Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Martinezio - ano wyjdzie 75 m - bo skrzynka jest postawiona na rogu działki a wejście przewodu do domu z drugiej strony. No a dom stoi 26 m od drogi... :-?

Hmm... A nie możesz kabla "na skos" dać? Będziesz w tym miejscu ryć później rowy o głębokości ponad 0,5m? ;) Wyjdzie Ci kabla może z 40-50m, a nie 75... Zawsze to mniej na kosztach robocizny...

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Martinezio - ano wyjdzie 75 m - bo skrzynka jest postawiona na rogu działki a wejście przewodu do domu z drugiej strony. No a dom stoi 26 m od drogi... :-?

Hmm... A nie możesz kabla "na skos" dać? Będziesz w tym miejscu ryć później rowy o głębokości ponad 0,5m? ;) Wyjdzie Ci kabla może z 40-50m, a nie 75... Zawsze to mniej na kosztach robocizny...

No ale na skos nie można niestety prowadzić... Taki numer nie przejdzie w papierach... :cry:

No a przewodu w tej cenie co Ty już nie znnajdę - ceny poszły w górę do nawet 16 zł brutto :roll:

rtomek - ja nie radzę brać wykonawcy ze swoim materiałem - bedziesz stratny na 100%... Już lepiej zlecić osobno komuś załatwianie materiałów - komuś niezależnemu od ekipy..

1. Albo wykonawca załatwi faktury na ceny katalogowe a dogada się ze sprzedającym na rabaty dla siebie.

2. Nawet jeśli nie to po prostu nie bedzie szukał materiału gdzie taniej, tylko gdzie najbliżej (czy też najłatwiej, najszybciej)

No ale na skos nie można niestety prowadzić... Taki numer nie przejdzie w papierach... :cry:

Wiesz, nie piszę bezpodstawnie ;) U mnie przeszło bezproblemowo...

No a przewodu w tej cenie co Ty już nie znnajdę - ceny poszły w górę do nawet 16 zł brutto :roll:

Hmm... Aż tak? Z ciekawości aż zajrzę do Meskona ;)

... [kuk] ...

YKY 5x10 0.6/1kV KABEL ELEKTROENERGETYCZNY

[YKY_5X10] 12,00zł

[ YKY 5x10 0.6/1kV KABEL ELEKTROENERGETYCZNY ]

Kliknij aby powiększyć

YKY 5x10 /1kV

Kabel energetyczny

Typ: YKY

Napięcie Uo/U: 0,6/1 kV

Ilość biegunów (żył): 5

Przekrój żyły: 10 mm2

Budowa: RE żyły okrągłe klasy1

Izolacja: Y-polwinit

Temperatura pracy: -30...+70 °C

Kolor: czarny

Materiał: Cu Miedź

link do kabelka w Meskon.pl

Fakt, podrożało, ale nie na 16... Chyba, że potrzebujesz grubszego...

Ciągnąc wątek wykonawców. Słyszał ktoś o firmie DAN-Ros z Teresina. Właściciel to Daniel Rosa. Co do budowy z moich materiałów, to trochę się boję ale w summie jest to do przemyślenia.

Slyszalem , sporo osob korzysta w Teresinie z jego uslug. Opini niestety nie znam. Wiem ze moja sasadka bedzie budowac ISKIERKE, zaczyna w pazdzierniku (tylko fundamenty) reszte w kwietniu 2010. Bardzo popularny projekt. Pozdrawiam

Slyszalem , sporo osob korzysta w Teresinie z jego uslug. Opini niestety nie znam. Wiem ze moja sasadka bedzie budowac ISKIERKE, zaczyna w pazdzierniku (tylko fundamenty) reszte w kwietniu 2010. Bardzo popularny projekt. Pozdrawiam

A nie wież kto jej będzie budował i w jakich pieniądzach? Co do popularności to ja niestety nie znalazłem więcej tych domków w naszej okolicy - przynajmniej przez internet

Ciągnąc wątek wykonawców. Słyszał ktoś o firmie DAN-Ros z Teresina. Właściciel to Daniel Rosa. Co do budowy z moich materiałów, to trochę się boję ale w summie jest to do przemyślenia.

Ja z nim budowałam, myślę, że mogę na ten temat napisać całą książkę, jeśli chcesz znać szczegóły napisz na prv

Ania :-?

byku666 - ja też polecam zdecydowanie wylewki po tynkach. A tynkarze - jak pisałąm wcześniej , firma Tynkmax z Sochaczewa - najlepsza ekipa u mnie na budowie. http://tynkmax.pl/n/component/option,com_contact/task,view/contact_id,1/Itemid,3/

Witajcie, zaglądam tu rzadko bo i czasu jakoś brakuje... ale dzisiaj po przeczytaniu powyższego wpisu zmobilizowałem się żeby napisać.

Byłaś zadowolona z firmy TynkMax... miałaś fart i trafiłaś na jakąś dobrą ekipę - mają ich kilka.

Dla mnie doświadczenia z tą firmą to jedna wielka porażka. Tynki są krzywe (fale na ścianach), nie trzymają pionów, glify w oknach krzywe, narożniki w oknach nie trzymają poziomu. Kątów nie ma nawet w łazience - a to już jest masakra. Bez zrobienia gładzi nie wyobrażam sobie zamieszkania w tak otynkowanych pomieszczeniach.

Szkoda słów... najgorsi "fachowcy" jakich miałem na budowie. Nie mówiąc już o ilości butelek, puszek i stosach pochowanych pod gruzem śmieci które po nich znalazłem.

Nie mogę niestety też polecić speców od kominków - ekipa P. Majorka. Chociaż znam kilku zadowolonych klientów. Mój kominek chyba też jest zrobiony dobrze pod względem technicznym (taką mam nadzieję) ale o płytach gipsowych i ich montażu to chłopaki chyba tylko słyszeli. Do tego są diabelnie nie słowni.

Ale żeby nie było wszystko na nie:

Kogo mogę polecić: Hydraulika - P. Majorek; Ekipa od wylewek - Elmar-Bis; Speców od ocieplenia - P. Durzyński; Elektryków.

Teraz testuje glazurnika :)

Namiary mogę przesłać na priv - jeśli ktoś sobie życzy.

byku666 - ja też polecam zdecydowanie wylewki po tynkach. A tynkarze - jak pisałąm wcześniej , firma Tynkmax z Sochaczewa - najlepsza ekipa u mnie na budowie. http://tynkmax.pl/n/component/option,com_contact/task,view/contact_id,1/Itemid,3/

Witajcie, zaglądam tu rzadko bo i czasu jakoś brakuje... ale dzisiaj po przeczytaniu powyższego wpisu zmobilizowałem się żeby napisać.

Byłaś zadowolona z firmy TynkMax... miałaś fart i trafiłaś na jakąś dobrą ekipę - mają ich kilka.

Dla mnie doświadczenia z tą firmą to jedna wielka porażka. Tynki są krzywe (fale na ścianach), nie trzymają pionów, glify w oknach krzywe, narożniki w oknach nie trzymają poziomu. Kątów nie ma nawet w łazience - a to już jest masakra. Bez zrobienia gładzi nie wyobrażam sobie zamieszkania w tak otynkowanych pomieszczeniach.

Szkoda słów... najgorsi "fachowcy" jakich miałem na budowie. Nie mówiąc już o ilości butelek, puszek i stosach pochowanych pod gruzem śmieci które po nich znalazłem.

W takim razie p. Sławek powinien się zastanowić, czy warto utrzymywać takich ludzi, którzy psują całą markę firmy. Wychodzi na to, że jak jedna ekipa (czy też wuięcej????) mu zawala uczciwą i dobrą robotę pozostałych...

U mnie kolesie od niego zrobili naprawdę ładnie, szybko, czysto a teraz robili u moich rodziców tynki i tez jest wszystko w porządku.

Także faktycznie powinien się zastanowić czy iść w jakość czy ilość...

U mnie też TynkMax zrobił tynki c-w poprawnie - nie ma gór i dolin, wszystko ładnie pozacierane... Po robocie posprzątali (na ile umieli - nie ma co oczekiwać, że po szprycowaniu będziesz mieć szpital w domu ;)).

Jest trochę rys skurczowych, niestety, ale to dlatego, że było zimno, gdy robili tynki (początek marca), do tego kłopoty z prądem we wiaderkach, bo dziurawe były i nigdy nie dało się donieść całości :/

Reasumując - firma jako taka i owszem, ale trzeba zwrócić uwagę na ekipę, bo TynkMax ma ich kilka (naście?).

Asik: namiary są na forum opublikowane ;) Ale od razu uprzedzę, że w tym roku szanse są b. małe, bo Jacek za chwilę zaczyna nową budowę (właśnie kończy jedną), robi tylko fundamenty i przenosi się na inny obiekt - przebudowa domu istniejącego (po sąsiedzku z nami ;)). Więc ma zajęcie do końca roku, a na początku przyszłego sezonu na pewno będzie kontynuował budowę tam, gdzie będzie robił teraz fundamenty. Raczej nie będziecie chcieli czekać na niego do przyszłego roku? ;)

Ja mam, ale do remontu kapitalnego, bo chyli się ku upadkowi, niestety.

Drewno jeszcze zdrowe, ale trzeba gwoździe powymieniać.

Odbiór transportem własnym w ok. Teresina, tylko uprzedzam - ciężkie ;)

echhh.. to już chyba na 4 czy 5 budowach ten kibelek funkcjonował :)

Ciężki on jest, ale nie myślcie, że od zawartości nieczystości :)