, porysowały od ciężkich przedmiotów, fakt, że oni montowali je wtedy, gdy nie było jeszcze takich super lakierów, ale z drugiej strony nie wiem ,czy lakier załatwi wszystko, ja radziłabym Ci poczekać i zbierać kaskę, mogę jeszcze powiedzieć, że ja również w pewnym momencie zastanawiałam się nad zabejcowaniem schodów, ąle fachowcy, których się radziłam odradzali nam to tłumacząc, że bejca się wytrze...

• Odpowiedzi 413
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmmm moi rodzice mają niby porządne dębowe schody lakierowane jakimś super twardym lakierem. Niestety po roku byly już w oplakanym stanie. A to za sprawą naszego czworonoga, który zniszczyl je masakrycznie (cyklinowanie nie pomogło). Natomiast znajomi mają schody sosnowe, użytkują je już 10 lat i nie widać po nich by sie zniszczyly w najmniejszym stopniu. Tylko nie mają zwierzaków w domu, a dzieciaki na piętrze latają boso (cała góra w wykładzinach dywanowych).

Może zastanów się jakie zwyczaje są w Twojej rodzinie, czy masz niszczycieli :wink: Jeśli nie, to ja bym za tą złotówkę wolała schody :D

:( Niestety mam w domu niszczycieli, 2 koty, dużego psa (będę miała) i 11 miesięczne dzeciątko, więc chyba nie dam rady im wytłumaczyć, że po schodach trzeba delikatnie aby ich nie porysować. Pierwsze polecą koty, za nimi pies i potem moje dziecię. Więc może zaczekam ze zrobieniem tych schodów :(

Pozdrawiam

Ps. Jak widzę schody arcobaleno to mnie zazdrość zrzera, tak bardzo mi się podobaja

A oto moje schodki. Wprawdzie nie są skończone, ale nas już cieszą

http://lh4.ggpht.com/NAJSK5/SDyAaj79VSI/AAAAAAAABVo/ZGUMv3HygxA/s400/DSC00553.JPG

A ja mam pytanie. Jaka jest kolejność prac przy takich schodach - najpierw drewniane stopnice, potem tynkowanie podstopnic czy odwrotnie?

A oto moje schodki. Wprawdzie nie są skończone, ale nas już cieszą

http://lh4.ggpht.com/NAJSK5/SDyAaj79VSI/AAAAAAAABVo/ZGUMv3HygxA/s400/DSC00553.JPG

A ja mam pytanie. Jaka jest kolejność prac przy takich schodach - najpierw drewniane stopnice, potem tynkowanie podstopnic czy odwrotnie?

U mnie właśnie trwa lakierowanie schodów :) Już nie mogę się doczekać, bo przez poprzedniego "fachowca" mamy dodatkowo 1,5 miesiaca opóźnienia. :evil:

Pożegnaliśmy się z nim i polecono nam innego (ufff na szczęście :D ).

Trepy są z jesionu, podstopnie z ciemnej płyty laminowanej. Nigdzie wcześniej nie widziałam takiego zestawienia (na ogół stopnie są ciemniejsze niż podstopnie). Ale ryzyko się oplaciło i wyglądają fajnie :)

A ja mam calosc z jesionu, stopnie i podstopnie, a takze polpietro i korytarz na gorze.

Martwi mnie tylko jedna rzecz. Otoz na pietrze deski sa ulozone na legarach. Nie sa to wlasciwie deski tylko polaczone jakby plyty. Na polpietrze podloga byla wylana betonem, to ta plyta jest chyba przyklejona ( nie wiem dokladnie, bo niestety nie ma teraz w domu i tato doglada wszystkiego). Wyglada super, ale na pietrze jest przymocowana srubami, a te sruby z kolei zamaskowane kawalkiem okraglego drewna. Taka zaslepka.

I mnie sie to nie podoba, bo widze tylko te zaslepki, a nie cala podloge.

Czy ktos tez ma tak zamocowane drewno czy nie bylo innego sposobu?

Pozdr.

ja swoje schody robiłam pół sama (ramę mi przygotował ślusarz).

Nie jest to jakis specjał ale mnie sie podobają. Zrobione własnoręcznie ze sklejki drewnianej, bejcy, caponu i lakieru chemo....

w trakcie pracy

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/7/1/5/34733079_d.jpg

po (z obciąznikami bo prosto po klejeniu....)

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/5/1/8/34733057_d.jpg

Poproszę o zdjęcie!!! Ja planuje jesionowe trepy i szare podstopnice!!

Chwilowo zdjęć nie robimy, czekamy aż wszystkie brudne prace się skończą (mam nadzieje niebawem :) ) i wtedy sprzątniemy domek i będziemy robić fotki :)

Co do cen, to u nas 2 piętra wyszły za 12tys.

Canna, wczoraj spotkałam się z moim stolarzem i własnie takie tralki i poręcze mieć będę :D Tralki wcześniej na jakichś schodach widziałam, ale poręczy nie. Muszę przyznać, że bardzo ładnie to wygląda. Tylko kolor u mnie będzie orzech i podstopnie pomalowane na jasno.