Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe ze stopniami drewnianymi!!!

aga_toja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 413
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć, czas pokazał, że chyba zrobiłem za cienkie wyrównanie wylewką betonową ponieważ mi popękało. Wygląda tak jak by centymetrową wylewkę wyrwał trep razem z klejem.Oczywiście nie ma dramatu takie rzeczy widzi tylko ten co to robił ale jednak pęknięcia są.

Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie tych pęknięć? Po jakim czasie zaczęło pękać? Pytam bo prawdopodobnie też będę musiał zrobić dolewkę na schodach, ok 2 cm grubości.

Mam stopnie i metalową ramę schodową

musze przymocować te stopnie do tej ramy - ale stolarz ma inne zdanie nt mocowania niż ten, który ta ramę przygotował...

Slusarz mówi - mocować kołkami fischera

http://www.fischercentrum.pl/images/stories/fischer/moc_ogolne/tb

stolarz mówi - to za mało, nie daje gwarancji na stabilność i stałość tych schodów...mocować klejem....ale nie wiem jakim.....

mam jeszcze pytanie jakim typem lakieru/bejcy i lakieru mozna uzyc do pomalowania tych stopni?

możecie mi pomóc?

Przeznaczony do tego celu jest UZIN MK 100, ale jeszcze nie stosowałem i nie wiem jak się spisuje w praktyce. Klej ma tą niedogodność, że trzeba wyrównywać podłoże a potem mogą być problemy z pękaniem wylewki. Sam klej jest trochę za drogi żeby nim wyrównywać braki :evil: Piana załatwia ten problem a poza tym mój stolarz podpowiada montaż na pianie i na kołkach

CMYK bardzo podoba mi się Twoja barierka ! Chyba to jest własnie to, czego z meżem od długiego czasu szukamy :D

W razie co - mogę zgapic ?? :wink:

Masz jakieś fotki - zblizenia?

A teraz seria pytań :oops:

Poprzeczki są z metalowych linek czy z cienkich rurek? Jak są mocowane do słupków?

A słupki jakie mają wymiary? I poręcz dokładnie?

Przepraszam, za tak wiele pytań, ale całosć bardzo ładnie wyglada a czasem przez zachwianie proporcji można zniszczyc cały efekt, dlatego zalezy mi na dokładych wymiarach :D

No bardzo mi sie podoba :D

Można kołki skrócić bo akurat te na zdjęciach były skracane do desek podłogowych. W komplecie z kołkami są takie bolce, żeby otworem w desce wytrasować miejsce na otwór w betonie na kołek.

no fajnie a nie boicie sie skracać tych kołków czy jeszcze kleicie te stopnie klejem?

ten uzin nie nadaje sie do metalowej ramy....

może ktoś zna coś innego?Plis help

CMYK bardzo podoba mi się Twoja barierka ! Chyba to jest własnie to, czego z meżem od długiego czasu szukamy :D

W razie co - mogę zgapic ?? :wink:

Masz jakieś fotki - zblizenia?

A teraz seria pytań :oops:

Poprzeczki są z metalowych linek czy z cienkich rurek? Jak są mocowane do słupków?

A słupki jakie mają wymiary? I poręcz dokładnie?

Przepraszam, za tak wiele pytań, ale całosć bardzo ładnie wyglada a czasem przez zachwianie proporcji można zniszczyc cały efekt, dlatego zalezy mi na dokładych wymiarach :D

No bardzo mi sie podoba :D

postaram sie o wymiary na jutro poszczegolnych elementow co do poprzeczek sa z pretow a wiec pelnych w środku o srednicy 8 mm kupionych w hurtowni stali nierdzewnej i pocietych tam na miejscu. Pelne sa ze wzgledu na zapedy dzieci do stawania na nich wiec uniknelismy mozliwosci zlamania umiescil je stolarz wywiercajac w slupkach odpowiednie otwory nie mial z tym problemu.

Dlugo zastanawialismy sie nad barierkami i jest to pomysl mojej zony i architektki zreszta jak cala chatka.

Mozna tez poprzeczki zrobic z linek dajac ich po prosu wiecej tez o tym myslelismy ale stolarzowi az tak nie ufalismy aby to zrobil wiec zostaly prety.

CMyK

postaram sie o wymiary na jutro poszczegolnych elementow co do poprzeczek sa z pretow a wiec pelnych w środku o srednicy 8 mm kupionych w hurtowni stali nierdzewnej i pocietych tam na miejscu. Pelne sa ze wzgledu na zapedy dzieci do stawania na nich wiec uniknelismy mozliwosci zlamania umiescil je stolarz wywiercajac w slupkach odpowiednie otwory nie mial z tym problemu.

Dlugo zastanawialismy sie nad barierkami i jest to pomysl mojej zony i architektki zreszta jak cala chatka.

Mozna tez poprzeczki zrobic z linek dajac ich po prosu wiecej tez o tym myslelismy ale stolarzowi az tak nie ufalismy aby to zrobil wiec zostaly prety.

CMyK

Dzieki serdeczne za wszelkie informacje :D Czekam wiec na wymiary słupków :D

Wieczorem pokażę barierkę mężowi - mam nadzieję, ze jemu też się spodoba, no i ze uzna, ze jest "do zrobienia" bo w końcu to On będzie ja montował :wink:

Pozdrawiam !

cena schodow to 5,5 tys z balustradą ale to cena z 2006 r. ostro negocjowana przez żone ale stolarza nie polecam robi je juz rok wlasciwie je meczy i pewnie by nie zrobil do dzis jezeli bym nie uzyl nacisku ... mial podobno klopoty rodzinne a byl z polecenia tak naprawde to nie wiem czy mu zaplace konczy jeszcze 2 zabudowy i szafke pod akwarium z drewna

CMyK