niezapominajka 28.06.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 "Martinezio]Zrób tak, jak jest w projekcie - po to on jest. Strop należy wyliczyć i nie wolno samemu zmieniać technologii. Poza tym IMO strop monolityczny jest lepszy od terivy - podobno niektórym pękały tynki od spodu stropu. Przy wykonywaniu stropu wezwij kierbuda, żeby obejrzał zbrojenie zanim wyleją na niego beton. Zwróć też uwagę, czy budowlańcy używają wibratora do zagęszczenia betonu - bez tego strop będzie słaby. No i beton na strop minimum B20. Dzięki za podpowiedź. Udało mi się - choć z dużym trudem- namówić męża aby jednak robić taki strop jak w projekcie. No, ale muszę teraz szukać jak najtanszej oferty cenowej stali 34 GS, żeby nie wyszło, że puszczam nas z torbami W projekcie mamy beton B20. Stali potrzeba ok. 3,5 tony. Dziękuję za cenne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 28.06.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Sprzedam stemple - około 250 szt.- używane... nasi murarze właśnie zdążyli rozebrać konstrukcję stropową Informacje proszę przesyłać na PW. Wysłałam zapytanie na PW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 29.06.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Mam pytanie i liczę na Waszą pomoc. Gdzie szukać w dobrej cenie stali na zbrojenie stropu monolitycznego? Muszę kupic też deski pod strop. Gdzie Wy kupowaliście? Może jakieś nry telefonów, adresy... Jestem z Warszawy, buduję w pięknej okolicy Woli Pasikonskiej. Moja budowa niestety jest rozciagnieta w czasie, dlatego też nie miałam bardzo o czym pisać na forum... Z podziwem i - nie ukrywam - z zazdrością (tą pozytywną oczywiście) śledziłam Wasze budowy, które osiągały torpedowe wrecz tempo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 29.06.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Hmm... Wola Pasikońska, powiadasz? Dla Ciebie najlepszą lokalizacją składów jest chyba skład Kowalczyka w Kampinosie. Mają przyzwoite ceny i jakość usług - wszystko dowożą na miejsce i płacisz przy odbiorze (można też w biurze). Aby dojechać do składu to musisz w Kampinosie z drogi lesznowskiej skręcić w stronę Teresina lub Paprotni (nie pamiętam, na co tam jest znak) i tam po jakichś 200m będzie po prawo skład Kowalczyka. Polecam też rozmowę z kierownikiem o ew. upustach Zwłaszcza, gdy będzie to Wasz główny skład, to człowiek jest baaardzo elastyczny Być może w ok. Sochaczewa byś znalazła jeszcze coś ciekawego, ale ja tamtych rejonów nie znam Pozdro i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 29.06.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 ... nie miałam bardzo o czym pisać na forum... E, no przeca na FM zawsze jest o czym pisać Jak nie o budowie, to o próbach jej uruchomienia, planach na przyszłość, o działce, o tym, co się zjadło dziś na śniadanie, o du...szy Maryny i w ogóle o czym tylko dusza zapragnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 29.06.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Pewnie masz rację, ale tak jakoś - w związku z tym - że tak niewiele się działo u mnie na działce- wydawało mi się to mało interesujące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eurydyka 29.06.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 u Kowalczyka jest przede wszystkim super obsluga, ktora np niekoniecznie widac w innych sklepach ja sobie tez chwale zakupy elektryczne w Bargo w Kozuszkach, ceny lepsze niz gdziekolwiek indziej nawet na gniazdkach i zawsze sie z panem z obslugi posmiejemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 29.06.