Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe ze stopniami drewnianymi!!!

aga_toja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 413
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Każdy ma inną szerokość schodów, inny spocznik albo bez spocznika itd...więc cena może być inna. Dla jednych może być to cena mała, dla innych duża lub średnia. Ja wysyłałam zapytania do wielu firm by upewnić się co do cen . Różnice były ale też różnice były w wykonaniu :wink:

Koniec końców wzieliśmy firmę z polecenia - robił też schody u Kirkisa :p

Witam,

ostatnio okazało się że ekipa budowlana zrobila zaniski pierwszy stopień w moich betonowych schodach. Czy ktoś też jest w takiej sytuacji?

Czy takiej korekty może dokonać stolarz okładając schody drewnem - różnica 4 cm.

A czemu sądzisz, że zrobiła za niskie?

Może w projekcie było przewidziane obłożenie schodów drewnem o wysokości 4 cm i wtedy pierwszy stopień robi się niższy. Mierzy się od poziomu wykończonej posadzki i ten pierwszy robi się niższy o wysokość okładziny, tak aby wysokość schodów pozostała jednakowa.

Do Magda i Michał:

w projekcie mam rysunek schodów przy którym jest napisane 16 x 18 x 28, czyli wnioskuję 16 stopni 18 cm wysokim i 28 głębokim.

Teraz przed wylaniem posadzek mam:

pierwszy stopień - 32 cm

14 stopni - 18 cm

ostatni stopień - 8 cm.

posadzka wraz z okładziną na dole ma mieć 18 cm a u góry 10 cm.

wynika z tego, że pierwszy stopień będzie 14 cm (32 -18). Przecież obkładając schody drewnem obkładam każdy stopień i przykładowo 2 cm będzie dodane do każdego stopnia.

Czy źle rozumuję?

K.

Do Magda i Michał:

w projekcie mam rysunek schodów przy którym jest napisane 16 x 18 x 28, czyli wnioskuję 16 stopni 18 cm wysokim i 28 głębokim.

pierwszy stopień - 32 cm

14 stopni - 18 cm

ostatni stopień - 8 cm.

wynika z tego, że pierwszy stopień będzie 14 cm (32 -18). Przecież obkładając schody drewnem obkładam każdy stopień i przykładowo 2 cm będzie dodane do każdego stopnia.

Czy źle rozumuję?K.

Z pierwszym schodem jest inaczej... musi być niższy. Z tego co piszesz, wynika że zostaje 14 stopni i pozostaje dodać 4 cm na okładzinę pierwszego schoda i każdego następnego. Zauważ, że na podłodze parteru już masz okładzinę i wysokość między parterem a pierwszym stopniem (łącznie ze stopnicą) musi być równa planowanej wysokości schodów. U Ciebie wynika tak:

- obecnie masz schodek 14 cm,

- w projekcie masz napisane, że wys. schodów 18 cm,

-> wynika z tego, że stopnice są przewidziane 4 cm.

Teraz już nie za bardzo możesz mieć stopnicę 2 cm, bo wtedy pierwszy stopnień będzie niższy, ale tutaj już Twoja decyzja, czy chcesz mieć pierwszy schodek niższy od pozostałych. Jeśli chciałbyś mieć wszystkie jednakowe, to albo 4 cm stopnice, albo wyższa posadzka na całym parterze o różnicę między 4 cm (projektowa wysokość stopnicy) a Twoja planowana wysokość.

Idźmy na samą górę schodów:

- ostatni - 8 cm

- wysokość posadzki wraz z okładziną 10 cm,

- trzeba jeszcze odjąć wysokość stopnicy, czyli w zależności czy 4 cm czy 2,

otrzymujemy wysokość ostatniego schoda 14 cm lub 16 cm...

Nie chce Cię martwić, ale z tego wynika, że albo będziesz miała pierwszy i ostatni schodek za niski (przy stopnicy 2 cm) albo tylko ostatni (przy 4 cm stopnicy)

Wyjaśniłam coś? Czy jeszcze nie do końca jasno się wyraziłam? Mogę doszczegółowić co potrzeba...

Dziękuję bardzo.

Już mi się poukładało.

Pozdrawiam,

K.

Do Magda i Michał:

pierwszy stopień - 32 cm

14 stopni - 18 cm

ostatni stopień - 8 cm.

Czy źle rozumuję?K.

Z pierwszym schodem jest inaczej... musi być niższy. Z tego co piszesz, wynika że zostaje 14 stopni i pozostaje dodać 4 cm na okładzinę pierwszego schoda i każdego następnego. Zauważ, że na podłodze parteru już masz okładzinę i wysokość między parterem a pierwszym stopniem (łącznie ze stopnicą) musi być równa planowanej wysokości schodów. U Ciebie wynika tak:

- obecnie masz schodek 14 cm,

- w projekcie masz napisane, że wys. schodów 18 cm,

-> wynika z tego, że stopnice są przewidziane 4 cm.

Teraz już nie za bardzo możesz mieć stopnicę 2 cm, bo wtedy pierwszy stopnień będzie niższy, ale tutaj już Twoja decyzja, czy chcesz mieć pierwszy schodek niższy od pozostałych. Jeśli chciałbyś mieć wszystkie jednakowe, to albo 4 cm stopnice, albo wyższa posadzka na całym parterze o różnicę między 4 cm (projektowa wysokość stopnicy) a Twoja planowana wysokość.

Idźmy na samą górę schodów:

- ostatni - 8 cm

- wysokość posadzki wraz z okładziną 10 cm,

- trzeba jeszcze odjąć wysokość stopnicy, czyli w zależności czy 4 cm czy 2,

otrzymujemy wysokość ostatniego schoda 14 cm lub 16 cm...

Nie chce Cię martwić, ale z tego wynika, że albo będziesz miała pierwszy i ostatni schodek za niski (przy stopnicy 2 cm) albo tylko ostatni (przy 4 cm stopnicy)

Wyjaśniłam coś? Czy jeszcze nie do końca jasno się wyraziłam? Mogę doszczegółowić co potrzeba...

Każdy ma inną szerokość schodów, inny spocznik albo bez spocznika itd...więc cena może być inna. Dla jednych może być to cena mała, dla innych duża lub średnia. Ja wysyłałam zapytania do wielu firm by upewnić się co do cen . Różnice były ale też różnice były w wykonaniu :wink:

Koniec końców wzieliśmy firmę z polecenia - robił też schody u Kirkisa :p

Śliczne są Twoje schody i łądnie wykonane. Czy mogłabym prosić namiar na tę firmę, może być na priva, jak wygodniej :-)

A z ciekawosci z jakiego drewna masz schody?

pozdrawiam

Witaj.

Piękne schody - fason i kolor. Świetnie komponują się z resztą wnętrza.

Acrobaleno możesz mi powiedzieć co to za kamień masz na ścianie? Rewelacja.

K.

CMYK - Chciałam Ci serdecznie podziekować za dokładne namiary i wymiary Twojej barireki :D Dzieki Tobie od niedawna mamy w domu takie coś :

http://img168.imageshack.us/img168/8053/img1053of9hi7.jpg

:wink:

Pozdrawiam ![/b]

:roll: zdjęcia się wykrzyżykowały :roll: wkleje w innych ujęciach na prośbę :p i dzięki za zwrócenie uwagi, że je wcięło :-?

http://img257.imageshack.us/img257/8879/p3130045.jpg

http://img257.imageshack.us/img257/2237/p3130050.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/33/p3130064.jpg

http://img8.imageshack.us/img8/8927/p3130065.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/9587/p3130066.jpg

http://img231.imageshack.us/img231/2746/p3130039.jpg

Jeśli ktoś chce namiary to polecam firmę w innym wątku

I jeszcze jedno , ponieważ mam wiele zapytań na priva co do wykonawcy i każdemu przekazuję to samo to za zgodą wykonawcy umieszczę te informacje bezpośrednio na forum, będzie prościej :D

Firma wykonuje schody i poręcze i w tym się specjalizuje a to ważne.

Schody są wykonane bardzo dokładnie. Firma bardzo solidna a o niewielu można w ostatnim czasie tak powiedzieć ...wiem coś o tym więc postanowiłam polecać tylko tych, którzy są solidni , sprawdzeni i godni polecenia.

Wykonawca został mi polecony przez forumowicza kirkisa , którego schodami też wszyscy się zachwycali i nie zawiodłam się.

Jest to firma drewsław

Sławomir Gryl

Tel. kom. 509 705 394

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Arcobaleno, dołączam do prosby Wiesiołka :wink: Co to za kamień na ścianie?? Wygląda świetnie :D

Szukam czegoś takiego na obudowę kominka :D

Z góry dziękuję.

Witaj.

Piękne schody - fason i kolor. Świetnie komponują się z resztą wnętrza.

Acrobaleno możesz mi powiedzieć co to za kamień masz na ścianie? Rewelacja.

K.

CMYK - Chciałam Ci serdecznie podziekować za dokładne namiary i wymiary Twojej barireki :D Dzieki Tobie od niedawna mamy w domu takie coś :

http://img168.imageshack.us/img168/8053/img1053of9hi7.jpg

:wink:

Pozdrawiam ![/b]