Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe ze stopniami drewnianymi!!!

aga_toja

Recommended Posts

Edytan wielkie dzięki, ja również mam 17 stopni , tyle, że robię jedynie trepy.Powiedz mi czy wizualnie taki stopień wygląda ok i czy jakościowo odpowiada stopniom zrobionym z całej dechy. Mam jeszcze pytanie czy ktoś może słyszał coś o firmie dredom z ok. Płońska. Z góry dziękuję.

• Odpowiedzi 413
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lelumpolelum - widok to kwestia gustu :D mi się podobało :lol:

natomiast po wizycie w sklepie zrezygnowałam (chyba) ze schodów robionych tak, że stopień nie wystaje poza podstopień. Na zdjęciach podobało mi się takie rozwiązanie, ale w rzeczywistości jakoś mi nie leży. Może to kwestia koloru drewna. Na zdjęciach były ciemne, a to w sklepie był jakieś jasne.

Widziałam też fajne rozwiązanie stopnia z parkietu przemysłowego. Parkiet był przyklejony do sklejki, a do okoła coś na wzór ramki z pełej tarcicy. Fajnie to wyglądało.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

Jestem tutaj nowym użytkownikiem i mam pytanie, najbardziej do commora ale również do pozostałych:

Czym wyrównywałeś stopnie? jakaś gotowa wylewka, klej czy coś innego?

Drugie pytanie dotyczy kleju, którym kleiłeś stopnie do betonu, co to był za klej, czy tylko klej czy też jakieś kołki i jak to się sprawuje w czasie?

Pozdrawiam

gauch

Proszę bardzo u mnie stopnie z buku o ile pamiętam, podstopnice wykończyłem sam tynkiem zywicznym (mozaikowym). Tak wygląda dolny bieg, górny jest ciekawszy :lol:

Zdjęcie jest dość duże żeby można było zrobić zooomahttp://img228.imageshack.us/img228/554/p1060548qg7.th.jpg

Bardzo ładne schody :) Jak montowałeś stopnie do betonu? Na klej czy na kołki?

gauch

Cześć, czas pokazał, że chyba zrobiłem za cienkie wyrównanie wylewką betonową ponieważ mi popękało. Wygląda tak jak by centymetrową wylewkę wyrwał trep razem z klejem.Oczywiście nie ma dramatu takie rzeczy widzi tylko ten co to robił ale jednak pęknięcia są. Chyba nie było to najlepsze rozwiązanie i podobno właśnie stosuje się piankę niskopienną, ale pianka to zawsze będzie stukać ale za to odeszła by dłubanina z osiemnastoma mini szalunkami....

http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/wylewkiprostowanie.jpg

Natomiast same trepy ja mocowałem na specjalne kołki

http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/zblieniekoki.jpg

• 2 weeks później...
Bardzo dziękuję za info. Właśnie obawiałem się tego, że wrównywanie wylewką może nie wytrzymać pracy drzewa i się odwarstwić. Kołki już widziałem w niecie ale ponieważ moje stopnie będą trochę cieńsze niż 30mm, to jak sądzisz, czy istnieje możliwość skórcenia części kołka przeznaczonego do mocowania w stopniu? Z tego co widzę na zdjęciu, to łeb wkręta mocującego kołek w betonie jest na zero z końcówką kołka, a myślałem, ze będzie głębiej i będzie można górę kołka przyciąć :)

Proszę bardzo u mnie stopnie z buku o ile pamiętam, podstopnice wykończyłem sam tynkiem zywicznym (mozaikowym). Tak wygląda dolny bieg, górny jest ciekawszy :lol:

Zdjęcie jest dość duże żeby można było zrobić zooomahttp://img228.imageshack.us/img228/554/p1060548qg7.th.jpg

gauch

Na dwuskładnikową piankę tylko i wyłącznie, najpierw trzeba zwilżyć beton wodą.

Oto górny bieg i wygląd całości:http://img409.imageshack.us/img409/5002/krzyzaniakschody3oj9.th.jpg

No właśnie stoję przed podjęciem decyzji czy zlecić wykonanie schodów stolarzowi ( i wtedy kilka tysiączków zniknie z portfela), czy zrobić samemu.

Znalazłam na allegro firmę niedaleko mnie która może wykonać mi komplet stopni bukowych niemalowanych (15 sztuk w tym 4 zabiegi) o grubości 4cm w cenie 1350zł za komplet.

I plan mam taki: pomierzę sobie , wyrysuję szablony , zlecę wykonanie , potem je pomaluję raz lakierobejcą , ze 3 razy lakierem , wujek mi je zamontuje , a potem pobawię się z podstopnicami które zamierzam sama pokryć tynkiem mozaikowym.

I teraz moje pytanko odnośnie lakieru .... jaki lakier polecacie ? jaki macie i czy jesteście zadowoleni?

gauch

Na dwuskładnikową piankę tylko i wyłącznie, najpierw trzeba zwilżyć beton wodą.

Oto górny bieg i wygląd całości:http://img409.imageshack.us/img409/5002/krzyzaniakschody3oj9.th.jpg

Czyli żadna piana z tych gotowych w tubach? Pistoletowa również nie? Rozumiem, że stopnie obciążałeś do czasu zastygnięcia piany, duże musiało być obciążenie?

Właśnie gotowa dwuskładnikowa piana montażowa - po zaschnięciu była niebieska. Niestety nie pamiętam producenta. Widziałem taką w Leroy-Merlin ostatnio po około 30zł za tubę - jej denko to pokrętło które uwalnia drugi składnik. Wtedy jest chyba 30minut żeby ją zużyć całą.

Te trepy są tak ciężkie że nie musiały być obciążane - ta piana raczej wypełnia wolne przestrzenie wokół siebie ale nie pręży zbyt mocno do góry.

KaiM, serdeczne dzięki. Trepy dostanę w przyszłym tygodniu ale jeszcze kończę ściany i za montaż schodów wezmę się pod koniec miesiąca, myślę, że wykorzystam i pianę i kołki - dla pewności. Mam wrażenie, że będę spokojniejszy w perspektywie długich lat użytkowania 8)

Jakoś nie mam do końca przekonania, że po 5 czy 10 latach piana będzie nadal tak skutecznie trzymała stopień :-? Jeśłi chodzi o szczecilny przy ścianie, to może silikon w odpowiednim kolorze albo akryl do pomalowania w kolorze ściany? Chociaż ze względów praktycznych (czyszczenie schodów) najlepsza byłaby listwa przyścienna z tego samego drzewa.

Podobnie jak wielu bywalców Forum zdecydowaliśmy się na zakup elementów schodów i samodzielny montaż. Drewno - stopnie, podstopnie, balustrady, tralki kupione, jeszcze czekają na montaż.

Zgodnie z poradami stolarza, który robił dla nas te schody będziemy je przyklejać na klej, nie było mowy o żadnych piankach, kołkowania również nie polecał. Klej do elementów długich, więc powinno być dobrze.

Co do samego drewna, to zastanawiałam się czy kupować surowe drewno i samodzielnie bejcować i lakierować, czy zlecić to wykonawcy elementów schodów. Ostatecznie wybraliśmy ten drugi wariant - barwienie i lakierowanie natryskowe, jednak bardziej równomierne niż pędzlem.

Z samego drewna jestem bardzo zadowolona, myślę, że schody po zmontowaniu będą piękne.

pozdrawiam

Basia