Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 year później...
aga1401

Radovan

Kubektm

i pewnie sporo innych osób

Dzięki za szczere chęci pomocy ale błagam czytajcie ze zrozumieniem. Nie chodzi nam o Diunę z domusa tylko z archipelagu, przecież to są zupełnie inne projekty. :cry:

Proponuję wejść na http://www.archipelag.pl znaleźć projekt Diuna, zobaczyć i dopiero wypowiadać się w tym wątku

• 1 month później...

Naprawdę nikt nie buduje Diuny z archipelagu ?? Ja już mam projekt i jestem na etapie zastanawiania się jakich zmian dokonać. Może Ci co już wybudowali podpwiedzą jakieś ciekawe rozwiązania ??

ps. Podobnym projektem do Diuny jest Seweryna i widziałem go niedawno na żywo ze zrobionym dachem przez EuroDach w dachówce karpiówce. Wole oka wyglądają obłędnie pięknie :)

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Aby pociągnąć wątek tego projektu napiszę pare słów o moich przemyśleniach.

W projekcie jest ściana z ytonga jednowarstowa, zacząłem czytać o zaletach ścian 1 i 2 warstwowych i po moich półrocznych przemysleniach doszedłem do wniosku iż leprzym rozwiązaniem w polskich warunkach jest ściana 2wartwowa. Przy 1 warstwowej każda niedoróbka technologiczna powoduje powstawanie szpar i mostków cieplnych, poza tym ytong jest bardzo mięki i słyszałem że komuś włamano się do domu nie przez dobrze zabezpieczone drzwi ale wycinając piłą obok otwór w ścianie :)

W polskich warunkach jak na jesieni pada deszcz na ścianę to w nocy te krople wody które wniknęły w ścianę zamarzają i rozsadzają ytonga powodując powolną jego degradację. Dla tego zdecydowałem się na ścianę 2 wartwową w tym projekcie z minimum 20 cm ociepleniem styropianem kładzonym w 2 warstwach tak aby uniknąć mostków termicznych.

Dodam że nie zdecydowałem jeszcze czy ściana bedzie z ceramiki czy silikatu, napewno zdecydowałem że będzie 2 warstwowa. Z 3 warstwowej zrezygnowałem od razu bo nie lubię klinkieru a obkładanie całego domu kamieniem też nie do końca mi się podoba.

Może ktoś zainteresowany tym projektem włączy się do dyskusji ? :)

• 1 year później...