Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość martyna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam nadzieję, że nie gotujesz zbyt dużo, bo drewniane fronty w takim przypadku będą udręką. niestety aby stale wyglądały ładnie, wymagają harówki. poza tym są mniej trwałe niż MDF okleinowany czy laminat. :o

dlaczego chcesz zasłaniać płytki nad płytą szkłem? przecież dopiero wtedy dodasz sobie roboty. nie będzie gładkiej powierzchni, bo szkło będzie wystawało poza płytki, powstaną rowki, które będzie trzeba szorować, jeśli jeszcze szkło nie będzie idealnie przylegać do płytek, a raczej nie będzie skoro są fazowane, to co zrobisz jak brud i tłuszcz dostaną się między płytki a szkło? ja bym raczej nad płytą zostawiła samo szkło (równa płaszczyzna z płytkami łatwiejsza do mycia) piaskowane nawiązujące do szybek w górnych szafkach. zresztą jak płytki będą fazowane to i tak będziesz miała co czyścić niezależnie od ilości fug. :cry:

jeśli chodzi o blat pod oknem, to według mnie zdecydowanie wywalić lastryko! na dwóch centymetrach nie zmieścisz żadnego blatu, bo blaty mają min. 2.8 cm wysokości, jeśli nawet są węższe to nie wyglądają ładnie, a ścinanie blatu z grubości, żeby go dopasować do istniejącego parapetu, to chyba skórka za wyprawkę :lol:

szuflady pod płytą to genialny wynalazek, nie rezygnuj z niego, tylko jeśli masz małe dzieci to uważaj na nie bo mogą sobie zrobić drabinkę z uchwytów i nie daj Boże się poparzyć.

jak już wreszcie wszystkie "urodzimy" tę Twoją kuchnię, to chyba należy się jakaś parapetówka :wink:

toz to praktycznie kuchnia jaka ja chcę - tzn. takie fronty :))

jak będziesz już miała to wrzuć foty jak wygląda w realu :)

jak już ktos pisał, mało miejsca jest między piekarnikiem a kuchenką, nie zastanawiałaś sie również czy nie lepiej będzie zlewozmywak dać pod okno? w rogu jakos tak nieporęcznie - no i gdzie mikrofalówka? albo nad/pod piekarnik albo obok.

pozdrawiam.

Czy ktorys z tych pomyslow ma sens???????

Zaczyna mnie draznic ta kuchnia :evil:

Wcale Ci sie nie dziwie Inezko. :lol:

Ja sie na tym specjalnie nie znam, ale wydaje mi sie, ze w kuchni o pow. 20m2 z jednym, nieskomplikowanym traktem, jesli wystepuja problemy ze zmieszczeniem zmywarki 60' i poltorakomorowego zlewu to znaczy ,ze przyjety uklad funkcjonalny jest calkowicie nieodpowiedni.

Masz wystarczajaco duzo miejsca zeby ustawic sobie, wyspe, polwysep, uklad U", "T" a Ty sie uparlas na wariant "L". Na srodku kuchni ma stac stol , czy potrzebujesz duzo wolnej podlogi?. W jakiej odleglosci od sciany sa drzwi wejsciowe /lewa sciana na rys./? Ta sciana jes niewykorzystana. Moze zamiast gimnastykowac sie z urzadzeniami i robic cos niefunkcjonalnego na cale lata , lepiej przeniesc grzejnik?

Nie wiem, tak sobie ino gdybam :lol: ale wydaje mi sie , ze jak cos sie nie chce zmiescic na duzej powierzchni tzn , ze zaczelismy od zlej strony ustawianie klockow.

pozdrawiam

Inezko, nie umiem powiedzieć, czy Wojtek ma rację z całkowitą zmianą kocepcji, choć pewnie wrto to przemysleć. Absolutnie jednak przychylam sie do uwagi, że piekarnik zbyt blisko kuchenki! Stań sobie w takiej odległości obok jakiejkolwiek szafy w domu i wyobraź sobie, że gotujesz! Nie dość, że niewygodnie, to cały bok zabudowy będzie zachlapany. Brrr.

Ja mam bardzo podobną kuchnię do Twojej. W miejscu lodówki mam słupek z piekarnikiem i mikrofakówką. Na ścianie po lewej stronie zaś - lodówkę. Ty chyba tam masz drzwi? Jesli dalej niż pół metra - to rzeczywiście koniecznie wykorzystaj tą ścianę!

Jesli Ci się nie spieszy (muszę dopiero zrobić), to mogę na priv przesłać Ci zdjęcia - może Cię coś natchnie. W każdym razie mi spokojnie mieści się normalna zmyw., zlew i mam miejsce na blacie. W każdym razie w kuchni priorytetem powinna być funkcjonalność.

Nie podłamuj sie. Dla nas laików, to zawsze trudne wyzwanie :wink: Warto powalczyć teraz, niż męczyć sie potem.

Dzieki Waszym uwagom, szuflady pod piekarnikiem beda mialy nie 90 cm tylko 60, a w zamian (pomiedzy piekarnikiem a wyzszymi szafkami) dorzuce po lewej stronie szafke 45 i automatycznie rozwiazany bedzie problem zbytniej bliskosci plyty :D

Niestety, sciana za drzwiami ma tylko ok. 20 cm wiec naprzeciwko drzwi w rogu planuje ustawic stol (rozkladany 4-8 osob) lub przesunac go bardziej centralnie i na tej scianie zmiescic jedynie niewielki kredensik.

Na sasiedniej scianie rowniez jest szerokie okno z grzejnikiem wiec mimo 19,1 m kw (kuchnia ma ksztalt prostokata 5,1x3,75) nie jest zbyt ustawna.

Wojtku, pomysl z wyspa jest fajny, tylko, ze wowczas zostaloby bardzo malo wolnej przestrzeni, a chce miec swobodne dojscie do stolu oraz miejsce na wstawienie chociazby kojca czy stojacej hustawki dla malucha :) Zreszta jestem raczej zwolenniczka wiekszych luznych przestrzeni.

W tym tygodniu prawdopodobnie oddaje projekt do realizacji i na pewno znajdzie sie w nim kilka istotnych zmian zasugerowanych przez Was :) (m.in. zmywarka 60 cm :))

W sumie nadal nie wiem czy fronty beda drewniane czy mdf, ale decyzje podejme po wykonaniu probek drewnianych.

Pojawil sie malenki problem z odplywem, ktory w tej chwili wypada za zmywarka :o co jest raczej wykluczone. Wiec stolarz zaproponowal mi szersze blaty (70 cm) i odsuniecie mebli sie automatycznie od sciany co nie stawrzaloby koniecznosci przesuwania odplywu. Juz sama nie wiem...

Na wszelki wypadek wstawiam bardzo uproszczony rzut kuchni z meblami (zielone to meble :))

http://hoffmanowska.pl/Wnetrza/kuchnia_meble.jpg

Inezka

masz piękne duże pomieszczenie na kuchnie nie marnuj tego. Moim zdaniem masz troszke zbyt mało szafek - w trakcie użytkowania będzie Cię to bardzo denerwować, wiem o tym bo sama zrobiłam taki błąd.

Moim zdaniem masz:

- płytę zbyt blisko pionowej ścianki mebla - nie obawiasz się zagrożenia pożarem?

- zlew w rogu to katorga - sama mam i wiem :D

- za mało szafek - naprawdę

Za to świetny jest piekarnik na tej wysokości - mam i bardzo sobie chwalę!!

Poza tym piękne fronty - bardzo mi się podobają i pomysł na zastąpienie cokołu nóżkami też jest dobry, nadaje zabudowie lekkości. Jeżeli się jednak zdecydujesz na cokół, zrób go w kolorze sciany - pozostanie lekko, a zasłoni co trzeba....

Bardzo dobrze przedstawiłaś wygląd kuchni. Teraz znacznie łatwiej jest się po niej poruszać.

Nie wiem jakie masz zdanie na temat kargo. Ja się zdecydowałam i mam go koło płyty .Ma 40 cm i bardzo jestem zadowolona. Jest bardzo wygodne wszystko mam pod ręką. Nie wiem czy dużo gotujesz. Ale ja tu trzymam na pierwszej najwyższej półeczce wszystkie przyprawy, olej, sól .Niżej kasze, ryż, cukier. Na tej jednej niewielkiej przestrzeni mieści mi się bardzo dużo tych rzeczy a co najważniejsze dostęp prawie do każdej jest swobodny.

No i to już ostatnia naprawdę rzecz. Ja bym ten bok mebli koło drzwi jakoś zagospodarowała. Można go przeszklić, można zamiast zwykłej płyty dać takie samo wykończenie jak fronty.

Może stolarz podsunie Ci jeszcze coś. Wiem na własnym przykładzie że takie zwykłe wykończenie płytą nie jest dobre.

Elus, Ty masz zawsze dobre praktyczne pomysly :) Nie bardzo sobie wyobrazam tam szkla, ale wykonczenie jak na frontach jak najbardziej wskazane. Studio z Krakowa proponuje fornirowanie wszystkich widocznych elementow korpusow.

Jesli chodzi o cargo caly czas sie zastanawiam - jesli bym sie na nie zdecydowala to musialabym zrezygnowac z wyzszej szafki 60 cm, gdzie planuje przechowywac talerze, szklanki, kieliszki itp.

Cześć Inezka.

Ja jestem taka mądra bo korzystałam z rad innych formuowiczów

A wracając do sprawy kargo, ja mam na myśli niskie kargo.

Takie które sięga do blatu roboczego czyli wysokość 85 cm. Czyli zamiast szafki 45 cm którą przeciecz masz zaplanowaną ja bym tam dała kargo. To wcale nie zmienia układu i z niczego nie musisz rezygnować.

Moje kargo ma trzy przegródki i jest takiej samej wysokości co wszystkie dolne szafki. Ty chyba masz na myśli inne kargo takie wysokie.

Są różne opinie na temat kargo ale wg mnie to fajne rozwiązanie. Myślę, że wystarczy jak w twoim przypadku kargo będzie miało 40 cm. O te 5 cm spokonie może być szersza ta twoja szafka na talerze która po tej niewielkiej korekcie będzie miała 50 cm.

Do twojego zlewu w rogu przy założeniu,że ociekacz pójdzie w róg za bardzo bym się nie czepiała. Widziałam już u dwóch osób to rozwiązanie i wcale nie jest to zły pomysł.W końcu nie ma co wyeksponowywać tego miejsca wiadomo do czego jest zlew .Trzeba też patrzeć na sprawę z punktu widzenia ładu i porządku w kuchni o który niestety w tym miejscu najtrudniej.

Witaj Sonika!

A jak u Ciebie sprawa mebli????

Fajoski ten program skoro wszystko sam... :D

Witaj Inezko :D

Programik jest rzeczywiście fajny - spróbuj :D .

Moja kuchnia stoi w martwym punkcie, bo mam tak nieustawne pomieszczenie, że za nic nie mogę sobie dać rady.

Dzisiaj podoba mi się jedno, a jutro zupełnie cos innego.

O frontach w ogóle nie myslę, dopóki mebli nie poustawiam.

Może i ja powinnam wrzucić tutaj projekty i zasięgnąć porady? W sumie chyba tak zrobię.