Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po co wibrować beton ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

blędów nie popełnia ten co nic nie robi

w twoim przypadku, patrząc na ten daszek, robota upierdliwa, która ciężko i trudno "płaci"

co do krótszej ściany - chociaż wiadomo, co było powodem?

rozszalować i podeprzeć jak najbardziej można, tyle że takie skosiki to trzeba uważnie i rozsądnie to robić

Wywalić - powiedziałem w przenośni jako moją odpowiedź na pomysł wcześniejszego rozszalowania.

Jeśli chodzi o ścianę - pamiętacie gdy majster popaprał kąt skosów? skorygował, ale znów się pomylił. Dwa narożniki sprawdziłem, a kolejne dwa nie, bo nawrzeszczał na mnie, że dwóch błędów na raz to on nie popełnia. Upierdliwy nie jestem i nie sprawdziłem. Jednak się pomylił - dwa narożniki trumny są przesunięte jeden o 10 cm drugi o 5 cm i skos jest zwichrowany. Zobaczyłem to wczoraj gdy polewałem wodą. Mam bardzo dobre oko. Z dołu nikt nie zauważy. Co mam z tym zrobić.

Majster zażyczył sobie wypłatę za część etapu - umowa była na dwie skorupy jako całość. Na dodatek teraz, po robocie podniósł cenę i zagroził, że nie zrobi tej nad głównym budynkiem, gdy mu teraz nie zapłacę. Ja płacić chcę, mogę się zgodzić na podwyższenie wynagrodzenia bo robota upierdliwa, ale nie wiem czy powinienem się zgodzić na częściową zapłatę. Straciłem do niego zaufanie bo wszystko miało być skończone 15 czerwca i te fuszerki o których dyskutujemy... Obawiam się, że mi tej drugiej nie zrobi po zapłacie tego co jest zrobione. Boję się, że nie tylko nie zrobi skorupy ale i innych rzeczy za które zapłaciłem w poprzednich etapach np ścianki działowe. Wycofał się z więźby - oferta na piśmie, wycofał się z izolacji pionowych piwnicy - częściowo zapłaconych (dokończyłem sam).

Panowie inżynierowie - przegapiliście moje główne pytanie - czy można to rozszalować po tygodniu i podeprzeć stemplami? chodzi o działówki z którymi mnie i majstrowi się spieszy. Jeśli chodzi o obciążenia: na tę trumnę dwa tygodnie po zalaniu i tydzień po rozszalowaniu (jeśli rozszalujemy) wejdzie ekipa cieśli-dekarzy. Najpierw będą zacierać, potem wymalują lepikiem i wykleja trumienkę papą termozgrzewalną, następnie więźba nabita na śruby, styropian itd.

Panowie inżynierowie - przegapiliście moje główne pytanie - czy można to rozszalować po tygodniu i podeprzeć stemplami? chodzi o działówki z którymi mnie i majstrowi się spieszy. Jeśli chodzi o obciążenia: na tę trumnę dwa tygodnie po zalaniu i tydzień po rozszalowaniu (jeśli rozszalujemy) wejdzie ekipa cieśli-dekarzy. Najpierw będą zacierać, potem wymalują lepikiem i wykleja trumienkę papą termozgrzewalną, następnie więźba nabita na śruby, styropian itd.

Jesli będzie tak jak piszesz (dwa tygodnie bez obciążenia od betonowania) to można rozszalować, podstemplowac z rygami i nie powinno być problemów, kąt jest dosyć duży.

Wg mnie można rozszalować i podstemplować.

Oczywiście dotyczy to tego konkretnego przypadku (stosunkowo wysokie temperatury na zewnątrz). Po tygodniu ten beton ma prawdopodobnie min. 75% wytrzymałości obliczeniowej (zakładam, że był dobrze pielęgnowany :).

A w nawiązaniu do Twojego posta :

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1952366#1952366 , też się zastanawiałem, jak ty chcesz tak duży kocioł używać do przygotowania c.w.u.

W takim przypadku solary mogą być dobrym rozwiązaniem.

Nie wszystkie, niektóre zaczepiły sie na prętach zbrojenia.

Pytanie za 5 zł: jak myślicie- ten beton był:

a) za rzadki

b) za gęsty

c) mial prawidlową gęstość ?

obstawiam c), a to, że tak wyszło, to nie wina gęstości, zbrojenia

ani wielkości ziaren żwiru. To wszystko było prawidłowe.

W temacie geda "robią mi trumnę" jest takie zdjęcie: dwóch gości

stoi na zazbrojonym dachu i drewnianymi kołkami upycha beton między

pręty, wszystko jest odkryte, szalunek od spodu. Proste i skuteczne.

HenoK - dzięki

Dziś pojawił się inny problem - tynkarz długo oczekiwany się odezwał i wchodzi we wtorek. Do niedzieli zrobi dół i w poniedziałek będzie mógł tynkować poddasze - czyli trumienkę od spodu. Wychodzi na to, że zacznie dwa tygodnie po zalaniu. Płyta przed tynkami musi chyba zacząć sama pracować, bo na pewno się gdzieś ugnie - jak to płyta zwykła robić. Wydaje mi się, że dwa tygodnie po zalaniu będzie można wyjąć podpory. Beton jest prawie bez przerwy mokry - zlewany co 30 minut.

Inny problem to izolacja tej trumny. Z dekarzami ustaliliśmy, że wylepikujemy ją i wykleimy papą termozgrzewalną. Zaczynamy za tydzień - czyli trzeba by przestać lać wodę ...

Przez to opóźnienie trzeba wszystko na wariata robić - nie lubię tak.

Wątek odbiegł od tematu. Dla porządku kopiuję ten post do komentarzy mojego dziennika i bardzo proszę wszystkich zainteresowanych o przeprowadzkę tamże.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1953000#1953000

• 2 weeks później...

:o jak zobaczylem te fotki po zdjeciu szalunkow to z krzesla spadlem - wstajac drugi raz :o

toz to paszteciarstwo - zreszta po Twoich dalszych wypowiedziach ze plyta jeszcze nie dojzala a Ty chcesz juz tynkowa, od gory papa izolowac to widze ze takie rzeczy Ci obce nie sa ...

jak by u mnie taka zbrojeniowke robili i tak by zrobili - to malo ze bym nie zaplacil - to jeszcze obciazyl bym kosztami materialow i rozbiorki :-?

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/trumna2/index.htm

...

I ty o tym mowisz tak spokojnie ... wzieli i uzpelnili betonem ...

Widać, że nigdy nic bardziej skomplikowanego nie budowałeś, albo nie zlecałeś budować. Łatwo jest pisać takie bzdury. Obciążyć kosztami - 8,5 tys. beton, 8 tys. stal, 4 tys. drewno - w sumie 20 tys. - oddadzą ci majstry - chyba na tamtym świecie. Realia są takie, że trzeba przyjąć tak jak jest, poprawić co się da i jechać dalej. Nie zapłacić? - a dostałeś kiedyś w mordę pięścią która całe życie trzymała kielnię?

jak by u mnie taka zbrojeniowke robili i tak by zrobili - to malo ze bym nie zaplacil - to jeszcze obciazyl bym kosztami materialow i rozbiorki :-?

o jaką

zbrojeniowke
Ci chodzi?

Widać, że nigdy nic bardziej skomplikowanego nie budowałeś, albo nie zlecałeś budować

sory, ale raz, że takie coś zlecać ekipie co kurniki stawia to nieporozumienie,

dwa, że ogólnie coś takiego robić to mało rozsądne technicznie i finasowo

Ekipa jest jaka jest - lepszych nie ma i nie będzie. Gdybym budował jeszcze raz zrobiłbym dokładnie tak samo. Został jeszcze główny budynek - dwa razy większy - tam będzie zabawa. :D

Ekipa jest jaka jest - lepszych nie ma i nie będzie. Gdybym budował jeszcze raz zrobiłbym dokładnie tak samo. Został jeszcze główny budynek - dwa razy większy - tam będzie zabawa. :D

Tak się spytam na marginesie - firm u Was to już nie ma?