Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy! strop drewniany czy zelbetowy

Recommended Posts

Witam,

pomozcie prosze rozstrzygnac mi spor miedzy konstruktorami i architektem, kloca sie o strop: zelbetowy, czy drewniany.

budynek jest juz przygotowany pod wieniec i strop, a eksperci nie podjeli decyzji jaki. jezeli kwestie konstrukcyjne zezwalaja na uzycie obu rozwiazan, to co radzicie? zaznacze, ze budynek jest niewielki.

pozdrawiam i prosze o pomoc pilnie

dzieki, dom stoi na dosc plaskim, ale jednak szczycie gorki/ w dodatku 6 km od morza/wiec bywa, ze wieje faktycznie mocno, za drewnianym stropem bylam dlatego, ze wydaje sie przytulniejszy, a przekroje belek maja byc 16/20 cm, wiec bedzie miejsce na izolacje akustyczna.

ale nigdy nie zylam w domu z drewnianym stropem, u mnie byly zelbetowe/w dodatku chyba w ogole bez izolacji/

jakie sa atuty jednego i drugiego rozwiazania?

Też miałem ten dylemat, bardzo chciałem drewniany (bo szybko, bo sucho, bo łatwo ocieplić i poprowadzić instalacje, w tym reku itp), ale dałem się przekonać architektom, że żelbet będzie lepszy.

Żelbet pozwoli mi troche obniżyć dom (a mam problem ze zmieszczeniem się w dozwolonych 10m), soliniej zepnie konstrukcje, lepiej wygłuszy reku na poddaszu i będzie dobrym akumulatorem ciepła/zimna.

Strop drewniany zajmie Ci więcej miejsca (na grubosci), musisz też wiedzieć że trzeba go wyciszać bo bez specjalnych zabiegów jest troche głośny.

O korniki bym sie nie bał bo drewno sie impregnuje (zresztą masz w domu drzwi, więźbę itp.

Drewniany jest lekki (zaleta i wada) i da sie w nim prowadzić nawet rury fi 160 ocieplane do wentylacji. Jednak nie postawisz na nim (poddasze) murowanych ścianek działowych i będziesz skazany na szkielet i GK.

Drewniany jest niewątpliwie o wiele tańszy i szybszy w ułożeniu.

Podsumowując jeśli stać Cie na zelbet to wybierz żelbet.

O gruche się nie martw bo możesz zamówic dużą pompę i nie musisz wtedy podjeżdżać blisko domu

hehe dobre, a ja po pierwszym zdaniu zaczelam kombinowac co zrobic z oknami, zeby przez nie ten komornik nie wszedl

a'propos okien ...

w razie pożaru /przy drewnianym stropie /patrzysz zeby chocby na oslep/ trafic do okna i wypaść na zewnątrz ...

a przy zelbetowym mozesz sie jeszcze chwile w łóżku poprzeciągac ...

p.s.

mozesz zamówic strop Ackermana - przy którym stosunkowo mało betonu wchodzi

Ale jest gruby i nie ma innych zalet płyty żelbetowej... Ja bym nie brał.

jest to strop gęstożebrowy /więc nie ma zalet stropu monolitycznego/

a gruby ...

to zalezy jakie pustaki kupisz

kupisz wysokie na 15 cm to strop ma w takim wypadku /z nadbetonem/ ~ 18 cm

kupisz wysokie na 20 cm to strop ma ~ 23 cm

itd ...

pomozcie prosze rozstrzygnac mi spor miedzy konstruktorami i architektem, kloca sie o strop: zelbetowy, czy drewniany.

budynek jest juz przygotowany pod wieniec i strop, a eksperci nie podjeli decyzji jaki.

hmmm ciekawe

ta burza muzguf

to powinna się odbyć już rok temu chyba na etapie

tworzenia projektu który następnie złoży się do zatwierdzenia

w odpowiednim organie władzy samorządowej :o

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, jutro decydujace spotkanie. Zrelacjonuje argumenty za i przeciw moich ekspertow zatrudnionych, po wszystkim. a tak przy okazji,to projekt architektoniczny plus konstruktorski wykonany i zatwierdzone oba w UM, mimo to, wciaz, jak wyzej, czyli spory.

pozdrawiam mocno

• 10 months później...