T-rex 15.08.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 zbrojeniówka - to taki skrót myślowy - a co do wykonania - masz racje watpie bym obciazyl kogos kosztami 20 tys. - bo niedopuscil bym sprawy zabrnely az tak daleko - by taka fuszerke przepuscic - a Ty jeszcze mowisz ze cos 10 cm zwichrowane !! To ze bys zrobil drugi raz tak samo ... to juz Twoja sprawa i tylko Twoja - daj Bóg bym ja nikt inny prócz Ciebie w tym domu? niegdy się nie znalazł - ale prosze na miłość boską - nie pokazuj tych zdjęć i nie mów jakie to genialne pomysły masz. przeciez to wystarczylo podzielic to na 2x ... i minimum starannosci - jak by sie uparl zwyklym kijem by to "zawibrowal", i juz by byla inna rozmowa - a to poprostu wlane jak leciao ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 15.08.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 - a co do wykonania - masz racje watpie bym obciazyl kogos kosztami 20 tys. - bo niedopuscil bym sprawy zabrnely az tak daleko - by taka fuszerke przepuscic - a Ty jeszcze mowisz ze cos 10 cm zwichrowane !! W którym miejscu przerwałbyś robotę? - w połowie wlewania betonu do szalunków? To ze bys zrobil drugi raz tak samo ... to juz Twoja sprawa i tylko Twoja - daj Bóg bym ja nikt inny prócz Ciebie w tym domu? niegdy się nie znalazł - ale prosze na miłość boską - nie pokazuj tych zdjęć i nie mów jakie to genialne pomysły masz. Genialne - nie genialne ... mnie się podoba i koniec. Wiele jest takich konstrukcji, tylko ci ludzie budują, a nie teoretyzują w internecie. Konstrukcja jest dokładnie przeliczona i mocno przewymiarowana, Nawet gdyby tam było 50% dziur metr na metr to reszta będzie trzymać i to dobrze. Zdjęcia pokazuję nie po to by się chwalić, to jest forum budowlane, a ten wątek jest o wibrowaniu betonu. Na moim przykładzie można zdobyć trochę doświadczenia na przyszłość i o to chodzi. przeciez to wystarczylo podzielic to na 2x ... i minimum starannosci - jak by sie uparl zwyklym kijem by to "zawibrowal", i juz by byla inna rozmowa - a to poprostu wlane jak leciao ... Nie było wlewane jak leciało - były dwa długie wibratory. Kije powiadasz - fakt, może by pomogły, wtedy o tym nie pomyślałem. Na 2 razy - można było i tak, ale wolałem na jeden raz - bardziej bałem się szczeliny na połączeniu niż niedolania. Jeśli chodzi o staranność - jestem na nich wnerwiony, ale wiem, że podczas zalewania zrobili wszystko co mogli, aby zrobić dobrze - tego jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 16.08.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 w ktorym miejscu bym przerwal robote ? - jak by wypalili z pomyslem by cos takiego zaszalowac - i lac na jeden raz. Na moim przykładzie można zdobyć trochę doświadczenia na przyszłość i o to chodzi. mozna - doskonale przyklady jak sie NIE powinno robic, jak wyglada beton NIE wibrowany, NIE zageszczany. Doskonaly przyklad jak mozna spaprac robote no moze byly i dwa, wsadzone jeden w jednym rogu, drugi w drugim, i sobie wibrowaly, podczas gdy ta konstrukcja ma ... 100m biezacych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 20.08.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Realia są takie, że trzeba przyjąć tak jak jest, poprawić co się da i jechać dalej. Nie zapłacić? - a dostałeś kiedyś w mordę pięścią która całe życie trzymała kielnię? przepraszam, że się wtrącę, ale Autor tej wypowiedzi praktycznie zamknął temat. Widziałem takie pięści - wie co mówi wydaje mi się, że przedsięwzięcie to było z góry skazane na jakiś "poślizg" (...) uważam, że jak na polskich "fizoli" i w sytuacji, gdzie dzisiaj inwestor nierzadko musi robotnika na budowę dowieźć, chwalić (nie obrazić) i odwieźć po pracy... reasumując to wszystko myślę, że oni tę robotę wykonali wzorowo! Mogli przecierz nawrzucać betonu za deski jak popadnie, a nadmiar... zakopać w ogrodzie Inwestorze! Miast nagany - premia dla wykonawców!!! Jakich czasów doczekaliśmy... PS: mam zamiar wykonać w 100% szczelny zbiornik posadowiony w gruncie: 170x170x120cm gdzie 120 to wysokość. Podstawa będzie zbrojona "żelastwem", ale ścianki myślę zrobić jedynie ze zbrojeniem z włókien bodaj polietylenowych 24mm długości. Podstawa około 20cm grubości, ścianki po 17,5cm (jeszcze się waham czy nie szersze). Pytanie dotyczy betonu: poszukuję definicji betonu B-25 lub mocniejszego nawet... chodzi mi o składniki oczywiście - proporcje. Zbiornik wykonam(y) jednego dnia, także będzie to "jedna całość". Dodając beto-szczelu do betonu liczę na to, że zbiornik nie będzie puszczał ni kropli wody. Dla pewności "objadę" go jeszcze potem od wewnątrz trzy-czterokorotnie CERESITEM C 65. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.08.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Realia są takie, że trzeba przyjąć tak jak jest, poprawić co się da i jechać dalej. Nie zapłacić? - a dostałeś kiedyś w mordę pięścią która całe życie trzymała kielnię? przepraszam, że się wtrącę, ale Autor tej wypowiedzi praktycznie zamknął temat. Widziałem takie pięści - wie co mówi wydaje mi się, że przedsięwzięcie to było z góry skazane na jakiś "poślizg" (...) uważam, że jak na polskich "fizoli" i w sytuacji, gdzie dzisiaj inwestor nierzadko musi robotnika na budowę dowieźć, chwalić (nie obrazić) i odwieźć po pracy... reasumując to wszystko myślę, że oni tę robotę wykonali wzorowo! Mogli przecierz nawrzucać betonu za deski jak popadnie, a nadmiar... zakopać w ogrodzie Inwestorze! Miast nagany - premia dla wykonawców!!! Jakich czasów doczekaliśmy... PS: mam zamiar wykonać w 100% szczelny zbiornik posadowiony w gruncie: 170x170x120cm gdzie 120 to wysokość. Podstawa będzie zbrojona "żelastwem", ale ścianki myślę zrobić jedynie ze zbrojeniem z włókien bodaj polietylenowych 24mm długości. Podstawa około 20cm grubości, ścianki po 17,5cm (jeszcze się waham czy nie szersze). Pytanie dotyczy betonu: poszukuję definicji betonu B-25 lub mocniejszego nawet... chodzi mi o składniki oczywiście - proporcje. Zbiornik wykonam(y) jednego dnia, także będzie to "jedna całość". Dodając beto-szczelu do betonu liczę na to, że zbiornik nie będzie puszczał ni kropli wody. Dla pewności "objadę" go jeszcze potem od wewnątrz trzy-czterokorotnie CERESITEM C 65. W warunkach "panie, jedna cmentu-trzy piachu" możesz się pożegnac z wizją B25 wykonanego we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.08.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 szuka się bardzo prosto, potrzebne są chęci co do pamujących obecnie warunków i relacji inwestor wykonawca to pamiętam, kiedy było odwrotnie - nie znałem miłego i dobrego inwestora włokna nie zastąpią zbrojenia w ścianach, nie od tego są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 20.08.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 PS: mam zamiar wykonać w 100% szczelny zbiornik posadowiony w gruncie: 170x170x120cm gdzie 120 to wysokość. Po co to robić samemu - ja taki zbiornik kupiłem, coś koło 1200 zł. W dzienniku chyba są fotki przy okazji budowy oczyszczalni. Jeśli będzie trzeba to poszukam linka do ich strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 20.08.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 włokna nie zastąpią zbrojenia w ścianach, nie od tego są zbiornik cały w ziemi, jednolitej, rodzimej, całkowicie wypełniony wodą. Wydawać by się mogło, że siły działające na ściankę od środka i od zewnątrz zrównoważą się. Być może jest to spore uproszczenie, możliwe. ...a z tym zbrojeniem włóknami to nie tak trochę mają one zapobiec mikropęknięciom, by bariera, którą stworzy beto-szczel była szersza (bez uszkodzeń). Zbrojenie stalą w ściankach też oczywiście będzie - napisałem, że nie, bo to najlepsza i najkrótsza droga by uzyskać cenne informacje na forum, ugruntować swoje zdanie. Jak widać metoda wysoce skuteczna prosiłem o B-25, chciaż w moim wypadku nie moc betonu jest najważniejsza. Od czegoś wyjść jednak muszę... a chcę wyjść od wysokiego "C", a właściwie "B"etonu Dzięki za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.08.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 szuka się bardzo prosto, potrzebne są chęci przecież tu masz link a tam znajdziesz i inne rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 21.08.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 szuka się bardzo prosto, potrzebne są chęci przecież tu masz link a tam znajdziesz i inne rady zupełnie nie rozumiem czemu wielu rozmówców traktuje rozpatrywane problemy na forum w sposób emocjonalny - w niezdrowym tego słowa znaczeniu... podczas gdy forum winno być miejscem wymiany czystej informacji. Nie pytam o to czy mój beton zrobiony ze składników "na B-25" da mi ten właśnie rodzaj betonu. Celowo zawyżam parametry betonu potrzebnego do wykonania mojej konstrukcji, by w razie niefachowego wykonania i obniżenia tychże parametrów, beton był na tyle mocny bym mógł spać spokojnie. Drogi Barbossa, podrzucasz mi link na beton B-20? Prosiłem o B-25... mój problem jak był tak jest nadal niewiadomą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.08.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 bardzo proszę o wybaczenierpzykro mi, że naraziłem Cię na czytanie tak niepotrzebnych pseudo poradmam tylko cichą nadzieję, że kiedykolwiek skorzystasz z takiego udogodnienia jak wyszukiwarkajeszcze raz przepraszam, że zmarnowałem Twój drogocenny czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.08.2007 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Tu był wczesniej przepis na B 25- zeskanowalem z mądrej ksiązki.Panowie w gorączce dyskusji nie raczyli go nawet zauważyć, więcbrak receptury nie zrobi róznicy, na przyszłość widzę, że szkoda fatygi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 21.08.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 bardzo proszę o wybaczenie rpzykro mi, że naraziłem Cię na czytanie tak niepotrzebnych pseudo porad mam tylko cichą nadzieję, że kiedykolwiek skorzystasz z takiego udogodnienia jak wyszukiwarka jeszcze raz przepraszam, że zmarnowałem Twój drogocenny czas znów niepotrzebne emocje... a w wyszukiwarce, owszem - w jednej chwili masz całe tysiące sprzedawców betonu, ale samą recepturę znaleźć nie łatwo. Znalazłem w jakimś SIWZie składniki do B-60 i jeszcze w kilku miejscach jakieś zdawkowe info o B-20, B-15, B-25. Na ten przykład o B-30 nie znalazłem niczego Tak czy owak, zabetonujmy już ten topór wojenny - wszystko jedno: w B-20 czy B-25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.08.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 to nie chodzi o emocje, tylko to to, że jak niedaj Boże komuś się nie odpowie wprost, lub odpowie ŻARTEM, lub upierdliwie, bo temat naprawdę łatwy do odnalezienia, to już jest obraza majestatu, jakby za każdą poradę ktokolwiek płacił i dlatego wymaga odpowiedzi takiej jaka mu się podoba, nic co by było tylko próbą naprowadzenia, dania do myslenia, w celu własnomuzgowego zrozumienia nie jest akceptowalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 21.08.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 prosiłem jedynie o sugestie, podpowiedzi... Wybacz Barbossa, ale Twoja uwaga w stylu "szuka się łatwo, potrzebne są tylko chęci" delikatnie mówiąc zalicza się do grupy "lekko podk...iających". Jeśli własnomuzgowe rozumienie nie jest Ci obce, to zgodzisz się ze mną w tej kwestii. Skąd mogłem przypuszczać, że mój filtr biologiczny wzbudzi tyle kontrowersji Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts