Krzysiek W 25.07.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Witam! Jestem w trakcie remontu poniemieckiego domu. Kupiliśmy go w styczniu i był strasznie zawilgocony. W środku zalewany był przez deszcz bo wokół komina były szczeliny no i przez dach też się lało, nie było rynien więc woda wlewała się do piwnicy. Zbiliśmy tynki w lutym no i nowy dach szybko założyliśmy, teraż mamy dylemat co z wewnętrznymi tynkami. Fachowcy najchętniej kładliby płyty gipsowe bo najprościej, ale słyszeliśmy że wtedy ściana nie oddycha no i że gips może puchnąć. Murarz nie chce się podjąć ręcznego nakładania tynku bo za dużo pracy i mu się nie opłaca. Jesteśmy trochę zdezorientowani i chcielibyśmy dowiedziedzieć się od ludzi, którzy takie domy remontują.[/i][/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byczy 27.07.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 u mnie sytuacja podobnie wyglądaprzez dach sie lało, wiec na górze wilgotne tynki, stare brzydkie itda na dole stare poczciwe tynki cem-wap które to tylko odświeżyłem i jak na razie jest ok.na górze zaś stare tynki skułem i jestem w trakcie robienia nowych cem-wap metodą ręczną - jak to wyjdzie zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 07.08.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Czy na stare tynki cementowo wapienne mogę położyć płytki ceramiczne, czy koniecznie tynk trzeba skuć, czy można go w jakiś sposób wzmocnić nie wykonując nowych tynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyninak 13.08.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Żadnych tynków cem. - wap. !!!! To tylko kwestia czasu jak wilgoć wyjdzie, natury się nie oszuka Niestety nie będzie tanio: tynki wapienne, w ekstremalnych przypadkach tynki renowacyjne lub osuszanie np. iniekcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.08.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Ciężko coś powiedzieć "na niewidziane"Jeżeli usunięty został powód zawilgacania, to suszyć do bólu i wentylować.Dopiero jak wyschnie, to myśleć o dalszych robotach.Niezłe są tynki perlitowezajrzyjcie http://www.perlit-polska.pl/content/budowlane.htmlMoże pomoże.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 16.08.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Widziane to nie to, co „pomacane”. Oskubałam trochę farby jedni mówili zostaw, inni skuj. A ja pomacałam popukałam i niestety dodaję sobie trochę roboty i po aż 2 dniach zastanawiania się - pomalutku skuwam . W niektórych miejscach schodzi jak masełko, a malutkim młoteczkiem kuję, więc wnioskuję, że podjęłam trafną, chociaż żmudną pracę. Mam pytanie: Adamie ty sprzedajesz ten perlit czy tylko reklamujesz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.08.2007 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Odkryłem, poeksperymentowałem i zaczynam sobie stosować.Mam w perspektywie spory remont 102 letniej budy. Pytacie co jest dobre....To jest.Lekkie, tanie, mineralne. Ja już potrafię sobie z tego pumeks odlewać. Kiedy chcę, gdzie chcę i ile chcę.Pytasz, to odpowiadam. Dobre dla mnie to może i dobre dla Ciebie. W nowoczesnym budownictwie jedna z niewielu bardzo nieprzemyślanych spraw - to obieg wilgoci w domu. Masz pojęcie o zjawisku kapilarnego podciągania? A o higroskopijności?Wiesz od czego zależą?To forum wymiany doświadczeń i informacji.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 17.08.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 adam_mk napisał Odkryłem, poeksperymentowałem i zaczynam sobie stosować. Mam w perspektywie spory remont 102 letniej budy. to podobnie jak ja, tylko nie wiem czy moja ma aż 102 lata. Wracając do wątku proponuję za adamem_mk usunąć przyczyny zawilgocenia i najpierw wietrzyć i suszyć, żeby nie pakować się w niepotrzebne koszty, a tylko w "niezbędne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts