Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość martyna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

według mnie lodówka jest zbyt daleko od reszty urządzeń ( jeśli ta kuchnia ma 20 m2, to może da się to jakoś przearanżować) co byś powiedziała na ustawienie zlewu w tym samym miejscu, tylko wzdłuż drugiej ściany, czyli szafka na której on się znajduje byłaby przeniesiona na drugą ścianę, w ten sposób zyskujesz przestrzeń na większą zmywarkę lub zwiększenie przestrzeni między słupkiem z piekarnikiem a płytą kuchenną. jeśli by to była moja kuchnia, zaczęłabym ciąg od lodówki, dalej słupek ( ale nie koniecznie ten z piekarnikiem, z którego korzysta się rzadziej niż z lodówki czy szafki na zapasy), szuflady z płytą ale bardziej odsuniętą od słupka, zmywarka , potem już na drugiej ścianie zlew i cała reszta. na końcu postawiłabym słupek z piekarnikiem. cokoły w kuchni nadadzą meblom lekkości, zważywszy, że są one ciemne. zastanów się nad fornirem, który jednak nie jest materiałem zbyt wytrzymałym zwłaszcza w kuchni, a przy dzieciach...! :D powodzenia

Jestem po realizacji swojej kuchni i tak się składa, że zabudowywałam te same ściany. Podzielę się więc swoimi doświadczeniami szybko wyliczyłam, że ta pierwsza ściana od lewej strony ma aż 360 cm. To bardzo dużo. Więc błagam nie wstawiaj zmywarki 45.Masz bardzo dużo miejsca, żeby to była 60 tka. Poczytaj wątki na ten temat.

Planujesz pod zlew aż 105 cm uważam, że to stanowczo za dużo. Pamiętaj, że ociekacz może być na zmywarce a szafka pod zlewozmywak może mieć tyle ile miejsca zajmują komory czyli znacznie mniej 60 cm powinno spokojnie wystarczyć.

Ja mam zlew z ociekaczem 75 cm szafka ma zaś 60 cm tj. jedna duża komora i ociekacz do dziś zastanawiam się na co mi była potrzebna tak ogromna komora. Dlatego szczerze doradzam, że przy zmywarce 60 tce optymalnym rozwiązaniem będzie zlew jednokomorowy 45 cm komora i ociekacz pamiętaj o fajnym rozwiązaniu jakim jest bateria z wyciąganą wylewką.

Bardzo przydatne przy płycie kuchennej jest kargo. Ja mam 40 cm. To superowe rozwiązanie jak gotuję wszystko mam pod ręką.

Kuchnia na nóżkach jest dużo lżejsza, jak nie będzie to dużo droższe myślę to fajny pomysł.

Inezka

to nie koniec moich rad. Sory, że mam tak dużo do powiedzenia ale sama z tematem kuchni borykałam się prawie rok, i wiem jak cenne były dla mnie wszystkie podpowiedzi.

Ja kargo mam właśnie tam gdzie ty masz tą przerwę między piekarnikiem a płytą kuchenną. Spróbuj go sobie również zaplanować będziesz zadowolona gwarantuję.

Możesz to bardzo łatwo zrobić wystarczy szuflady pod płytą zrobić 60 cm i spokojnie zmieści Ci się to kargo.

Ja mam płytę 72 cm a szafkę z szufladami 60 tkę i jest ok.

Częściej na pewno będziesz korzystała z szafki niż piekarnika ja też bym przestawiła kolejność.

Ja również mam szafki górne wąskie . To bardzo dobre rozwiązanie. Jestem bardzo zadowolona. Moje są wszystkie otwierane do góry rewelacja. Dlatego zastanawiam się po co na końcu umieściłaś tą wysoką .Przemyśl czy nie lepsza by była jednak tej samej wysokości co pozostałe.

Pamiętaj o przeszkleniu to nadaje lekkości i fajnie wyglądają kubeczki, szklanki które prosto ze zmywarki wędrują do takiej szafeczki.

Dziekuje za wszystkie cenne rady. Niestety, niektorych nie moge zastosowac ze wzgledow technicznych :(

Np. zlewu nie moge przesunac na druga sciane, bo bede miala wielki problem z odplywem. :( Tak w ogole to obecna kuchnia byla kiedys pokojem, zamienilam te pomieszczenia ze wzgledu na wielkosc, bo nie wyobrazalam sobie kuchni ze stolem wielkosci 10 m kw.

Ten kat ze zlewem od poczatku sparwiam mi najwiecej problemow. Szafka niby jest szeroka, bo ma az 105 cm, ale po odjeciu 60 cm na blat na drugiej scianie zostaje tylko 45 cm. Wstepnie chcialam tam zastosowac magic corner, aby nie nurkowac w tej szafce, ale nie ma takiej mozliwosci, gdy bedzie zlew. :(

Tak jak radzicie, zastanawiam sie nad zamiana miejscami wysokiej szafki z ta z piekarnikiem, ale jak wczesniej wspomnialam przy nich nie ma sciany tylko drzwi wejsciowe czy wiec estetycznym i bezpiecznym rozwiazaniem bedzie usytuowanie piekarnika zaraz przy wejsciu???????????? Rowniez ze wzgledow estetycznych nie umiescilam tam lodowki, bo wchodzac do kuchni bylaby od razu taka wielka "sciana".

Jesli chodzi o sprzet to wszystko oprocz zmywarki jest juz zakupione: piekarnik, plyta gazowa, okap 90 cm, lodowka wolnostojaca 2m, zlew 1,5 komory z ociekaczem, bateria z wyciagana wylewka. Zmiany sprzetowe nie wchodza juz wiec w gre. :)

Moim zdaniem jest zbyt mało miejsca po lewej stronie od płyty gazowej. Piszesz, że fronty mają być z forniru, to rozumiem, że widoczne ścianki boczne szafek też (głównie chodzi mi o widoczny bok zabudowy piekarnika). Przy smażeniu zachlapiesz tłuszczem ten bok, a fornir gorącego tłuszczu bardzo nie lubi.

Elus, zlew wraz z ociekaczem ma 975 cm, w tym prawie polowa to ociekacz.

Zoner, nastapila mala zmiana, prawdopodobnie fronty beda z litego drewna, a korpusy z plyty lub nawet calosc z mdf. Decyzja jeszcze nie podjeta, juz mam metlik w glowie. :-?

Mufka, dziekuje :) tylko, zeby jeszcze bylo funkcjonalnie i po roku nie wygladalo jak stare :-? dlatego wszystkie uwagi musze mocno przemyslec.

Ta szafka obok piekarnika miala byc na talerze (akurat szerokosc 60 cm pozwalalaby na umieszczenie 2 stertek, w 45 cm zmiesci sie juz tylko 1 stertka wiec marnuje sie miejsce)... A moze by tak z niej zrezygnowac na korzysc blatu kolo plyty??? :roll: Tylko gdzie ja bede trzymala te nieszczesne talerze, tutaj bylyby najblizej stolu. A czy tylko jeden slupek z piekarnikiem nie bedzie wygladal "lyso" :roll: :roll: :roll: No w ostatecznosci moge piekarnik przeniesc pod plyte, co wczesniej w ogole nie wchodzilo w gre.... Wowczas zostalby slupek 60 cm na talerze + 45 cm cargo + dodatkowe 30 cm miedzy plyta i slupkiem...

Czy ktorys z tych pomyslow ma sens???????

Zaczyna mnie draznic ta kuchnia :evil:

Inezka

Mam podobny układ kuchni szafki dopiero co zamontowane. Dlatego moja żywa reakcja. Nie namawiam cię do zmiany sprzętu choć nie popuszczę ci tej zmywarki 60 tki. Ja też sprzęt i zlew kupiłam inny niż wymiary szafek i wiem jaka była reakcja pani w studio mebli jak jej powiedziałam, że mam płytę 72 cm i zlew 75 a szafki 60 tki. Wszystko zmieściło się bez trudu blat został jedynie inaczej docięty.

Uważam, że wybrałaś bardzo fajne pomieszczenie na kuchnię. To duży atut. Podoba mi się ten blat przy oknie też taki będę miała skopiuję twój pomysł.

Fajny jest pomysł z płytkami.

Jeśli chodzi o szafki to pomyśli nie podejmuj pochopnych decyzji. Usiać sobie wygodnie i tej kuchni i pomyśl co gdzie dobrze by było żeby stało. To bardzo pomaga i podpowiada pewne rozwiązania.

Elus, o jaki dokladnie pomysl z plytkami chodzi? :oops:

Bo plytki chyba beda takie, tylko w poziomie

http://hoffmanowska.pl/Wnetrza/tubadzin%20s-tajga4.jpg

dodatkowo pomiedzy okapem i plyta szyba na wierzch, bo te plytki maja dosyc glebokie fugi i nie nadazylabym czyscic tluszczu, jesli w ogole daloby sie go odczyscic.

A z tym blatem pod oknem to jest maly problem, bo jest parapet z lastriko wiec albo trzeba nalozyc blat na parapet (akurat jest ok. 2 cm luzu pomiedzy oknem i parapetem), albo wyjac go i wlozyc blat, bo radza w studiach kuchennych. Wolalabym pierwsza mozliwosc, aby uniknac robienia balaganu od nowa.

Elus, co sadzisz o tych ostatnich zmianach z szafkami??? (szkoda, ze nie moge wkleic poprawionego rysunku :() Wygladaloby to tak od prawej strony:

narozna 105, zmywarka 60, szuflady pod plyta 60, dalej niska 45, wysoki slupek pod piekarnik 60 i wysokie cargo 45. Mam nadzieje, ze zmiesci sie 15 cm wiecej :-?

Inezka- bardzo ładna ta kuchnia- tylko, że faktycznie lodówka jakoś tak daleko od zlewu, kuchenki etc. A jak wyglądałaby obok piekarnika- w miejsce tej szafki a szafkę przeniosłabyś tam gdzie obecnie jest lodówka? Wydaje mi się, że byłoby wygodnie.

Super, że wybrałaś zmywarkę 60- mam taką i jestem b.zadowolona- przynajmniej można w niej myć gary a nie tylko talerze :D

Niestety, lodowka jest za wysoka, zeby umiescic ja zaraz obok drzwi wejsciowych do kuchni, poza tym gdybym nawet zamienila miejscami to byloby jeszcze dalej do zlewu :) Teraz jest ok. 2,25 m, a po zamianie bylobyprawie 3m.

Na tym zdjeciu odleglosc wydaje sie spora, ale w rzeczywistosci jest lepiej.

Zmywarki jeszcze nie wybralam 60, ale prawie mnie Elus do tego przekonala :) Mam kilka dni na decyzje, bo w koncu musze zlecic wykonanie mebli, co i tak sie zdecydowanie za bardzo przeciaga.

Inezka zdecydowanie 60-ka! :)

Juz gdzies pisalam, u znajomej pomagalam jej ladowac zmywarke po obiedzie dla 5 osob - polowe myla recznie, bo sie nie zmiescilo... :(

Dlatego mysmy tez postawili nasz projekt na glowie, bo mielismy juz w zasadzie taki, ktory zaakceptowalismy, z 45-ka, bo sie inaczej nie miescilo... ale po tej wizycie zaczelo sie na nowo, bo... nie lubimy zmywac :lol:

I chyba sie uda wstawic 60-ke i zachowac wiekszosc tego, co chcielismy

A czy nie udaloby Ci sie tego magic corner wsunac od strony tej szafki po prawej stonie?