Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

CZESC,

potrzebuję ziemi do ogródka, kamaza lub dwa. może macie namiary na kogoś, kto sprzedaje dobrą ziemię, w przyzwoitej cenie.

My braliśmy od p. Wojtka z Błonia tel. 602 172 323. To było juz jakiś czas temu, ziemia dobra, cena również przyzwoita. Przywoził 4-osiową wywrotką.

a kto w naszej okolicy sprzedaje zwir do ogrodka? otoczaki?

Mam 4-5 przyczep różnych kamieni do wyboru wyzbieranych z okolicznych pól. Miały być wrzucone przeze mnie do fundamentów, ale po rozmowach z wieloma osobami odradzono mi to. Tak więc chętnie "pozbędę się" tej wielkiej sterty kamieni, która leży u mnie w ogródku.

Chętnych proszę o kontakt na priv.

jakie macie okna? gdzie polecacie kupic?

czy przy zakupie sugerowaliście się systemami zabezpieczeniowymi typu klasa WK1, WK2 okien?

ja moge polecic blachodachowke Finco-stal Akcent; gruboziarnisty mat kolor do wyboru; kupowalismy w Teresinie jadac do Warszawy po prawej stronie. Placilismy 23,60zł brutto;

murarzy z łowicza - p.Skomiał 604756897 szybko i solidnie i jeszcze podpowiedzial

:

Jak duże macie kotłownie?

Czy 10m kw to wystarczajaca powierzchnia i czy drzwi 90-tki będą wygodne? Bardzo proszę, o podpowiedź, bo mam jeszcze możliwość manewru...

Moim skromnym zdaniem powinno wystarczyć - wszystko zależy od tego jak ustawną masz tą kotłownię - jeśli to kwadrat lub prawie kwadrat to powinno być ok. Ja mam wymiar 1,6m x 4m i jak wstawiłem piec na ekogroszek to robi się ciasnawo. Zmieszczę jeszcze paletę ekogroszku w kącie i tyle. A gdzie reszta palet z ekogroszkiem na zimę? Tego nie wiem - przydałaby się jakaś przybudówka...

Mogę jeszcze powiększyć o ok. 0,5m na długości jednej ściany... choć trochę mi szkoda, bo kosztem łazienki...

Jeśli ma być to kosztem łazienki to lepiej nie - sprawdź najpierw jaki piec chcesz wstawić (wymiary - pamiętaj że jeśli ma być to piec typu ekogroszek to wysuwa się z niego szuflada z przodu do opróżniania popiołu czyli + 50-60cm). Łazienkę będziesz użytkowała codziennie a piec średnio 2-3 razy w tygodniu i tylko po to żeby tam sprzątnąć lub dosypać opału.

jakie macie okna? gdzie polecacie kupic?

czy przy zakupie sugerowaliście się systemami zabezpieczeniowymi typu klasa WK1, WK2 okien?

ja moge polecic blachodachowke Finco-stal Akcent; gruboziarnisty mat kolor do wyboru; kupowalismy w Teresinie jadac do Warszawy po prawej stronie. Placilismy 23,60zł brutto;

murarzy z łowicza - p.Skomiał 604756897 szybko i solidnie i jeszcze podpowiedzial

ja mam okana z OKNOPLAST kraków, są super, ale najlepsze ceny mają końcem grudnia a odbiór koniec stycznia.mi wyszło prawie 40% taniej

Mam pytanie:

Czy 10m kw to wystarczajaca powierzchnia i czy drzwi 90-tki będą wygodne? Bardzo proszę, o podpowiedź, bo mam jeszcze możliwość manewru...

Pozdrawiam

to chyba zależy co tam chcesz mieć :-), jaki piec (gaz, paliwo stałe), jaki zbiornik na wodę (czy bez), czy masz hydrofor, chcesz mieć zlew gospodarczy, czy tam będziesz trzymać kosiarkę, narzędzia ogrodnicze, taczkę itp., a raz na jakiś czas zamykasz niepokornego męża ;-)). "Kotłownia" to może być pojęcie dość szerokie. Na samą kotłownię z piecem gazowym to spoko. Drzwi 90 - chyba za dużo - nie widzę zastosowania, dla więcej niż standardowe 80.

ja mam okana z OKNOPLAST kraków, są super, ale najlepsze ceny mają końcem grudnia a odbiór koniec stycznia.mi wyszło prawie 40% taniej

Popieram - również mam okna z OKNOPLASTU i są zdecydowanie lepsze niż np. DRUTEX-u lub też DAKO - chodzi o sposób wykonania, wzmocnienia, zabezpieczenia itp. Zakupu dokonałem również pod koniec grudnia (chyba nawet 28.12 bo do końca roku była promocja 40% taniej). Jestem na razie zadowolony z wyboru - zobaczymy po paru latach jak się będą sprawowały :D

a kto w naszej okolicy sprzedaje zwir do ogrodka? otoczaki?

Mam 4-5 przyczep różnych kamieni do wyboru wyzbieranych z okolicznych pól. Miały być wrzucone przeze mnie do fundamentów, ale po rozmowach z wieloma osobami odradzono mi to. Tak więc chętnie "pozbędę się" tej wielkiej sterty kamieni, która leży u mnie w ogródku.

Chętnych proszę o kontakt na priv.

ja na Twoim miejscu tak ochoczo nie pozbywałabym się wszystkich kamieni...do zagospodarowania ogrodu/skalniaka mogą się później przydać...

Mam pytanie:

Pozdrawiam

wystarczy i na piec groszkowy z założeniem, że nie będzie to główne miejsce składowania opału. Ja mam 8 mkw, spokojnie mi sie zmiescil piec z zasobnikiem ale ciężko byłoby mi tam umiescic nawet 1t groszku.

Jesli kociol bedzie gazowy albo pompa ciepła, to na 10mkw wykorzystasz kotlownie jako skladzik na kosiarke do trawy i inne duperele.

drzwi 90 spoko, mysle ze i 80 wystarcza; ja mam 80 i do tej pory nie okazaly sie za waskie.