Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe ze stopniami drewnianymi!!!

aga_toja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 413
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja z kolei bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie:

Mam też schodu betonowe, które chcę wyłożyć drewnem.

Ostatnio będąc w OBI kupiliśmy gotowe deski, przepisuję dokładnie z ulotki na nich umieszczonej: LITE płyty drewniane Świerk/Jodła, Jakość standardowa. Krawędzie podłużne starannie ścięte. Klejenie zgodne z normą DIN EN-204 D3. Produkt naturalny. Materiał ekologiczny. Grubość 18mm.

Czy takie gotowe deski można wykorzystać do układania schodów? Proszę o pilną dopowiedź.

gauch, dzięki, o tym nie myślałam.

proszę bardzo o kolejne opinie.

I przy okazji ludzie z lubelskiego - podrzućcie proszę jakieś adresy z miejscami gdzie można kupić sam materiał na schody, nie musi być dąb czy jakieś cuda niewidy, po prostu solidne dobre drewno na schody, z tymże musi być jasne. Bardzo podoba mi się klon europejski, ale chyba patrząc na podaż w lubelskim to marzenie ściętej głowy :(

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
gauch, dzięki, o tym nie myślałam.

proszę bardzo o kolejne opinie.

I przy okazji ludzie z lubelskiego - podrzućcie proszę jakieś adresy z miejscami gdzie można kupić sam materiał na schody, nie musi być dąb czy jakieś cuda niewidy, po prostu solidne dobre drewno na schody, z tymże musi być jasne. Bardzo podoba mi się klon europejski, ale chyba patrząc na podaż w lubelskim to marzenie ściętej głowy :(

w ubiegły roku kupowałem w małej miejscowości TURĄBIN bardzo ładnego jasnego jesiona , to gdzieś koło lublina tak mi się wydaje

CMYK - Chciałam Ci serdecznie podziekować za dokładne namiary i wymiary Twojej barireki :D Dzieki Tobie od niedawna mamy w domu takie coś :

http://img168.imageshack.us/img168/8053/img1053of9hi7.jpg

:wink:

Pozdrawiam ![/b]

Baaardzo mi się podoba efekt końcowy, powiedziałabym, że twoje schody podobają mi się bardziej od "oryginału" :D :wink: ( mam nadzieję, że Cmyk się nie obrazi).

Możesz napisać arco co to za drewno i czym jest malowane? Właśnie o taki kolor i połysk nam chodzi

Niezmiernie mi miło, ze schody sie podobają :D

I jestem wdzieczna Cmykowi za udzielone wskazówki :D U nas jest inny układ schodów więc i efekt końcowy nieco inny.

Same schody są z dębu, robione przez stolarza i bejcowane na palisander. Barierke robilismy sami (tzn mąż :wink: ) z klejonej sosny również bejcowanej na palisander. Na koniec satynowy lakier.

Na ścianie kominkowej mamy płytki "mexicana" (chyba tak się nazywają) imitujące piaskowiec.

u mnie bardzo skromnie.. dębina pomalowana bejcą rustykalną, wyciąga słoje, w kolorze teak (aby pasowały do paneli merbau :), podstopnice na biało farbą do drewna - widać słoje, jak widać podstopnice brudzą się..

nie jestem zadowolona z fachowców jutro przychodzą naprawiać co zepsuli i zakładać ramki na stopnie, ale zadowolona jestem z efektu :)

http://img246.imageshack.us/img246/7744/hpim0211jf0.jpg

http://img246.imageshack.us/img246/1535/hpim0210dj4.jpg

KaiM,

Planuję zrobić podobne barierki do Twoich i w związku z tym mam pytanie - jaka jest wysokość obu tralek umieszczonych na jednym stopniu (bo ta bliżej skraju trepa jest krótsza, gdy umieszcza się dwie na trepie)? Planuję wykorzystać pewne metalowe tralki, ale obawiam się czy będą miały odpowiednią wyskość.

Sylwia

Witam. Ile dalibyście za wyrobienie stopni, spoczników i zamontowanie ich z włascicielem oraz wyrobienie i zamontowanie listew wykończeniowych. materiał : akacja inwestora.

4 zabiegowe schody

10 zwykłych długość 118

spocznik 140x233

spocznik140X105

montaż na fishery : bez balustrady, bez lakierowania , bez podstopni.

moje pytanie do osób , które już mają za sobą te kalkulacje i podobną robociznę . nam wyceniono na 1200. pozd. ana

u mnie bardzo skromnie.. dębina pomalowana bejcą rustykalną, wyciąga słoje, w kolorze teak (aby pasowały do paneli merbau :), podstopnice na biało farbą do drewna - widać słoje, jak widać podstopnice brudzą się..

nie jestem zadowolona z fachowców jutro przychodzą naprawiać co zepsuli i zakładać ramki na stopnie, ale zadowolona jestem z efektu :)

http://img246.imageshack.us/img246/7744/hpim0211jf0.jpg

http://img246.imageshack.us/img246/1535/hpim0210dj4.jpg

Witam, Będę miała podobne schody, zrób zdjęcie jak będziesz miała zrobione ramki na stopnie, jak to wyglada. Też myślę że podstopnice będą się właśnie brudzić.