Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki macie kolor okien (PCV) od wewnątrz?

gusia80

Recommended Posts

Chcemy jutro zamówić okna i mamy dylemat... prócz tego, że nie mogę zdecydować, czy lepszy złoty dąb, czy orzech, to już zupełnie trudno nam podjąć decyzję, czy chcemy okleinę jedno, czy dwustronną... Dwustronna wygląda dosyć ciekawie (szczególnie, że chcemy złote szprosy, a biały + złoty, to niezbyt zgrany duet), ale jak potem jeszcze dojdą podłogi, okna i drzwi.... Nie chę by każdy pokój był w tej samej tonacji (tzn. wszystkie dodatki np. w kolorze olchy, czy w orzechu), ale jednocześnie mam obawy, że przez te ekspetymenty z kolorami wszystko wyjdzie pstrokato...

A jaki Wy macie kolor od środka? Proszę o fotki, jak to potem wszystko wygląda...

I jeszcze jedno pytanko... warto inwestować w dodatkowe zabezpieczenia np. alarmy w oknach, specjalne szyby , klamki na kluczyk.... itp.?

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam okna mahoniowe dwustronne, do tych okien pasuje praktycznie kazdy odcień brązu, nie jest monotonnie ani przytłaczająco, dla mnie te moje okna stanowią jakby obrazy na ścianach :)

nad złotymi szprosami dobrze się zastanów (chyba, ze juz decyzja zapadła), bo uwazam ze one bardziej zobowiązuja niz kolor okna od środka...dodatki we wnętrzach powinny się wtedy komponować w odcieniach złotego, mosiądzu ....osobiście mi się już złote szprosy nie podobają :roll: ale wybór oczywiście nalezy do Ciebie :)

pozdrawiam :)

Dzi ękuję za (p)odpowiedź... a tak przy okazji... w tamtym tygodniu przeczytałam Twój cały Dziennik Budowy.... prześledziłam krok po kroku jak wszysko powstawało... ( jak oczekiwałaś Marcelinki...-śliczne dziecko...)... i jestem pod wrażeniem... tylko kuchnia miała być chyba zielona, a ten kolor na ściance wyglada troche inaczej...

:) tez mielismy ten problem-okna od zewnątrz dąb bagienny (mamy złote szprosy) wyglada to fajnie ale od srodka chcielismy białe (złoty i biały to p i e r w o t n e i najzupełniej udane połączenie złote szproszy do okien ciemnych zaczęto dodawac stosunkowo niedawno:). Wolimy okna białe bo zawsze są eleganckie i jesli np za pare lat zechcemy miec salon w ascetycznej bieli i beżach to ciemne okno będzie ni przypiał ni wypiał. Znajomi zrobili ciemne okna od srodka, zmienili trochę wystrój i niestety nie pasuja te okna

Masz rację, ze złote szprosy wyglądaja na zewnatrz bardzo elegancko i wydaje mi sie jeszcze, ze rozświetlaja ....

A jakie macie parapety do tych "białych" okien...? Bo nam sie bardzo podobają z kongromeratu breccia aurora... ale do białych to chyba nie bardzo... a masz może gdzieś jakies fotki jak to okno od srodka wyglada? Bo w salonach jak juz są okna dwukolorowe to prawie zawsze ze sprosami w kolorze okna, a złote tylko widziałam w kolorze obustronnym...

a propos złotych szprosów-faktycznie zobowiązują ale dom od zewnątrz wygląda mega elegancko.

Rzecz gustu. Dla mnie wygląda mega obciachowo.

Kultura istotnie wymaga aby o gustach nie dyskutować. Dla mnie mega obciachowe są wielkie okna przestrzenne bez szprosów w domu typu dworek:) Ale prawda jest taka że zlote szprosy do białych okien to klasyka i tyle. Nie każdemu pasuje-niektórzy wola nowoczesność. Ale na tej zasadzie obciachem sa kolumienki i gipsowe zdobienia okien. Droga Anisiu spóbuj zrozumiec że nie każdy buduje w tym samym stylu co TY

a propos złotych szprosów-faktycznie zobowiązują ale dom od zewnątrz wygląda mega elegancko.

Rzecz gustu. Dla mnie wygląda mega obciachowo.

Kultura istotnie wymaga aby o gustach nie dyskutować. Dla mnie mega obciachowe są wielkie okna przestrzenne bez szprosów w domu typu dworek:) Ale prawda jest taka że zlote szprosy do białych okien to klasyka i tyle. Nie każdemu pasuje-niektórzy wola nowoczesność. Ale na tej zasadzie obciachem sa kolumienki i gipsowe zdobienia okien. Droga Anisiu spóbuj zrozumiec że nie każdy buduje w tym samym stylu co TY

Doskonale wiem, ze nie każdy buduje tak samo i każdemu podoba się co innego. Jego prawo, ale to ty stwierdziłeś/łaś autorytatywnie, że dom ze złotymi szprosami wygląda mega elegancko. Ja wyraziłam swoją opinię i to wszystko, zaznaczając, że to rzecz gustu.

To prawda, ze okna ze szprosami pasują do stylu dworkowego i tylko do tego. A szprosy w domach stodółkach albo w klockach z czterospadowym dachem to po prostu kicz. Nawet szczyt kiczu. Czasami warto to komuś uświadomić, chociaz jak się na coś uprze to nic go nie przekona.

Też zgadzam się, że szprosy to kicz i tyle.

Co do koloru to wydaje mi się, że białe okna od wewnątrz to najgorsze rozwiązanie - w środku mamy przecież sporo drewna i kamienia i te białe okna nijak mi nie pasują. Może jeśli ktoś planuje białe drzwi wewnętrzne to będzie ok ale przy drewnioanych to nie bardzo. Ogłądam wiele wykończonych domów i zawsze białe okna zgrzytają w zestawieniu z drewnianymi drzwiami i podłogami. Ja mam okna w kolorze orzech i wydaje mi się, że jest super. Nie wyobrażam sobie białych.

Dzi ękuję za (p)odpowiedź... a tak przy okazji... w tamtym tygodniu przeczytałam Twój cały Dziennik Budowy.... prześledziłam krok po kroku jak wszysko powstawało... ( jak oczekiwałaś Marcelinki...-śliczne dziecko...)... i jestem pod wrażeniem... tylko kuchnia miała być chyba zielona, a ten kolor na ściance wyglada troche inaczej...

kuchnia jest taka jak miała byc, zdjęcie które pokazywałam dotyczyło mebli...a kolorek ścian chciałam taki miętowy :wink:

miło mi bardzo...dziękuje :D

to jak z Twoimi oknami?? :)