Sain 16.11.2008 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 ja ci powiem jak sobie poradziłam z rozprowadzeniem wody,miałam gruz przyjechała koparka zamiast wywozic wykopałam dół,pan zepchnał cały gruz i rozne odpadki ceglane do dołu ,włozyłam rure z pcv i nadmiar wody w ten sposob sie pozbywam,oczywiscie oczyszczonej można tak zrobić, ale pytanie jak ma się chłonny grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 16.11.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 No właśnie, o to chodzi. Co z tego, że zasypię gruzem dół, skoro woda będzie w tym dole stała pomiędzy gruzem?Pewnie po jakimś czasie by wsiąkła, ale POŚ charakteryzuje się tym, że woda napływa stale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciunio2 16.11.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 ja ci powiem jak sobie poradziłam z rozprowadzeniem wody,miałam gruz przyjechała koparka zamiast wywozic wykopałam dół,pan zepchnał cały gruz i rozne odpadki ceglane do dołu ,włozyłam rure z pcv i nadmiar wody w ten sposob sie pozbywam,oczywiscie oczyszczonej jesli za blisko budynku lub zbyt gleboki dołek, to może grozić osuwaniem sie ziemi i pekaniem fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareba 16.11.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 U nas niestety tylko szambo. Mamy wszędzie glinę. A na dodatek zachciało nam się jeszcze piwnicy. Dzięki drenażowi (robionemu 3 x!!!!) nie brodzimy po kolana w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelgorczynski 17.11.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witam, czy ktoś ma namiar na sprawdzoną firmę która oferuje sprzedaż i montaż szamb betonowych. Większość namiarów z Google to Radom. Może jest jakiś producent bliżej Sochaczewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olyv 20.11.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Witam a ja mam pytanko: ile trzeba zapłacić ekipie z stan surowy otwarty na naszym terenie? I to takiej, która będzie lać fundamenty i strop z betoniary a nie gruchy?? Możecie mi kogoś polecić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olyv 20.11.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 acha a poza tym to odkupię materiały/pozostałości po budowie w dobrej cenie oczywiście. Jak coś zostało to proszę o maila : pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 20.11.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Witam, powiedzcie mi proszę, kto z Was ma już jakieś pojęcie: jakie są koszty pozałatwiania wszystkich formalności po wybudowaniu domu, a przed wprowadzeniem...??Mam na myśli: geodetę i robioną przez niego "inwentaryzację na działce", odbiór przez kominiarza, zgłoszenie w energetyce i wod-kan, pomiary elektryczne... Jaka to kasa, ile to wszystko trwa i dlaczego tak długo i drogo ? z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eurydyka 20.11.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 my to na wiosne bedziemy zalatwiac tez zmiany na planie bo szambo przenieslismy blizej domu tez jestem ciekawa ile tym razem wyskoczy z kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 20.11.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 my to na wiosne bedziemy zalatwiac no ja muszę to zacząć załatwiać "na dniach"... Tylko pytanie właśnie: jak bardzo kieszeń trzeba otowrzyc...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eurydyka 20.11.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 a macie juz adres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 20.11.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 a macie juz adres? hmmm... z tego co mi wiadomo to adres otrzymuje się na końcu, już po załatwieniu tych wszystkich pierdół urzędowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.11.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Hmm... Nie wiem, na ile będzie się to miało do inwentaryzacji powykonawczej, ale wytyczanie to koszt 50 zł od punktu. Podejrzewam jednak, że przy inwentaryzacji jest znacznie taniej, gdyż i punktów dużo więcej. Co do kominiarzy, szambiarzy i innych arzy, to nie mam, niestety zielonego pojęcia, ale też się z chęcią dowiem, bo też mnie to czeka w przyszłości i warto było by jakiekolwiek pojęcie w tym temacie mieć do porównań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 20.11.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 w innym temacie dostałem takie info od pewnej użytkowniczki forum: Geodeta zależy od miejsca zamieszkania. Ode mnie wziął bodajże 800 ale w tym robil też inwentaryzację wody i prądu na działce (jakbym miała wykonawcę, on by zrobił, a że kładlismy sami to ktos musial). Podpisanie umów nie jest płatne, odbiór domu też nie. Kominiarz u nas 200 (dwa kominy). Pomiary elektryczne robi wykonawca elektryki albo ktoś, wtedy to coś koło 450 zł. Zależy od miejsca. trwa... a co tu trwa? Kominarz jak wezwiesz, odbiór - zgłosisz i mają terminy ustawowe, może wcale nie przyjdą, elektryk jak kominiarz, płacisz- masz. Umowy - jak masz przyłącza odebrane to idziesz i podpisujesz, u nas trwało niedługo, a przeciez możesz sobie mieszkać i załatwiać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellisa 21.11.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Witamkominiarz bierze od kominow,mnie skasował na 500zł bo duzo tego mam,reszte jeszcze nie załatwiałam,dopiero zbieram sie do zbierania dokumentacji jak załatwie to wam napisze ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eurydyka 21.11.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 zaczelismy malowanie, ale fajne uczucie uczymy sie obslugi piec, dzis cos przekombinowalismy troche, ale jutro przyjedzie nasza zlota raczka i naprawi ma byc tez juz podlaczona woda do instalacji, chyba jutro drenaz zrobiony, rynny trzeba zakupic jeszcze (te rurki do ziemi idace) dzis walczylismy z podjazdem bo nam sie zrobil malo przejezdny wiec lopata, piasek i taczka (a wlasciwie ich chyba 12) uratowaly podjazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 21.11.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Wow, ale Wam fajnie My dopiero więźbę kończymy (jeszcze pozostały rozpórki przy oknach dachowych). Jutro też, o ile pogoda pozwoli, ekipa zaczyna oprawiać dach blachą płaską. Ehh... Jeszcze tyle roboty nas czeka :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sain 22.11.2008 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 drenaz zrobiony, rynny trzeba zakupic jeszcze (te rurki do ziemi idace) jak rozwiązaliście ten drenaż, z każdej rynny po ile metrów ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eurydyka 22.11.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 o drenazu to chyba maz musialby napisac, bo ja juz widzialam po robocie, tylko rynny jeszcze nie podczepione bo nie zdarzylismy zakupic (nawet nie zamowione jeszcze) zrozumialam ze to specjalna rura drenazowa (z otworkami) wokol domu zasypana kamykami i doprowadzona do rowu, zeby woda miala gdzie odplywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kogutos 25.11.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 U mnie było tak:150 kominiarz "3 kominy- 6 otw. wentyl"600 geodetka z naniesieniem wsztstkiego łącznie z dojściem do działki mediów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts