Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe ze stopniami drewnianymi!!!

aga_toja

Recommended Posts

konstrukcja betonowa, stopnie drewniane, podstopnie z gresu (żeby łatwiej się czyściło)

@nia bardzo ładne te schody powiedz tylko z jakiego drewna są trepy ? i jaki dokładnie jest to kolor bo ze zdjęcia wygląda na kolor szary .

Nam bardzo podobają się schody w tym kolorze ale mamy dąb i nie wiemy jak uzyskać tak ładny kolor jak u Was ??? proszę o szybką odpowiedz :)

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 413
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Ladybird76,coś mi świta po głowie że rozmawialiśmy już na ten temat w tym wątku

i wg mojej opinii schody są wylane całkiem ok

ale przypomnij mi temat albo daj linka do tej dyskusji

bo może pomyliłem Cię z kim innym

Schody bardzo bardzo :yes:

Dywany na beton z fazką która nie jest taka zła/brzydka

jak to się niektórym wydaje;)

Z lewej strony tego spocznika było 3 czy 4 długie stopnie

które miały być wyłożone kamieniem

Edytowane przez LasekD

• 3 months później...

18 to faktycznie trochę za wąsko. Zabiegi mierzone na środku stopnia powinny mieć zbliżony wymiar do szerokości prostego stopnia, coś w okolicach 25 cm. Na pewno pomoże trochę nosek czyli wysunięcie stopnia przed podstopień, powiedzmy 3-4 cm. Ale ten wymiar pomaga tylko w przypadku wchodzenia po schodach bo podczas schodzenia pod nogę mamy tyle samo co szerokość betonu.

Te zabiegi na upartego można byłoby poszerzać, tylko, że jeżeli na każdym dodamy, np. 5 cm to na czterech stopniach będziemy mieli 20 cm i mniej więcej o tyle przesuną się do przodu pierwsze stopnie przed zabiegami.

20140122_145455.jpg

Edytowane przez artuditu

20cm to troche dużo żeby wejść na przejście. schody i tak juz bardzo wystają.

Czy ewentualnie byłaby możliwość i dałoby to coś jeśli z tymi 3 górnymi schodami cofnąć się w kierunku spocznika?

Nie wiem dlaczego tak nie zrobili od razu, przy spoczniku jest taki kawałek, którego wcale nie musiałoby być. Mamy w tym momencie dodatkowe 10 cm do rozdysponowania.

Kwestia taka czy cofając się tyle nie naruszę konstrukcji schodów.

20140122_145455 kopia.jpg

Edytowane przez majdzik

• 4 months później...

Witam forumowiczów.

Z uwagi na braki finansowe zdecydowałem się na takie schody (jeszcze jakaś barierka). Jakieś trzy godziny z autokadem, później tydzień (po pracy) z szałunkami i beton. Beton sobie schnął jakieś półtora tygodnia a ja w międzyczasie malowałem stopnie (bejca pierwsza warstwa ręcznie a druga pistolet i na to pięć warstw lakieru z utwardzaczem). Następnie nawiercanie drewnianych stopni i betonu, wklejenie gwintowanych prętów i beton zaciągnięty gipsem

Pozdrawiam

Jak są jakieś pytania to [email protected]

Z1.jpg

Z2.jpg