Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wykonawca jest w sumie w porządku- przynajmniej bezkolizyjnie i świetnie układała nam sie współpraca przy fundamencie i teraz w sumie nie mam zastrzeżeń.

Budujemy etapami. Kazdy etap ustalany jest osobno. W zeszłym roku byl fundament, w tym ma powstać parter ze stropem... Mój mąż chce ciąć koszty - tam, gdzie to możliwe i na sugestie Budowlańca odnośnie zmiany stropu monolitycznego ( który mam w projekcie) na terivę- bo ponoć tańsza, lepsza, itp. zgodził się na ten strop. Ja zaś od początku byłam sceptyczna i w końcu udało mi się - acz z trudem - przekonać mojego męża na zmianę decyzji. Zaznaczam, że dopiero ruszą prace budowlane, jesteśmy na etapie gromadzenia materiałów. Strop monolityczny jest droższy od terivy - tak mi się wydaje po rozeznaniu materiałow (mnóstwo stali zbrojeniowej, deski, więcej betonu... ) ale - uważam, że będzie lepszy- zwykle intuicja w życiu mnie nie zawiodła- nie neguje dopłacenia za robociznę- jeśli faktycznie jest on bardziej pracochłonny- kwestia tylko ile??? Jak ocenić trud włożony w strop teriva a monolityczny? Chcę mieć argumenty, żeby nie dopłacać za dużo, jeśli już...

Mąż jeszcze nic nie wie o planach dopłaty... :o

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Orientacyjna różnica w kosztach między stropem teriva a monolitycznym wychodzi mi- po przeliczeniu materiałów ok. 1500zł, nie licząc betonu potrzebnego do zalania obu stropów i robocizny... Myślę, że 1000- 1500zł - to wszystko, co mogę dopłacić do robocizny? Jak uważacie?

Mam nadzieję, że Wykonawca też rozsadnie podejdzie do tematu i kwota dopłaty nie zwali mojego męża z nóg... ani mnie... :roll:

przeliczałaś koszty wykonania obydwu stropów bez uwzględniania kosztów betonu?

hmmm...

to bardzo zły pomysł

przy stropie gęstożebrowym zuzyjesz na 1m2 ok 0,05m3 betonu

natopiast przy stropie monolitycznym gr. 12cm na 1m2 ok 0,12m3

teriva przestaje się opłacać, gdy w stropie jest dużo podciągów i żeber ukrytych

popieram poprzednika, ze wykonanie stropu teriva wymaga mniejszego wkładu

poprzednia wypowiedź wszystko chyba wyjaśniła

ja mam w domu terivę i nic mi nie pęka

strop jest ok

nie przenosi drgań akustycznych tak jak płyta

jego wadą (jeśli to wada) to wysokość

chciałam jeszcze zdementować plotki na temat polskich podbitek

nasza boryszewska jest badzo dobra

polecało mi ją już kilka osób

u znajomych, którzy mają ją u siebie wszystko jest ok

zdecydowaliśmy się na nią również dlatego, ze mąż sam zabrał się za jej wykonanie

panele łączone są po 3 więc robota idzie szybciej

zajeło mu to z kumplem 3 dni

polecam wszystkim samodzielny montaż, którzy chcą trochę zaoszczędzić

wkleiłabym zdjecie ale jeszcze nie doczytałam jak ;)

wkleiłabym zdjecie ale jeszcze nie doczytałam jak ;)

Piszesz coś takiego: [ img ]http://adres.serwera.www/gdzie/wkleiłaś/fotę.jpg[ /img ] i obrazek pokaże sie na forum ;) Zwróć tylko uwagę na fakt, że serwer, na którym umieścisz fotę musi być publiczny (czyli fota musi być widziana po tym, jak się wylogujesz z tego serwera), a adres musi wskazywać na plik graficzny (i musi zawierać odnośnik bezpośredni do pliku jpg, gif, bmp, tif lub png). Ponadto znaczniki [ img ] musisz napisać bez spacji w środku.

Przeliczyłam bez betonu ponieważ mam wstępny kosztorys terivy ( same belki i pustaki) , ustaliłam ile potrzeba mi desek, stempli, stali zbrojeniowej... Natomiast- co do betonu - na razie nie wiem jakie to są różnice. Biorę jednak pod uwagę, że betonu pójdzie duzo więcej. Niemniej, deski szalunkowe mi zostaną i na pewno je wykorzystam, stemple - przynajmniej część -również. Zależy mi na stropie takim jaki mam w projekcie.

Przeliczyłam bez betonu ponieważ mam wstępny kosztorys terivy ( same belki i pustaki) , ustaliłam ile potrzeba mi desek, stempli, stali zbrojeniowej... Natomiast- co do betonu - na razie nie wiem jakie to są różnice. Biorę jednak pod uwagę, że betonu pójdzie duzo więcej. Niemniej, deski szalunkowe mi zostaną i na pewno je wykorzystam, stemple - przynajmniej część -również. Zależy mi na stropie takim jaki mam w projekcie.

Tak sobie czytam i myślę :-), że chyba budujecie dom, który będzie kosztować ładnych kilkaset tysięcy złotych. Naprawdę stan surowy to pestka w kosztach i nie warto moim zdaniem tego teraz wogóle liczyć. Trzeba robić tak jak jest w projekcie. Koszty to zaczynają się jak się robi kotłownię, parkiety, łazienki, kuchnię, kominek, płot i ogród i wtedy warto oszczędzać. Macie projekt (koral 2) z bardzo skomplikowanym dachem, jeden wykusz będzie droższy niż ta różnica w kosztach stropu. Dobra izolacja tych dwóch balkonów, będzie kosztować majątek. Moim zdaniem, trzeba robić dobrze i zgodnie z wcześniejszymi założeniami (projektem), bo zbytnie kombinowanie zwykle nie popłaca.

Ja też myślę, że dom musi być wykonany zgodnie z projektem i dlatego walczę o ten strop... A że drogi dom w budowie? Niekoniecznie, dotarłam do ludzi którzy ten dom wybudowali i już mieszkają. Poza tym budujemy etapami a oszczędności będą tam gdzie można je wprowadzić bez uszczerbku dla budynku(!). Przede wszystkim budujemy ten dom dla siebie, więc nam zależy aby był wykonany prawidłowo i zgodnie ze sztuką budowlaną. Wykończenie? Sama bedę projektowac wnętrze i niekoniecznie muszą to byc materiały z najwyższej półki. Co do wyposazenia kotłowni, wkładu kominkowego czy okien - na pewno na tym akurat oszczędzać nie można.

troszkę mnie smieszy jak piszecie, że wprowadzanie zmian w projekcie to wybudowanie domu niezgodne ze sztuką budowlaną ;)

moja rada

jeśli tak Cię męczy ten strop to zrób tak jak podpowiada Ci intuicja bo inaczej będzię Cię to męczyć później po zamieszkaniu ;)

ja też pewne sprawy rozwiązywałam intuicyjnie

w projekcie wprowadziłam bardzo dużo zmian i jestem zadowolona z każdej decyzji

pozdrawiam

Mam pytanie , gdzie w okolicy kupowaliscie drzwi zewnetrzne ?? Ja bede potrzebowal oprocz normalnych drzwi wejsciowych kupic drzwi przeciwpozarowe EI30 - moze gdzies ktos podpowie gdzie jest dobry sklep z drzwiami. Jakiw y drzwi monatowaliscie cale drweniane czy takie z obiciem metalowym a w srodku rama drewniana , roznica w cenie to okolo 1500zl ?? Co radzicie ?

troszkę mnie smieszy jak piszecie, że wprowadzanie zmian w projekcie to wybudowanie domu niezgodne ze sztuką budowlaną ;)

moja rada

jeśli tak Cię męczy ten strop to zrób tak jak podpowiada Ci intuicja bo inaczej będzię Cię to męczyć później po zamieszkaniu ;)

ja też pewne sprawy rozwiązywałam intuicyjnie

w projekcie wprowadziłam bardzo dużo zmian i jestem zadowolona z każdej decyzji

pozdrawiam

:D dzięki za radę, masz całkowitą słuszność. Ja również wprowadzilam zmiany w projekcie zaraz po jego zakupie, ze stropem sprawa wynikła gdy Budowlaniec zaproponował nam ta zmianę i mąż uznał jego argumenty. Dlatego pisałam na ten temat tyle na forum szukając u Was wsparcia i rady, by skutecznie męża "nawrócić" na strop lany... Jutro czeka mnie batalia o koszty robocizny i klamka zapadnie... A - rzeczywiście - ja jestem przekonana o słusznosci mojego wyboru i na pewno bym żałowała, że nic nie zrobiłam.

p.s. Wszystkim dziękuję za pomoc :D

Mam pytanie , gdzie w okolicy kupowaliscie drzwi zewnetrzne ?? Ja bede potrzebowal oprocz normalnych drzwi wejsciowych kupic drzwi przeciwpozarowe EI30 - moze gdzies ktos podpowie gdzie jest dobry sklep z drzwiami. Jakiw y drzwi monatowaliscie cale drweniane czy takie z obiciem metalowym a w srodku rama drewniana , roznica w cenie to okolo 1500zl ?? Co radzicie ?

My kupowaliśmy w stolycy we firmie zajmującej się produkcją drzwi i bram wszelakich. Mamy drzwi stalowe, antywłamaniowe, obłożone obustronnie naturalnym fornirem drewnianym, przeszklenie P4.

Drzwi do kotłowni kupiliśmy EI45, poprzez alledrogo (ale bez licytacji - po prostu zadzwoniłem na nr i się ugadałem ;)) z zachodniej części kraju. Jeszcze nie dowieźli, ale i tak z transportem wyszło taniej, niż u bliższego za EI30 bez transportu ;)

witam sąsiadów , tych bliższych i tych dalszych. Ja czasami czytam te forum, ale czasu brak na pisanie. Ja juz po walce z budową i poszła całkiem sprawnie na to że prowadziłam ją sama, bo m daleko. Trwała 1 rok i 4 miechy. mieszka się suuuuuuuper

będę częściej zaglądać, przynajmniej postaram się

trzymam za was kciuki, aby i wam poszło sprawnie

ninjacorps udło mi się zmienić, pozdrawiam

[/b]

montowaliscie moze juz moskitiery? potrzebuje jakis lokalnych namiarow bo nas te male skrzydalte pozra :)

No ja też myślę nad jakimś rozwiązaniem tego problemu - w domu upał nie do wytrzymania (wygrzewanie wylewek), a okna muszą być pozamykane, bo pełno skrzydlatego pospulstwa się pcha do środka... Może jakaś lampa UV na owady? Moskitiery też dobre, byle takie mało widoczne - widziałem kiedyś rozwiązania na rzep wklejany w ramę okna (w te zagłębienie k. uszczelki). Może takie coś? Tylko gdzie to dorwać... :roll:

te naklejane siatki na rame okna mozna dostac np w Lidlu w tym tygodniu, ale ja osobiscie nie polecam bo to sie latwo odkleja, posluzy chwile

podjedzie do nas czlowiek z Wawy w sprawie moskitier normalnych na ramach ale normalnie tak daleko nie montuje