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Hmm... Wola Pasikońska, powiadasz? Dla Ciebie najlepszą lokalizacją składów jest chyba skład Kowalczyka w Kampinosie. Mają przyzwoite ceny i jakość usług - wszystko dowożą na miejsce i płacisz przy odbiorze (można też w biurze). Aby dojechać do składu to musisz w Kampinosie z drogi lesznowskiej skręcić w stronę Teresina lub Paprotni (nie pamiętam, na co tam jest znak) i tam po jakichś 200m będzie po prawo skład Kowalczyka. Polecam też rozmowę z kierownikiem o ew. upustach Zwłaszcza, gdy będzie to Wasz główny skład, to człowiek jest baaardzo elastyczny Być może w ok. Sochaczewa byś znalazła jeszcze coś ciekawego, ale ja tamtych rejonów nie znam Pozdro i powodzenia dzięki za cenną podpowiedź. Na pewno zajrzę do składu w Kampinosie, bo szukam dziś usilnie informacji o cenach desek i stali, żeby mieć jasność co do kosztów stropu lanego. Wczoraj musiałam użyć nie lada argumentów aby męża przekonać do tego stropu i muszę zrobić wszystko aby nie wyszedł o wiele drożej niz Teriva. Na pewno bedzie drozszy ale oby różnica nie wyszła kolosalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 29.06.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Jas też polecam skład w Kampinosie - baaaaaardzo dobra obsługa, ceny do nagocjacji, szybkie terminy. Jak mi zabrakło paru cegieł to dowozili za 2 godziny a nawet łaty od innej firmy mi przywieźli bo nie miałam jak ich zabrać zaopatrywałam się u nich też w wełnę, styro, blachę itp. Wszystko idealnie! Hahahaah - chyba wyślę linka do forum Panu Sylwkowi - będę chciała jeszcze cenę na styro elewacyjny ustalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 29.06.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 ja sobie tez chwale zakupy elektryczne w Bargo w Kozuszkach, ceny lepsze niz gdziekolwiek indziej nawet na gniazdkach i zawsze sie z panem z obslugi posmiejemy Ja akurat nie podzielam entuzjazmu odnośnie hurtowni Bargo. Moja jedyna wizyta skończyła się na tym, że po oczekiwaniu 15 minut (aż Pan Sprzedawca znajdzie "coś" w komputerze) zabrałem cennik osprzętu Berker, odwróciłem się na pięcie i trzasnąłem drzwiami.. Olewczy stosunek do klienta jakoś mi nie podchodzi... A wspomniany osprzęt Berkera zamówiłem przez internet o jakieś 20% taniej niż widniało na cenniku z Bargo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goraf 29.06.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 ninjacorps czy jest szansa na wynajecie (oczywiscie, tak jak pisałam, nie za darmo) tej przyczepki kempingowej? czy brak odpowiedzi z Twojej strony mam rozumiec, ze oferta jest nieaktualna.. napisz mi cos na forum albo na pw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 29.06.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Na pewno zajrzę do składu w Kampinosie, bo szukam dziś usilnie informacji o cenach desek i stali, żeby mieć jasność co do kosztów stropu lanego. Wczoraj musiałam użyć nie lada argumentów aby męża przekonać do tego stropu i muszę zrobić wszystko aby nie wyszedł o wiele drożej niz Teriva. Na pewno bedzie drozszy ale oby różnica nie wyszła kolosalna Poszukaj w wypożyczalniach stempli automatycznych (takich metalowych) - potrzeba ich dużo mniej niż drewnianych. Po około 30 dniach można rozszalować wstępnie strop, więc warto połączyć: dać drewniane które zostaną na dłużej, a poza tym dać te wypożyczone. Stemple automatyczne znacznie przyspieszają i ułatwiają prace, cena wynajmu nie powinna być wygórowana, więc raczej się opłaca. Może też uda ci się zamiast kupowania desek pożyczyć szalunki gotowe - też wbrew pozorom może wyjść taniej. Pamiętaj że musisz jeszcze kupić kantówkę (zwykle 10x10), pożyczając stemple automatyczne pożyczysz też doki (dźwigary) które zastępują kantówkę. Pogadaj z kierbudem i policz wszystko spokojnie. A jak masz jeszcze czas to popatrz tu (zaoszczędzisz na tynkowaniu sufitu): http://stropy.webpark.pl/filigran.htm http://www.muratorplus.pl/technika/konstrukcje/stropy-filigran_57063.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 29.06.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eurydyka 30.06.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 montowaliscie moze juz moskitiery? potrzebuje jakis lokalnych namiarow bo nas te male skrzydalte pozra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 30.06.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Zmieniam koncepcję stropu teriva, proponowanego przez budowlańca na monolityczny, który jest w projekcie i tu mam pytanie: Gdyby mój budowlaniec chciał podnieść cenę za robociznę ( a dał mi to do zrozumienia dziś ) stropu monolitycznego, to jak mam to rozegrać? Ile mogę mu dopłacić? Jak wycenić różnicę robocizny przy stropie teriva i wylewanym? Uzgodnioną mamy płatność za cały etap- bez wyszczególnionych robót. Wiem, że monolityczny jest bardziej pracochłonny ale ile mogę mu dopłacić bez pzepłacania? Za wszelke sugestie bedę wdzięczna, bo jestem zielona w tym temacie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 01.07.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Witam członków grupy Sochaczew, czy u kogoś z Was, lub waszych znajomych kierownikiem budowy był pan Wiesław Krajewski z Błonia, lub jego żona Janina Krajewska? Czy polecilibyście go komuś innemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 01.07.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 montowaliscie moze juz moskitiery? potrzebuje jakis lokalnych namiarow bo nas te male skrzydalte pozra No ja też myślę nad jakimś rozwiązaniem tego problemu - w domu upał nie do wytrzymania (wygrzewanie wylewek), a okna muszą być pozamykane, bo pełno skrzydlatego pospulstwa się pcha do środka... Może jakaś lampa UV na owady? Moskitiery też dobre, byle takie mało widoczne - widziałem kiedyś rozwiązania na rzep wklejany w ramę okna (w te zagłębienie k. uszczelki). Może takie coś? Tylko gdzie to dorwać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 01.07.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Zmieniam koncepcję stropu teriva, proponowanego przez budowlańca na monolityczny, który jest w projekcie i tu mam pytanie: Gdyby mój budowlaniec chciał podnieść cenę za robociznę ( a dał mi to do zrozumienia dziś ) stropu monolitycznego, to jak mam to rozegrać? Ile mogę mu dopłacić? Jak wycenić różnicę robocizny przy stropie teriva i wylewanym? Uzgodnioną mamy płatność za cały etap- bez wyszczególnionych robót. Wiem, że monolityczny jest bardziej pracochłonny ale ile mogę mu dopłacić bez pzepłacania? Za wszelke sugestie bedę wdzięczna, bo jestem zielona w tym temacie.... Przecież przy monolicie jest mniej roboty - wystarczy zbrojenie dobrze zrobić i szalunek porządny - resztę robi pompa i grucha - nie widzę podstaw do podnoszenia ceny. Odpadnie im noszenie i układanie garów na rzecz szalowania i zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 01.07.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Martinezio napisał: Przecież przy monolicie jest mniej roboty - wystarczy zbrojenie dobrze zrobić i szalunek porządny - resztę robi pompa i grucha - nie widzę podstaw do podnoszenia ceny. Odpadnie im noszenie i układanie garów na rzecz szalowania i zbrojenia. a wczoraj Pan w rozmowie telefonicznej dał mi znać że będzie musiał podnieść cenę ponieważ właśnie ten strop wymaga dużo więcej pracy... Muszę więc zebrać argumenty, że nie ma powodu by cokolwiek dopłacać. Dzięki Martinezio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo12 01.07.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Martinezio napisał: Przecież przy monolicie jest mniej roboty - wystarczy zbrojenie dobrze zrobić i szalunek porządny - resztę robi pompa i grucha - nie widzę podstaw do podnoszenia ceny. Odpadnie im noszenie i układanie garów na rzecz szalowania i zbrojenia. a wczoraj Pan w rozmowie telefonicznej dał mi znać że będzie musiał podnieść cenę ponieważ właśnie ten strop wymaga dużo więcej pracy... Muszę więc zebrać argumenty, że nie ma powodu by cokolwiek dopłacać. Dzięki Martinezio! Ja natomiast uważam, że z takimi argumentami możesz polec To, że strop monolityczny wymaga więcej pracy to prawda, niestety wymaga on szalowania, a teriwa nie i samo wiązanie zbrojenia tez trochę czasu wymaga Zgadza się terivę trzeba wnieść, ale i tak jest szybciej Różnica nie jest aż tak znaczna żeby zaraz zażądać ogromnych pieniędzy. No i wiesz, dlaczego wykonawca obstawał przy teriwie – po prostu jest wygodniejsza w wykonaniu A tak w ogóle to skąd masz tego wykonawcę Czy mi się wydaje czy w projekcie masz monolityczny, jeśli tak to chyba godziłaś budowę wg projektu, więc dlaczego by zmieniać cenę, chyba że ustalenia były inne pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts