gusia80 24.07.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Chcemy jutro zamówić okna i mamy dylemat... prócz tego, że nie mogę zdecydować, czy lepszy złoty dąb, czy orzech, to już zupełnie trudno nam podjąć decyzję, czy chcemy okleinę jedno, czy dwustronną... Dwustronna wygląda dosyć ciekawie (szczególnie, że chcemy złote szprosy, a biały + złoty, to niezbyt zgrany duet), ale jak potem jeszcze dojdą podłogi, okna i drzwi.... Nie chę by każdy pokój był w tej samej tonacji (tzn. wszystkie dodatki np. w kolorze olchy, czy w orzechu), ale jednocześnie mam obawy, że przez te ekspetymenty z kolorami wszystko wyjdzie pstrokato... A jaki Wy macie kolor od środka? Proszę o fotki, jak to potem wszystko wygląda...I jeszcze jedno pytanko... warto inwestować w dodatkowe zabezpieczenia np. alarmy w oknach, specjalne szyby , klamki na kluczyk.... itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nidziowa 24.07.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 To chyba zalezy od koloru dachu. Jezeli dach ciemny to okna orzech. Ja mam dach ral 8017 i okna ciemny orzech w okleinie obustronnej. Jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gusia80 24.07.2007 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 My też mamy ciemny dach... A mam pytanko...w jakich tonacjach masz podłogi i meble (biorąc pod uwagę, że okno od środka to orzech?)... Nic sie nie gryzie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyczka 24.07.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 ja mam okna mahoniowe dwustronne, do tych okien pasuje praktycznie kazdy odcień brązu, nie jest monotonnie ani przytłaczająco, dla mnie te moje okna stanowią jakby obrazy na ścianach nad złotymi szprosami dobrze się zastanów (chyba, ze juz decyzja zapadła), bo uwazam ze one bardziej zobowiązuja niz kolor okna od środka...dodatki we wnętrzach powinny się wtedy komponować w odcieniach złotego, mosiądzu ....osobiście mi się już złote szprosy nie podobają ale wybór oczywiście nalezy do Ciebie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gusia80 24.07.2007 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dzi ękuję za (p)odpowiedź... a tak przy okazji... w tamtym tygodniu przeczytałam Twój cały Dziennik Budowy.... prześledziłam krok po kroku jak wszysko powstawało... ( jak oczekiwałaś Marcelinki...-śliczne dziecko...)... i jestem pod wrażeniem... tylko kuchnia miała być chyba zielona, a ten kolor na ściance wyglada troche inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 24.07.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Moje okna są obustronnie w kolorze "dąb bagienny". Podłogi będą dość jasne, parapety w kolorze okien, drzwi wewnętrzne "calvados". Mam nadzieję, że nie bedzie się gryzło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 24.07.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 tez mielismy ten problem-okna od zewnątrz dąb bagienny (mamy złote szprosy) wyglada to fajnie ale od srodka chcielismy białe (złoty i biały to p i e r w o t n e i najzupełniej udane połączenie złote szproszy do okien ciemnych zaczęto dodawac stosunkowo niedawno:). Wolimy okna białe bo zawsze są eleganckie i jesli np za pare lat zechcemy miec salon w ascetycznej bieli i beżach to ciemne okno będzie ni przypiał ni wypiał. Znajomi zrobili ciemne okna od srodka, zmienili trochę wystrój i niestety nie pasuja te okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 24.07.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 a propos złotych szprosów-faktycznie zobowiązują ale dom od zewnątrz wygląda mega elegancko. A od srodka prawie tych szprosów nie widac chyba ze zostawiasz gołe okna-my planujemy woale i zza wolalu nie widac czy szpros srebrny czy złoty...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gusia80 24.07.2007 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Masz rację, ze złote szprosy wyglądaja na zewnatrz bardzo elegancko i wydaje mi sie jeszcze, ze rozświetlaja ....A jakie macie parapety do tych "białych" okien...? Bo nam sie bardzo podobają z kongromeratu breccia aurora... ale do białych to chyba nie bardzo... a masz może gdzieś jakies fotki jak to okno od srodka wyglada? Bo w salonach jak juz są okna dwukolorowe to prawie zawsze ze sprosami w kolorze okna, a złote tylko widziałam w kolorze obustronnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 24.07.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 a propos złotych szprosów-faktycznie zobowiązują ale dom od zewnątrz wygląda mega elegancko. Rzecz gustu. Dla mnie wygląda mega obciachowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 24.07.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 a propos złotych szprosów-faktycznie zobowiązują ale dom od zewnątrz wygląda mega elegancko. Rzecz gustu. Dla mnie wygląda mega obciachowo. Kultura istotnie wymaga aby o gustach nie dyskutować. Dla mnie mega obciachowe są wielkie okna przestrzenne bez szprosów w domu typu dworek:) Ale prawda jest taka że zlote szprosy do białych okien to klasyka i tyle. Nie każdemu pasuje-niektórzy wola nowoczesność. Ale na tej zasadzie obciachem sa kolumienki i gipsowe zdobienia okien. Droga Anisiu spóbuj zrozumiec że nie każdy buduje w tym samym stylu co TY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 24.07.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Gusiu nie mam niestety jeszcze zdjec pod reka ale spróboje jutro zrobic i wkleic.Parapety do białych od srodka marmur lub granit-identyczne jak obudowa kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 24.07.2007 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 a propos złotych szprosów-faktycznie zobowiązują ale dom od zewnątrz wygląda mega elegancko. Rzecz gustu. Dla mnie wygląda mega obciachowo. Kultura istotnie wymaga aby o gustach nie dyskutować. Dla mnie mega obciachowe są wielkie okna przestrzenne bez szprosów w domu typu dworek:) Ale prawda jest taka że zlote szprosy do białych okien to klasyka i tyle. Nie każdemu pasuje-niektórzy wola nowoczesność. Ale na tej zasadzie obciachem sa kolumienki i gipsowe zdobienia okien. Droga Anisiu spóbuj zrozumiec że nie każdy buduje w tym samym stylu co TY Doskonale wiem, ze nie każdy buduje tak samo i każdemu podoba się co innego. Jego prawo, ale to ty stwierdziłeś/łaś autorytatywnie, że dom ze złotymi szprosami wygląda mega elegancko. Ja wyraziłam swoją opinię i to wszystko, zaznaczając, że to rzecz gustu. To prawda, ze okna ze szprosami pasują do stylu dworkowego i tylko do tego. A szprosy w domach stodółkach albo w klockach z czterospadowym dachem to po prostu kicz. Nawet szczyt kiczu. Czasami warto to komuś uświadomić, chociaz jak się na coś uprze to nic go nie przekona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 25.07.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Też zgadzam się, że szprosy to kicz i tyle.Co do koloru to wydaje mi się, że białe okna od wewnątrz to najgorsze rozwiązanie - w środku mamy przecież sporo drewna i kamienia i te białe okna nijak mi nie pasują. Może jeśli ktoś planuje białe drzwi wewnętrzne to będzie ok ale przy drewnioanych to nie bardzo. Ogłądam wiele wykończonych domów i zawsze białe okna zgrzytają w zestawieniu z drewnianymi drzwiami i podłogami. Ja mam okna w kolorze orzech i wydaje mi się, że jest super. Nie wyobrażam sobie białych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyczka 25.07.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Dzi ękuję za (p)odpowiedź... a tak przy okazji... w tamtym tygodniu przeczytałam Twój cały Dziennik Budowy.... prześledziłam krok po kroku jak wszysko powstawało... ( jak oczekiwałaś Marcelinki...-śliczne dziecko...)... i jestem pod wrażeniem... tylko kuchnia miała być chyba zielona, a ten kolor na ściance wyglada troche inaczej... kuchnia jest taka jak miała byc, zdjęcie które pokazywałam dotyczyło mebli...a kolorek ścian chciałam taki miętowy miło mi bardzo...dziękuje to jak z Twoimi oknami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suire 25.07.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 My mamy białe OD WEWNĄTRZ ,a z zewnątrz orzech.Powód był oczywisty(oszczędności) i przy dłuzszym zastanowieniu doszłam do wniosku,że białe to nijakie,a to znaczy nie będzie kontrastów w zestawieniu meble,podłoga,drzwi i cała reszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 25.07.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Biały ciemny wymaga nawiązania stylem pomieszczeń, białe są bardziej neutralne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nidziowa 25.07.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Ja jestem na etapie instalacji, takze jeszcze całe wieki do podłóg czy mebli. Drzwi wejsciowe ciemny orzech z gerda pasujace kolorem do reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_toja 25.07.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 A my mamy od zewnątrz kolor okien złoty dąb ze szprosami złotymi a od wewnątrz białe z parapetami jasnymi:http://images25.fotosik.pl/37/2041cc4772b50809m.jpg'[/img][/img]http://images25.fotosik.pl/37/2041cc4772b50809m.jpg' alt='2041cc4772b50809m.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 25.07.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Ja w poprzednim domu miałam okna machoniowe na zew a w środku białe. Byłam bardzo zadowolona. Pozdrawiam http://images20.fotosik.pl/398/d60735bdc39beded.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts