sylvia1 26.07.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Panel lepiej się nadaje na ogrzewanie podłogowe niż parkiet. Aby nie było złych wrażeń akustycznych trzeba zastosować specjalną płytę pod panel - żadnych pianek i innych podobnych wynalazków które sugerują w marketach. Wygląda to nieobiecująco - przeważnie jest to z 5mm grubości i wydaje się iż będzie dodatkowym izolatorem ciepła, lecz tak nie jest. a możesz coś bliżej o tych podkładach czy one nadają się pod panele położone na ogrzewaniu podłogowym a jeśli nie to co zastosować jako podkład na podłogówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 27.07.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Ja również podpisuję się pod opinią Brazy.U mnie w domu też są i będą panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 30.07.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 a możesz coś bliżej o tych podkładach czy one nadają się pod panele położone na ogrzewaniu podłogowym a jeśli nie to co zastosować jako podkład na podłogówce? Sorry że tak późno ale nie mogłem odnaleźć fakturek gdzie zapisali co mi tam dali pod spód Tak więc na ogrzewanie podłogowe pod panel poszedł "filc Pergo" a w pomieszczeniach bez ogrzewania podłogowego "płyta Eco 5,5 mm". Jak nazwa wskazuje producentem tego specjalnego filc'u jest Pergo (jeden z producentów paneli). Niestety nie mam żadnych dodatkowych danych które by wyjaśniły z czego to jest itd. Materiał ten (filc) ma strukturę lekko porowatą, co bez wątpienia ułatwia transmisję ciepła. Natomiast płyta przypominała trochę płyte pilśniową od tej "nie gładkiej strony" lecz była lżejsza i miała bardziej jakby to określić luźną strukturę - w celu lepszego akustycznego tłumienia odgłosu kroków itp. Nie wiem kto był producentem (chyba to był krajowy wyrób), lecz pewno i tak nie obędzie się bez wizyty w salonie specjalizującym się panelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 30.07.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 mam najtańsze panele, i takie same wrzucam do nowego domu (za 25 zł za metr max)przeżyły złe traktowanie, zalanie gorącą wodą i mycie mopem 6 lat p.s. a gospodarz tego wątku zadał pytanie, zapomniał o nas a my tu sobie gadu, gadu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 30.07.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 w sypialni panele bez zastrzerzeńw salonie-to zależy jaki tryb życia prowadzisz. U nas panele (w mieszkaniu) sie sprawdziły ale po kilku imprezach widac slady w postaci wgniecen (kobiety w szpilkach) parkiet równiez pewnie by ucierpiał...dlatego w domku gres:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 31.07.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 a możesz coś bliżej o tych podkładach czy one nadają się pod panele położone na ogrzewaniu podłogowym a jeśli nie to co zastosować jako podkład na podłogówce? Sorry że tak późno ale nie mogłem odnaleźć fakturek gdzie zapisali co mi tam dali pod spód Tak więc na ogrzewanie podłogowe pod panel poszedł "filc Pergo" a w pomieszczeniach bez ogrzewania podłogowego "płyta Eco 5,5 mm". Jak nazwa wskazuje producentem tego specjalnego filc'u jest Pergo (jeden z producentów paneli). Niestety nie mam żadnych dodatkowych danych które by wyjaśniły z czego to jest itd. Materiał ten (filc) ma strukturę lekko porowatą, co bez wątpienia ułatwia transmisję ciepła. Natomiast płyta przypominała trochę płyte pilśniową od tej "nie gładkiej strony" lecz była lżejsza i miała bardziej jakby to określić luźną strukturę - w celu lepszego akustycznego tłumienia odgłosu kroków itp. Nie wiem kto był producentem (chyba to był krajowy wyrób), lecz pewno i tak nie obędzie się bez wizyty w salonie specjalizującym się panelach. dziękuję Ci bardzo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia Z10 27.11.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 A my wybraliśmy do salonu kronopol dąb retro AC4 struktura "ręcznie strugana" + pianka 5mm, do sypialni i holu classen zebrano arusha AC4, a na poddasze classen akacja miodowa AC3 + pianka 3mm. Wszystkie w desce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts