Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe ze stopniami drewnianymi!!!

aga_toja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 413
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam

Na początek musze powiedzieć,ze stworzyliście bardzo fajny wątek nt. schodów i pochodnych :)

U mnie właśnie to jest na tapecie,aktualnie prostuje podstopnie,a mój wykonawca(od wykończeniówki) ściany na klatce.Generalnie jest tak,że stopnie wykona mi stolarz,ale montaż musze załatwić sam,wstepnie rozmawiałem z gościem na ten temat,ale decyzji jeszcze nie podjałem.

Mam natomiast kilka pytań:

1) czy montaż stopni/trepów na piankę to dobry pomysł(tak mi coś sugerowano)

2) podstopnie raczej będą wykończone tynkiem mozaikowym-wydaje mi sie to dobrym pomysłem,co Wy na to,moze jakies foto z realizacji??

3) co jest lepszym wizualnie rozwiązaniem(przy wersji bez podstopni drewnianych),wkucie trepów w ścianę i pozostawienie bez oblistwowania,czy jednak oblistować sam stopień

pozdrawiam

Witam

Na początek musze powiedzieć,ze stworzyliście bardzo fajny wątek nt. schodów i pochodnych :)

U mnie właśnie to jest na tapecie,aktualnie prostuje podstopnie,a mój wykonawca(od wykończeniówki) ściany na klatce.Generalnie jest tak,że stopnie wykona mi stolarz,ale montaż musze załatwić sam,wstepnie rozmawiałem z gościem na ten temat,ale decyzji jeszcze nie podjałem.

Mam natomiast kilka pytań:

1) czy montaż stopni/trepów na piankę to dobry pomysł(tak mi coś sugerowano)

2) podstopnie raczej będą wykończone tynkiem mozaikowym-wydaje mi sie to dobrym pomysłem,co Wy na to,moze jakies foto z realizacji??

3) co jest lepszym wizualnie rozwiązaniem(przy wersji bez podstopni drewnianych),wkucie trepów w ścianę i pozostawienie bez oblistwowania,czy jednak oblistować sam stopień

pozdrawiam

z moich doświadczeń...

ad1) u mnie montowane na kołki i piankę

ad2) własnie tynkiem mozaikowym mam wykończone podstopnie, praktyczna sprawa...

ad3) ja mam bez listew bo taki ładniej wygląda, ale nie wkuwali się tylko stopnie dochodzą do tynku mozaikowego , a jak została jakaś luka to kit w kolorze stopni znajdzie zasotosowanie... wybór należy do Ciebie ;)

• 2 weeks później...
CMYK - Chciałam Ci serdecznie podziekować za dokładne namiary i wymiary Twojej barireki :D Dzieki Tobie od niedawna mamy w domu takie coś :

http://img168.imageshack.us/img168/8053/img1053of9hi7.jpg

:wink:

Pozdrawiam ![/b]

Baaardzo mi się podoba efekt końcowy, powiedziałabym, że twoje schody podobają mi się bardziej od "oryginału" :D :wink: ( mam nadzieję, że Cmyk się nie obrazi).

Możesz napisać arco co to za drewno i czym jest malowane? Właśnie o taki kolor i połysk nam chodzi

a to jeszcze jedna wariacja balustrady CMYKA I ARCOBALENO

http://foto3.m.onet.pl/_m/f864e17d6d0b7fc8f6c9bfc0b296cccb,6,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/a24ee51fc6612b0ea52c57941fa66948,6,19,0.jpg

Temat schodów dalej na tapecie i tak:

1)Zastanawiam się, czy robić warstwę samopoziomującą na stopniach,było juz w wątku że taka wylewka sie odspoiła,tym samym,jeśli zamocujemy tylko an piankę,to możemy mieć problem ze stabilnością stopnia,rozmawiałem sotatnio ze stolarzem-emerytem i powiedział mi że on używał kwałków pilśni,które podkładał pod stopień,tak aby był on stabilny i trzymał poziom,jak już mu sie to udało,to pianka,stopień i obciążniki (podobno używał od 2 do 3 bloczków betonowych na stopień),aha przed położeniem pianki spryskiwał stopień wodą i później jak nałożył piankę,to też ja spryskiwał

2)Zamierzam te moje stopnie wkuć w ścianę,ale zdecydowana wieksza czesc stopni,ograniczona jest scianami z obus tron,tym samym zastanawiam sie czy wpasowanie stopnia nie troche utrudnione w tej sytuacji??

3)podstopnie aktualnie wyrównane są zaprawą klejową,mój plan jest taki,aby po zamontowaniu stopni,oborbieniu dziur po wkuciu,dopiero wygipsować podstpnie,oczywiscie uprzednio zabezpieczając stopnie,nastepnie po całkowitym wykonczeniu obrobki,lakieruje stopnie i maluje sciany kaltki schodowej i podstopnie,dobra kolejnosc??

4)docinanie stopni na budowie-wystarczy pilarka,stopnie bukowe gr. 35 mm

5)ostatnie pytanie o ... ostatni stopień-w hallu u góry na podłodze będą panele laminowane, grubośc z podkładem jakies 13.5 mm,wstepnie chciałem dać tylko panele,wykończone listwa kątową,ale spotkałem sie z twierdzeniem,ze powinien byc u góry stopień,bo inaczej bedzie to niefajnie wyglądać,tyle,że ten stopień w moim przypadku mógłby mieć nie wiecej,jak jakies 12-13 cm,jego grubosc musiałaby mieć tyle co gr.paneli z podkładem,tym samym mógłby być wystawiony poza lico podstopnia max. 1cm,a i tak sie zastanawiam czy nie bedzie pekac??

Pozdrawiam

Michał

To czekamy,a btw jeszcze takie pytanie jesli montujemy na kołki,to potem otwory szpachlujemy??

Ja pitole.... Panowie w jakiej wy epoce żyjecie ?? jakie kołki się pytam?? Tego się już z 10 lat nie stosuje. Porządna Pianka nisko prężna i dawaj :) profesjonalniej by było zastosować specjalną piankę :) ale za coś mój tato musi brać kasę jak układa schody :)

Do grave :)

No niestety jak Ci tak zrobili to jedynie polska szpachla. Wiesz normalnie to szpary większe jak milimetr się nie zdarzają zazwyczaj robi się na styk i szpachluje tylko gdzie trzeba :) Ale sam widzisz , przynajmniej może tanio miałeś :) chociaż znając życie to pewnie tyle ile byś miał porządnie zrobione schody za to :)

Do grave :)

No niestety jak Ci tak zrobili to jedynie polska szpachla. Wiesz normalnie to szpary większe jak milimetr się nie zdarzają zazwyczaj robi się na styk i szpachluje tylko gdzie trzeba :) Ale sam widzisz , przynajmniej może tanio miałeś :) chociaż znając życie to pewnie tyle ile byś miał porządnie zrobione schody za to :)

Fakt, tanio miałem... drugi raz wyj...takich speców w kosmos, ale stało się , mleko rozlane. Po prostu pociągnęli te szpary kitem Soudal w kolorze stopni i wygląda w porzo.. ale ekipa masakara po prostu.. :-?

ostatnie pytanie o ... ostatni stopień-w hallu u góry na podłodze będą panele laminowane, grubośc z podkładem jakies 13.5 mm,wstepnie chciałem dać tylko panele,wykończone listwa kątową,ale spotkałem sie z twierdzeniem,ze powinien byc u góry stopień,bo inaczej bedzie to niefajnie wyglądać,tyle,że ten stopień w moim przypadku mógłby mieć nie wiecej,jak jakies 12-13 cm,jego grubosc musiałaby mieć tyle co gr.paneli z podkładem,tym samym mógłby być wystawiony poza lico podstopnia max. 1cm,a i tak sie zastanawiam czy nie bedzie pekac??

No właśnie ja też zastanawiam się jak połączyć schody z podłogą na górze.

Nie bardzo podobają mi się listwy,kątowniki...

Możecie pokazać swoje?

Nie rozumie twojej wypowiedzi ale napiszę Ci jak powinno być.

W holu powinna być deska barlinecka z takim samym drewnem jak schody.

A ostatni podstopień powinien być taki sam jak wszystkie plus minus do 2cm żeby się w oczy nie rzucało i powinien być zakończony kapinosem imitującym schodek i ten kapinos powinien być profesjonalnie za frezowany tak aby można było połączyć go z podłoga na równo. Zdjęć akurat nie mam żeby Ci pokazać.

Tylko wiesz all right reserved Ž

ostatnie pytanie o ... ostatni stopień-w hallu u góry na podłodze będą panele laminowane, grubośc z podkładem jakies 13.5 mm,wstepnie chciałem dać tylko panele,wykończone listwa kątową,ale spotkałem sie z twierdzeniem,ze powinien byc u góry stopień,bo inaczej bedzie to niefajnie wyglądać,tyle,że ten stopień w moim przypadku mógłby mieć nie wiecej,jak jakies 12-13 cm,jego grubosc musiałaby mieć tyle co gr.paneli z podkładem,tym samym mógłby być wystawiony poza lico podstopnia max. 1cm,a i tak sie zastanawiam czy nie bedzie pekac??

My kuliśmy ostatni stopień, aby go obniżyć i dostosować do grubości paneli.