Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość martyna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...witaj Aga pewnie że zrobie daj mi tylko wymiary kuchni i podaj jakieś szczegóły i twoją wizje kuchni co ci sie podoba gdzie znajduje sie komin ,okno itp.Tylko sie nie gniewaj ze moze sie troszkie z tym zejśc jestem troszkie zawalony praca i moge tylko wieczorami byc na forum a to jeszcze jeden projekt juz zrealizowany u klijenta moze cos podpatrzysz... :wink:

pozdrahttp://img8.imageshack.us/img8/96/kkkkkk8tt.jpgwiam...

...witaj Aga pewnie że zrobie daj mi tylko wymiary kuchni i podaj jakieś szczegóły i twoją wizje kuchni co ci sie podoba gdzie znajduje sie komin ,okno itp.

http://ffacio.photosite.com/~photos/tn/98_1024.ts1137851412187.jpg

Witaj bezele. Dziękuję z góry za pomoc. Cały projekt domu można zobaczyć w Dzienniku.

4 to jest kuchnia, 5 to jest spiżarnia, wejście do niej jest z kuchni.

Wymiary: jak wchodzimy do kuchni po prawej stronie ściana ma 300 cm, ściana z oknem 425 cm (okno ma szer. 200 cm/ wys. 150 cm), ściana ze spiżarka ma około 200 cm.

Proszę się nie sugerować ustawieniami architekta, który nam zaadaptował ten projekt. Kuchenka (płyta ceramiczna z pochłaniaczem) ma być po prawej stronie, zlewozmywak trochę przesunięty w prawo (komora 1 i pół z ociekaczem lub 2 komory), zmywarka na ścianie pod oknem przy zlewozmywaku. Piekarnik elektryczny w słupku na wysokości około 70 cm, lodówka wolnostojąca. Szafki wiszące chcę żeby były po prawej stronie.

Może jakieś halogeny.Tylko gdzie?

Kolory jasne: płytki jasne, fronty wanilia lub gruszka lub mięta, blat nie wiem jaki by pasował.

Czy da się tam gdzieś ustawić stolik na 3-4 osoby (malutki).

Teraz czy kuchnia lepiej by wyglądała otwarta czy ześcianami ale bez drzwi.

Kanały wentylacyjne będą tam gdzie pochłaniacz.

PS. Inezka bardzo Cię proszę wybacz mi, że robię to przez Twój wątek. Jeżeli tego nie chcesz to założę nowy. Tylko napisz.

Ciezkie przewinienie :) :evil:

To rzeczywiscie powinien byc nowy watek :-?

Czy mozemy juz wrocic do mojego projektu, pomyslow, porad itp??? :D

Jest taka istotna sprawa dotyczaca mebli, ktora juz wyprowadza mnie z rownowagi..... Wiem, ze to sprawa gustu, ale co wydaje sie ladniejsze:

fronty i korpusy w takim samym kolorze, a blat szary lub bezowy (bez zadnych kropek, plamek itp.:))

czy tez

korpusy i blaty w jednym odcieniu drewna, a fronty w innym?????? :roll: :roll: :roll: :roll:

Znalazłam fajny programik do projektowania:

http://www.kps-designonline.de

podajesz tylko wymiary pomieszczenia, gdzie okno i drzwi, a ona sam wszystko rysuje.

Można się pobawić.

Sonika - fajny byłby ten program,

ale dlaczego u mnie nie działają linki?

Tego to ja nie wiem :( :( .

Ja wchodzę przez IE bez problemu.

Może wpisz w googla - KPS DesignOnline - i spróbuj w taki sposób.

Wracajac do obudowy grzejnika jest ona wykonana z masywu lub płyty wiorowej o gr.#1.8 oraz zwkłch listewek drewnianych.Na plycie wykonany jest łuk na jednej krawedzi rownolegle do tego luku zrobiony jest kanalik cofnięty o 3 cm do ktorego wsuwana jest kratownica z drewnianych listewek.No własnie ta nieszczęsna kratownica jest najbardziej czasochlonnym zajeciem a skleja sie ja w ten sposób

http://img28.imageshack.us/img28/5977/obraz0325iw.jpg

http://img28.imageshack.us/img28/6600/obraz0319wh.jpg

gdy juz sie wykona ta kratownice wsuwamy ja do do kanałka i sklejamy oraz lakierujemy efekt koncowy wyglada mniej wiecej tak

http://img520.imageshack.us/img520/9127/obraz0298cv.jpg

http://img520.imageshack.us/img520/6586/obraz0309xc.jpg

pozdro...

Inezka

Twój projekt bardzo mi przypadł do gustu - uwielbiam szuflady. :)

Ale...

Ja zasłoniłabym nóżki szafek. Zlewozmywak przesunęłabym w stronę kuchenki (miałam już wcześniej taki układ i wściekałam się na siebie, że tak wcisnęłam zlewozmywak do kąta). W ostateczności są przecież zlewozmywaki narożne?

Kuchenkę koniecznie odsuń od piekarnika jeszcze 10 -20 cm, lepiej mieć bardziej swobodny dostęp do niej. Poza tym duży płomień nie naruszy boku szafki (chyba, że będzie to płyta elektryczna).

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich. Jako zdecydowani przeciwnicy obowiązującego w projektowaniu kuchni stylu industrialnego - zwanego w niektórych kręgach prosektoryjnym bądź szpitalnym ;-) chcemy z narzeczoną urządzić kuchnię w stylu rustykalno-wiejskim :lol: z tą decyzją wiąże się też wybór wzoru frontów i ich faktury. I tu pojawia się pytanie:

Czy fronty kuchenne frezowane w różne wzory, z ramkami, wykonane z drewna bądź płyty okleinowanej z wyeksponowanymi słojami sprawiają trudności w utrzymaniu czystości? Podobne pytanie do użytkowników szafek z szybkami z fazowanego i trawionego szkła, tudzież dla szczęśliwych posiadaczy witraży w gablotach kuchennych. Spotkałem się z opiniami, że jest to makabryczne siedlisko kurzu i brudu, z racji dużego nagromadzenia pary wodnej, oparów, nie wspominając o chlapiącym gulaszu bądź sosie do spaghetti ;-) czy ktoś może to potwierdzić bądź zdementować?

ja mam chyba taka kuchnie(chodzi o frezowane fronty), w dodatku fronty sa jasne :lol: a szybki niejednolite "chropowate", mysle ze jesli ktos nie umie utrzymac porzadku to i ciemne gladkie blaty na to nie pomoga ...

mam jasny blat do tego i jakos nie zauwazylam zeby w kuchni bylo mi trudniej utrzymac porzadek (a bylam posiadaczka kuchni nowoczesnej niebieskiej, starej bialej, zwyczajnej bukowej [wiecej kuchni nie pamietam :wink: ])

Falki chyba sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Zdecydowanie łatwiej utrzymać gładkie szkło, proste szafki z mdf i stal w czystości niz derwniane zdobione drzwiczki, wszelkie zakamarki spowodowane przez rustykalne płytki z dekorami czy witraże, szczególnie jeżeli w kuchni jest kuchenka gazowa, bo do rustykalnej kuchni taka lepiej pasuje.

Być może niedostatecznie jasno się wyraziłem. Nie pytam, czy utrzymanie bardziej ozdobnych mebli jest to prostsze, bo to wydaje się oczywiste. Pytam, czy jest to dużo bardziej uciążliwe niż w przypadku laminowanych drzwiczek, czy ich używanie staje się jakąś straszną mordęgą, która powoduje pęcherze na rękach i myśli samobójcze ;-)

Falki- powtorze, moze bedzie jasniej -jako szczesliwa posiadaczka jasnej (rustykalnej?) na pewno nie nowoczesnej kuchni i jasnego blatu i chropowatych witrynek zapewniam cie ze nie czuje sie "mordegowana" porzadkowaniem kuchni, powiem wiecej, na takiej kuchni mniej widac kurz i zabrudzenia, szczegolnie na blacie "ciapowanym" 8) i mowie to z pelna odpowiedzialnoscia bo mialam porownanie z innymi kuchniami (6 razy sie przeprowadzalam, zanim w koncu dorobilam sie wlasnego mieszkania)