Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drewniany strop

andog

Recommended Posts

Witam

Remontuję łazienkę w starym domie , strop drewniany , usnunąłem starą wylewkę bez zbrojenia, rozebrałem podłogę drewnianą , sprawdziłem stan belek drewnianych i usunąłem polepę glinianą .Oczyściłem belki i ślepy pułap

Dalej stoję przed dylematem , czym zakonserwować belki i deski i jak "zakończyć " strop. Myślę o dwóch sposobach

1. Wypełnienie przesztrzeni między belkami paskami twardego styropianu , ewntualnie kramzyt,zastepnie wylać płytę żelbetowąo grubości 5cm

2. Zastowanie zamiast płyty żelbetowej , płyt OSB 22 i 10

Proszę o podzielenie się swoimi uwagami i radami

Pozdrawiam

mam podobny problem chce zrobic drewniany strop nad calym domem. Moj pomysl to deski 30 warstwa wyciszajacej pianki znow deski 30 pianka i panele. Tyle ze nie wiem jak to sie moze sprawdzic w praktyce legary sa co metr. Zastanawia mnie jak to bedzie pracowalo. Pod podloga od spodu albo wata 10 i sufit podwieszany a druga opcja to zeby nic niebylo tylko całkowicie widoczne legary az do sufitu tyle ze to jest polnocny kraniec Polski i boje sie ze bedzie duzo ciepla uciekak.

• 2 weeks później...
20 cm welny to duzo ja chce zeby czesc belek stropowych byla na wierzchu wiedam 10 cm i potem na zakladke pomiedzy deski podlogowe 5 cm welny. Mam tylko watpliwosci bo u mnie belki stropowe sa co 1 metr moze nieco mniej i boje sie ze jak dam tylko jedna warstwe desek to moze to chodzic. Powiadziono mi zebym polozyl deski 38mm na to rusztowanie z lat i znow deski 30 jako podloze pod panele. Jak mozesz to naisz czy cos takiego bedzie dzialac :))