kliki 12.07.2003 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2003 Witam wszystkich. Jestem zupełnie zielony w sprawach budowlanych, a odziedziczyłem domek jednorodzinny. Chciałbym za Waszym pośrednictwem łyknąć trochę podstaw. Chciałem na początku wykonać taras na gruncie w formie wylewki. Miejsce na taras zagęściłem gruzem( to jest wysypałem i mocno ubiłem młotem). I w tym miejscu zaczynają się moje dylematy: Czy takie zagęszczenie wystarczy? Jak przygotować beton ?( Jakie proporcje cementu, piachu i wody?) Czy trzeba coś takiego czymś zbrojić, i czy wymagane są tu szczeliny dylatacyjne? Bardzo proszę Was o pomoc z góry serdecznie dziękując. ps. Próbowałem coś na ten temat znależć na forum ale nie za bardzo mi to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipp 14.07.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Zależy co jest pod tym gruzem, jeśli żwir to o.k. a jak humus to powinieneś go zdjąć. Gruz trudno zagęścić bo tworzy pustki powietrzne, trzeba sypać piach i polewać wodą no i ubijać( najlepiej wynająć maszynę). Zbrojenia nie musisz dawać, ale dylatacje obowiązkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.07.2003 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 troche trudno o rysunki ale przejzyj 4 lub 5 Nr Ladnego DOmu. Wszystko jest opisane.Jesli chcesz polozyc plytki na tarasie ja bym go zazbroil. Ja mam nadzieje ze zdjales warstwe ziemi przed gruzem. Gruz mozna zasypac jeszcze zwirem i to powinno polepszyc sytuacje. Do zalewania najlepiej uzyc betoniarki albo gruchy tak aby wszystko zalac w jeden dzien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts