Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy! strop drewniany czy zelbetowy

Recommended Posts

hehe dobre, a ja po pierwszym zdaniu zaczelam kombinowac co zrobic z oknami, zeby przez nie ten komornik nie wszedl

a'propos okien ...

w razie pożaru /przy drewnianym stropie /patrzysz zeby chocby na oslep/ trafic do okna i wypaść na zewnątrz ...

a przy zelbetowym mozesz sie jeszcze chwile w łóżku poprzeciągac ...

p.s.

mozesz zamówic strop Ackermana - przy którym stosunkowo mało betonu wchodzi

wirtaj brzozo,

widziałeś może kiedyś film z symulacją pożaru? tak po 2 minutach temp wzrasta często do 300 st celsjusza (w normalnie wyposażonym pokoju) i drogi oddechowe masz już dawno poparzone. na pożar ma to wpływ, a jakże. ale w praypadku poz, zarówno przy żelbecie jak i drewnianym trzeba spierd... przy czym przy drewnianym trzeba spierd... szybciej

a wogóle to kto dzisiaj nie robi instalacji ppoż w domu. ja chynba nie znam nikogo takiego. cena wykonania śmieszna...

• 4 weeks później...
my jestesmy na etpaie adaptacji,i po kilku rozmowach z budowlancami,kilku oferuje zmiane stropu drewnianego na betonowy,w projekcie mamy drewniany poddasze nieuzytkowe w parterówce,no i się tak teraz zastanawiamy czy niedać 2 cegly plus ndproza czyli to by dawalo ok.80cm kolenkowej i zobic poddasze?jezeli twierdza ze cena drewnianego i betonowego jest niewielką róznica.ma ktoś może obeznanie czy rzeczywiście jest to niewielka różnica.

Nie byłbym taki pewien czy cena taka sama. Parterówki mają zazwyczaj większą powierzchnię stropu niż domu z użytkowym poddaszem. U mnie wyjdzie niecałe 5m3 drewna na belki stropowe, 4m3 desek no i OSB na 150m2 stropu. Zamierzam się zmieścić w 10tyś.

Czy byłaby szansa zrobienia żelbetowego stropu o tej powierzchni za taką cenę? Sam beton na fundamenty i podłogę już mnie kosztował 10tyś.

Mnie strop drewniany 100m2 wyszedł ok 5000 zł, i dwie dniówki czterech ludzi. Dojdzie jeszcze koszt styropianu 4 cm i wylewki z ogrzewaniem podłogowym. Koszt i tak będzie niższy niż jakiegokolwiek betonowego, jedyna wada to większa grubość, u mnie wyjdzie łącznie 32 cm.

Witam

Trochę tanio ci wyszedł ten strop ale niech będzie, mam tylko taką uwagę żeby przy porównywaniu brać pod uwagę całość tzn. przy żelbecie dochodzi koszt tynków cw lub gipsowych (u mnie 16zł/m2 plus materiał) przy drewnianym stelaż z płyt GK, do tego wypełnienie między belkami i obicie na górze płytami OSB. Ja mam żelbet i jego koszt był spory bo przy 120m2 wyszedł z 15tys (jak nie więcej) ale sąsiad ma drewniany i jak napatrzyłem sie ile do niego trzeba dołożyć w trakcie wykończeniówki to jakbym robił drugi raz to też zrobiłbym żelbet. Płyty GK, wełna, OSB jednak kosztują trochę i do tego robocizna i wychodzi spora kwota. Jak ktoś robi dach na tych złączach stalowych to też potrafi ładnie kosztować więc nie tylko koszt drewna. Przy budowie nauczyłem się, że duża część kosztów jest ukryta w tych drobiazgach które towarzyszą głównym materiałom :lol:

Mnie strop drewniany 100m2 wyszedł ok 5000 zł, i dwie dniówki czterech ludzi. Dojdzie jeszcze koszt styropianu 4 cm i wylewki z ogrzewaniem podłogowym. Koszt i tak będzie niższy niż jakiegokolwiek betonowego, jedyna wada to większa grubość, u mnie wyjdzie łącznie 32 cm.

Witam

Trochę tanio ci wyszedł ten strop ale niech będzie, mam tylko taką uwagę żeby przy porównywaniu brać pod uwagę całość tzn. przy żelbecie dochodzi koszt tynków cw lub gipsowych (u mnie 16zł/m2 plus materiał) przy drewnianym stelaż z płyt GK, do tego wypełnienie między belkami i obicie na górze płytami OSB. Ja mam żelbet i jego koszt był spory bo przy 120m2 wyszedł z 15tys (jak nie więcej) ale sąsiad ma drewniany i jak napatrzyłem sie ile do niego trzeba dołożyć w trakcie wykończeniówki to jakbym robił drugi raz to też zrobiłbym żelbet. Płyty GK, wełna, OSB jednak kosztują trochę i do tego robocizna i wychodzi spora kwota. Jak ktoś robi dach na tych złączach stalowych to też potrafi ładnie kosztować więc nie tylko koszt drewna. Przy budowie nauczyłem się, że duża część kosztów jest ukryta w tych drobiazgach które towarzyszą głównym materiałom :lol:

Żadnego OSB nie potrzebuję, bo na belkach jest deskowanie (zawarte w cenie) . Wypełnieniem pomiędzy belkami będą tylko instalacje. Styropian będzie na deskowaniu, spełniający 2 funkcje - izolacji dźwiękowej i izolacji termicznej pod ogrzewanie podłogowe. Sufit niezależnie od stropu musiałbym zrobić podwieszany, aby zmieścić wentylację i inne kabelki.

Jedynym materiałem na mój strop, prócz belek i desek były gwoździe za 70 zł :-)

Ale ja jestem z tych co to dom 100m2 za 100 tys budują, tylko że ja 200 m2 :-)