ged 03.08.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Uuuups - dodałem drugie pytanko, a odpowiedź nadeszła szybciej ...nie wyrzucaj - to znaczy pozwól roz szalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.08.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 blędów nie popełnia ten co nic nie robiw twoim przypadku, patrząc na ten daszek, robota upierdliwa, która ciężko i trudno "płaci"co do krótszej ściany - chociaż wiadomo, co było powodem?rozszalować i podeprzeć jak najbardziej można, tyle że takie skosiki to trzeba uważnie i rozsądnie to robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 03.08.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Wywalić - powiedziałem w przenośni jako moją odpowiedź na pomysł wcześniejszego rozszalowania. Jeśli chodzi o ścianę - pamiętacie gdy majster popaprał kąt skosów? skorygował, ale znów się pomylił. Dwa narożniki sprawdziłem, a kolejne dwa nie, bo nawrzeszczał na mnie, że dwóch błędów na raz to on nie popełnia. Upierdliwy nie jestem i nie sprawdziłem. Jednak się pomylił - dwa narożniki trumny są przesunięte jeden o 10 cm drugi o 5 cm i skos jest zwichrowany. Zobaczyłem to wczoraj gdy polewałem wodą. Mam bardzo dobre oko. Z dołu nikt nie zauważy. Co mam z tym zrobić. Majster zażyczył sobie wypłatę za część etapu - umowa była na dwie skorupy jako całość. Na dodatek teraz, po robocie podniósł cenę i zagroził, że nie zrobi tej nad głównym budynkiem, gdy mu teraz nie zapłacę. Ja płacić chcę, mogę się zgodzić na podwyższenie wynagrodzenia bo robota upierdliwa, ale nie wiem czy powinienem się zgodzić na częściową zapłatę. Straciłem do niego zaufanie bo wszystko miało być skończone 15 czerwca i te fuszerki o których dyskutujemy... Obawiam się, że mi tej drugiej nie zrobi po zapłacie tego co jest zrobione. Boję się, że nie tylko nie zrobi skorupy ale i innych rzeczy za które zapłaciłem w poprzednich etapach np ścianki działowe. Wycofał się z więźby - oferta na piśmie, wycofał się z izolacji pionowych piwnicy - częściowo zapłaconych (dokończyłem sam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.08.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 no to musisz wymóc na nim, żeby dokończył to za co już (nawet cześćiowo) wziął kasęsiądźcie i ustalcie szczegóły bo takie sobie gadanie to niewiele zmieni, a majster pewnie się chce wycofać, znajdzie następne problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 03.08.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Wibrowani przy warstwie 35 cm? Geno nie przeginaj, wystarczy mieć oczy przy zalewaniu. Ciekawe co napisze Krzysztofik po obejrzeniu fotek..... Po wibrowaniu okazało sie że ktoś na dno wwalił polne głazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 04.08.2007 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Panowie inżynierowie - przegapiliście moje główne pytanie - czy można to rozszalować po tygodniu i podeprzeć stemplami? chodzi o działówki z którymi mnie i majstrowi się spieszy. Jeśli chodzi o obciążenia: na tę trumnę dwa tygodnie po zalaniu i tydzień po rozszalowaniu (jeśli rozszalujemy) wejdzie ekipa cieśli-dekarzy. Najpierw będą zacierać, potem wymalują lepikiem i wykleja trumienkę papą termozgrzewalną, następnie więźba nabita na śruby, styropian itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 ... czy można to rozszalować po tygodniu i podeprzeć stemplami? ... mozna, GedPo wibrowaniu okazało sie że ktoś na dno wwalił polne głazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.08.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Panowie inżynierowie - przegapiliście moje główne pytanie - czy można to rozszalować po tygodniu i podeprzeć stemplami? chodzi o działówki z którymi mnie i majstrowi się spieszy. Jeśli chodzi o obciążenia: na tę trumnę dwa tygodnie po zalaniu i tydzień po rozszalowaniu (jeśli rozszalujemy) wejdzie ekipa cieśli-dekarzy. Najpierw będą zacierać, potem wymalują lepikiem i wykleja trumienkę papą termozgrzewalną, następnie więźba nabita na śruby, styropian itd. Jesli będzie tak jak piszesz (dwa tygodnie bez obciążenia od betonowania) to można rozszalować, podstemplowac z rygami i nie powinno być problemów, kąt jest dosyć duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.08.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Wibrowani przy warstwie 35 cm? Geno nie przeginaj, wystarczy mieć oczy przy zalewaniu. Ciekawe co napisze Krzysztofik po obejrzeniu fotek..... Po wibrowaniu okazało sie że ktoś na dno wwalił polne głazy Ja nie bardzo rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.08.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Panowie inżynierowie - przegapiliście moje główne pytanie - czy można to rozszalować po tygodniu i podeprzeć stemplami? chodzi o działówki z którymi mnie i majstrowi się spieszy. Jeśli chodzi o obciążenia: na tę trumnę dwa tygodnie po zalaniu i tydzień po rozszalowaniu (jeśli rozszalujemy) wejdzie ekipa cieśli-dekarzy. Najpierw będą zacierać, potem wymalują lepikiem i wykleja trumienkę papą termozgrzewalną, następnie więźba nabita na śruby, styropian itd. Wg mnie można rozszalować i podstemplować. Oczywiście dotyczy to tego konkretnego przypadku (stosunkowo wysokie temperatury na zewnątrz). Po tygodniu ten beton ma prawdopodobnie min. 75% wytrzymałości obliczeniowej (zakładam, że był dobrze pielęgnowany . A w nawiązaniu do Twojego posta : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1952366#1952366 , też się zastanawiałem, jak ty chcesz tak duży kocioł używać do przygotowania c.w.u. W takim przypadku solary mogą być dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 04.08.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Wibrowani przy warstwie 35 cm? Geno nie przeginaj, wystarczy mieć oczy przy zalewaniu. Ciekawe co napisze Krzysztofik po obejrzeniu fotek..... Po wibrowaniu okazało sie że ktoś na dno wwalił polne głazy Ja nie bardzo rozumiem... W czasie wibrowania "głazy" spadły na dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 04.08.2007 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Nie wszystkie, niektóre zaczepiły sie na prętach zbrojenia. Pytanie za 5 zł: jak myślicie- ten beton był: a) za rzadki b) za gęsty c) mial prawidlową gęstość ? obstawiam c), a to, że tak wyszło, to nie wina gęstości, zbrojenia ani wielkości ziaren żwiru. To wszystko było prawidłowe. W temacie geda "robią mi trumnę" jest takie zdjęcie: dwóch gościstoi na zazbrojonym dachu i drewnianymi kołkami upycha beton międzypręty, wszystko jest odkryte, szalunek od spodu. Proste i skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 04.08.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 HenoK - dziękiDziś pojawił się inny problem - tynkarz długo oczekiwany się odezwał i wchodzi we wtorek. Do niedzieli zrobi dół i w poniedziałek będzie mógł tynkować poddasze - czyli trumienkę od spodu. Wychodzi na to, że zacznie dwa tygodnie po zalaniu. Płyta przed tynkami musi chyba zacząć sama pracować, bo na pewno się gdzieś ugnie - jak to płyta zwykła robić. Wydaje mi się, że dwa tygodnie po zalaniu będzie można wyjąć podpory. Beton jest prawie bez przerwy mokry - zlewany co 30 minut. Inny problem to izolacja tej trumny. Z dekarzami ustaliliśmy, że wylepikujemy ją i wykleimy papą termozgrzewalną. Zaczynamy za tydzień - czyli trzeba by przestać lać wodę ... Przez to opóźnienie trzeba wszystko na wariata robić - nie lubię tak. Wątek odbiegł od tematu. Dla porządku kopiuję ten post do komentarzy mojego dziennika i bardzo proszę wszystkich zainteresowanych o przeprowadzkę tamże. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1953000#1953000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 04.08.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Albo wylewać co 10cm albo stosować siatkę co kilkanaście cm (nieprzepuszczająca "głazów") Nie znam sie na tym. Jestem "samochodziarzem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 14.08.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 jak zobaczylem te fotki po zdjeciu szalunkow to z krzesla spadlem - wstajac drugi raz toz to paszteciarstwo - zreszta po Twoich dalszych wypowiedziach ze plyta jeszcze nie dojzala a Ty chcesz juz tynkowa, od gory papa izolowac to widze ze takie rzeczy Ci obce nie sa ... jak by u mnie taka zbrojeniowke robili i tak by zrobili - to malo ze bym nie zaplacil - to jeszcze obciazyl bym kosztami materialow i rozbiorki http://www.murbeton.h.win.pl/murator/trumna2/index.htm ... I ty o tym mowisz tak spokojnie ... wzieli i uzpelnili betonem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 14.08.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Widać, że nigdy nic bardziej skomplikowanego nie budowałeś, albo nie zlecałeś budować. Łatwo jest pisać takie bzdury. Obciążyć kosztami - 8,5 tys. beton, 8 tys. stal, 4 tys. drewno - w sumie 20 tys. - oddadzą ci majstry - chyba na tamtym świecie. Realia są takie, że trzeba przyjąć tak jak jest, poprawić co się da i jechać dalej. Nie zapłacić? - a dostałeś kiedyś w mordę pięścią która całe życie trzymała kielnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.08.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 jak by u mnie taka zbrojeniowke robili i tak by zrobili - to malo ze bym nie zaplacil - to jeszcze obciazyl bym kosztami materialow i rozbiorki o jaką zbrojeniowke Ci chodzi? Widać, że nigdy nic bardziej skomplikowanego nie budowałeś, albo nie zlecałeś budować sory, ale raz, że takie coś zlecać ekipie co kurniki stawia to nieporozumienie, dwa, że ogólnie coś takiego robić to mało rozsądne technicznie i finasowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 14.08.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 sory, ale raz, że takie coś zlecać ekipie co kurniki stawia to nieporozumienie, dwa, że ogólnie coś takiego robić to mało rozsądne technicznie i finasowo Ekipa jest jaka jest - lepszych nie ma i nie będzie. Gdybym budował jeszcze raz zrobiłbym dokładnie tak samo. Został jeszcze główny budynek - dwa razy większy - tam będzie zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.08.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 sory, ale raz, że takie coś zlecać ekipie co kurniki stawia to nieporozumienie, dwa, że ogólnie coś takiego robić to mało rozsądne technicznie i finasowo Ekipa jest jaka jest - lepszych nie ma i nie będzie. Gdybym budował jeszcze raz zrobiłbym dokładnie tak samo. Został jeszcze główny budynek - dwa razy większy - tam będzie zabawa. Tak się spytam na marginesie - firm u Was to już nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 14.08.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Były, ale pojechały. Są takie jak są, a te lepsze to mają terminy za dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts