Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po co wibrować beton ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A teraz jest tak:

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC02334b.jpg

Są jeszcze wibratory przyczepne, mocowane z zewnątrz....proponowałem podzielić na etapy II, byłoby łatwiej....

Niemniej jednak jak buławę przyłożysz z zewnątrz do deskowania to też coś zawibruje, byle deskoawnie wytrzymało :wink:

To jest etap II :D wcześniej wylany został cały dół trumny do załamania wewnętrznego. Przewiduję, że tam właśnie skosy zrobiły by sobie szczelinę. Szalunki ładnie wyglądają prawda? Nie są jeszcze do końca poskręcane i poukładane, ale bardzo mi się podobają.

Co tam wibrowanie ... Rozszalowali górne zbrojenie trumny. Zrobiłem fotki kilku najgorszych miejsc. Myślałem, że będzie gorzej. Wszystkie raki zostały uzupełnione świeżutką B25 prosto z wytwórni, a miejsca gdzie uciekło mleczko zatarte bardzo mocną zaprawą cementową robioną na miejscu. Ten mały budynek to był test. Obliczenia zostały wykonane dla budynku dwa razy większego, więc współczynnik bezpieczeństwa jest i tak przesadzony. Nauczeni doświadczeniem skorupę główną zrobimy nieco inaczej. Górne pręty pójdą przez całą wysokość skosu, nie będzie cięcia i zaginania fajek, bo na nich zatrzymywał się wibrator i zaprawa. Śruby skręcające szalunek dolny z górnym od spodu przepuści się dodatkowo przez pionową deskę 32, bo wczoraj beton tak rozpierał dechy, że w kilku miejscach wydarło przez jedną deskę 32 mm nakrętkę o średnicy 10 cm!

Pytanko: czy da się taki skos lać na trzy razy (trzy dni). szalunek do 1/3 i zalać, następnego dnia zaszalować środek i zalać do 2/3, itd.?

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/trumna2/Thumb_DSC02366.JPG Galeria fotek - kliknij :D

Co tam wibrowanie ... Rozszalowali górne zbrojenie trumny. Zrobiłem fotki kilku najgorszych miejsc. Myślałem, że będzie gorzej. Wszystkie raki zostały uzupełnione świeżutką B25 prosto z wytwórni, a miejsca gdzie uciekło mleczko zatarte bardzo mocną zaprawą cementową robioną na miejscu. Ten mały budynek to był test. Obliczenia zostały wykonane dla budynku dwa razy większego, więc współczynnik bezpieczeństwa jest i tak przesadzony. Nauczeni doświadczeniem skorupę główną zrobimy nieco inaczej. Górne pręty pójdą przez całą wysokość skosu, nie będzie cięcia i zaginania fajek, bo na nich zatrzymywał się wibrator i zaprawa. Śruby skręcające szalunek dolny z górnym od spodu przepuści się dodatkowo przez pionową deskę 32, bo wczoraj beton tak rozpierał dechy, że w kilku miejscach wydarło przez jedną deskę 32 mm nakrętkę o średnicy 10 cm!

Pytanko: czy da się taki skos lać na trzy razy (trzy dni). szalunek do 1/3 i zalać, następnego dnia zaszalować środek i zalać do 2/3, itd.?

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/trumna2/Thumb_DSC02366.JPG Galeria fotek - kliknij :D

Pisałem Tobie wyżej aby podzielić na etapy....

jakby nie wibrator, to pod tymi prętami które zadziałały jak sito miałbyś kawerny jak telewizor. A tak to przynajmniej przeszły drobniejsze frakcje. Znaczy się projekt mieszanki betonowej nie dobrany do rozstawu zbrojenia. Jaką miałeś konsystencję betonu po wyjściu z pompy?

Wibrowanie- tak, ale nie wszędzie da się tak po prostu, wszystko trzeba

rozważyć. Beton musi mieć frakcje drobne i grube. Ale rzeczywiście dziwnie

są dobrane do takiej roboty wielkości żwiru. Ktoś, kto przygotowywał

ten beton, powinien wiedzieć, do czego będzie użyty. W podanej tabeli

żwir to max. 8 mm.

Beton zrobiony był na najdrobniejszym kruszywie z jakiego da się zrobić beton tej klasy w tej firmie (Krakbet) Na WZ mam napisane "Beton B25 K4 drobny + F-2". Jeśli chodzi o jego konsystencji to miałem wrażenie, że jest za gęsty, pomimo, że gość z wytwórni dobry znajomy majstra - współpracują od wielu lat - dokładnie wiedział co będzie robione. Specjalnie zwiększyłem markę betonu, licząc na to że nadmiar wody go osłabi i wyjdzie to co trzeba. Nawiązując do specjalnych technik betonowania - panowie którzy to proponujecie zejdźcie na ziemię, jesteśmy w kraju w którym robotnika trzeba prosić aby łaskawie przyszedł na budowę. Jeśli chce się skończyć budowę w rozsądnym terminie trzeba się godzić na wiele niedociągnięć. Takie są realia, kto buduje to wie.

... Nawiązując do specjalnych technik betonowania - panowie którzy to proponujecie zejdźcie na ziemię, jesteśmy w kraju w którym robotnika trzeba prosić aby łaskawie przyszedł na budowę. Jeśli chce się skończyć budowę w rozsądnym terminie trzeba się godzić na wiele niedociągnięć. Takie są realia, kto buduje to wie.

od momentu, kiedy napisałeś, że "specjalne" techniki odpadają, chyba nikt o nich nie wspomina, więc ?

i co ma robotnik do tego?

jeżeli taki szalunek i takie zbrojenie to sam wiesz, że beton nie może być za gęsty;

to że ktoś wiedział, że to będzie robione nie stanowi, że zagwarantuje dobre betonowanie

może trzeba było zrobić odkrywkę w jakimś trudniej dostępnym miejscu i sprawdzić jak dociera tam beton?

Beton zrobiony był na najdrobniejszym kruszywie z jakiego da się zrobić beton tej klasy w tej firmie (Krakbet) Na WZ mam napisane "Beton B25 K4 drobny + F-2". Jeśli chodzi o jego konsystencji to miałem wrażenie, że jest za gęsty, pomimo, że gość z wytwórni dobry znajomy majstra - współpracują od wielu lat - dokładnie wiedział co będzie robione. Specjalnie zwiększyłem markę betonu, licząc na to że nadmiar wody go osłabi i wyjdzie to co trzeba. Nawiązując do specjalnych technik betonowania - panowie którzy to proponujecie zejdźcie na ziemię, jesteśmy w kraju w którym robotnika trzeba prosić aby łaskawie przyszedł na budowę. Jeśli chce się skończyć budowę w rozsądnym terminie trzeba się godzić na wiele niedociągnięć. Takie są realia, kto buduje to wie.

Ged pisalismy Tobie abys podzielił betonowanie na etapy.....

albo (jak ktoś zauważył) beton kontraktorowy, albo gestoplastyczny i jednostronny szalunek

pewnie lepiej by wyszło

beton gęstoplastyczny i betonowanie na etapy i trzeba było posłuchac ekipy kiedy nie chcieli szalowac pod katem 60* a proponowali kąt 55 * ...

albo (jak ktoś zauważył) beton kontraktorowy, albo gestoplastyczny i jednostronny szalunek

pewnie lepiej by wyszło

beton gęstoplastyczny i betonowanie na etapy i trzeba było posłuchac ekipy kiedy nie chcieli szalowac pod katem 60* a proponowali kąt 55 * ...

Gęstoplastycznego nie podałby pompą :wink: trzeba by załatwić jakiś przenośnik taśmowy, wyciąg ,albo żuraw z koszem itp.

Majster chce we wtorek czyli 7 dni po zalaniu - rozszalować dół i podeprzeć trumienkę kilkoma stemplami. Mam go wywalić z budowy czy zgodzić się na jego pomysły? Chodzi o to, że jest tam kilka ścianek działowych które on chce jak najszybciej wymurować aby dostać kasę za etap. Moim zdaniem to zły pomysł.

Jeśli chodzi o wylewanie etapami. Na granicy dwóch wylewek robią się szczeliny - jaki jest ich wpływ na wytrzymałość skorupy?

Pytanko przedostatnie - gdzieś obiły mi się o uszy normy określające dokładność prac budowlanych - jakoś nie mogę ich znaleźć - gdyby któryś z panów miał na nie namiary - będę wdzięczny.

Pytanko ostatnie - co w praktyce się robi gdy majstrowi ręka się omskła i jedną ze ścian (prostokąta) zrobił o 15 cm krótszą? - nie płaci, ogranicza wypłatę, zostawia tak jak jest? ....

Majster chce we wtorek czyli 7 dni po zalaniu - rozszalować dół i podeprzeć trumienkę kilkoma stemplami. Mam go wywalić z budowy czy zgodzić się na jego pomysły? Chodzi o to, że jest tam kilka ścianek działowych które on chce jak najszybciej wymurować aby dostać kasę za etap. Moim zdaniem to zły pomysł.

Jeśli chodzi o wylewanie etapami. Na granicy dwóch wylewek robią się szczeliny - jaki jest ich wpływ na wytrzymałość skorupy?

Pytanko ostatnie - gdzieś obiły mi się o uszy normy określające dokładność prac budowlanych - jakoś nie mogę ich znaleźć - gdyby któryś z panów miał na nie namiary - będę wdzięczny.

1. nie wyrzucaj

2.pytanie zbyt ogólne, a o uszy się obiły wszystko znajdziesz w PKN