nidziowa 25.07.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Czytałam juz to. Budowę mamy w Lublinie, a tutaj niestety jak mi wiadomo nie ma produktów ikea. (moze się mylę) Mowi się, ze koncern ma budowac market ale.. kiedy to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 25.07.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Biję sie jeszcze z myślami chociaz prawie zdecydowalismy sie na drewno....Podobno MDF lepiej zachowuje sie w kuchni-znajomi mają drewniane meble włoskie a jednak przy uchwytach są widoczne zadrapania np od paznokci chyba.....? Dotyczy to szafek najczęsciej uzywanych (zabudowa lodówki, szafka pod zlewem)..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarna111 26.07.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 na razie mam mdf (finanse nie pozwalają poszaleć) W przyszłości - mam nadzieję niezbyt dalekiej - drzewo, prawdopodobnie dąb - nie zauważyłam by w kuchni Teściów coś sie porysowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 26.07.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Ja zdecyduję na podstawie róznicy w cenie. Jeśli drewniane będą 2, 3 razy droższe od mdf to kupię mdf. Po 10 latach wymienię i będę miała nowe itd. Drewniane po tylu latach nie będą chyba w dobrym stanie a przede wszystkim nowe meble to odmiana, nowy wystrój. Teraz mam zwykłe mdf z Bodzia (tanie bo nie mieliśmy wtedy kasy). Mam je już 6 lat i wyglądają niemal bez zarzutu. Taki mam plan - zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda25 26.07.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Mamy ten sam dylemat... Stolarz zrobił wstępną wycenę, meble drewniane będą kosztowały ok 10 000 zł, a mdf jakieś 6 000 zł. Moim zdaniem drewniane wyglądają pięknie, poza tym, widziałam ostatnio dwudziestoletnie meble kuchenne robione właśnie przez tego stolarza, właściciele odnowili fronty i meble są jak nowe. Jednak różnica w cenie jest duża Wiem też, że wcale nie tak łatwo jest wymienić meble kuchenne, nawet jak są lekko podniszczone to korzystamy z nich przez długie lata, może więc warto dopłacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 26.07.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Mój brat ma drewniane, robione przez dobrego stolarza. Są piękne, tylko, niestety, rozsychają się. Nie ma żadnych zarysowań ale widać szpary pomiędzy elementami. Co kto lubi, mnie się szpary nie podobają, będzie mdf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 26.07.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 ja mysle raczej o gotowych drewnianych ikea lub brwczy one tez sie rozsychaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 26.07.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Nie polecam BRW. Temat przerabiany wielokrotnie. Są marne. Szkoda kasy.A ja mam już ponad 7 lat fronty z mdfu i mucha nie siada. Do tego są bardzo ciemne więc widać na nich każdy paluch i rysę....których nie ma. Slady po paluchach się wyciera a trwalszych śladów używania - ZERO. Następne też będą z mdfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 28.07.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Obecnie mam drewniane (dąb)meble kuchenne. Meble drewniane wygladaja moim zdaniem ciężko , mam porównanie z meblami mamy z mdfu. Teraz bede wymieniała cała kuchnie i robie mdfy , po pierwsze łatwiej się czysci a po drugie drewniane fronty rozeschły mi się i popękały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 28.07.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 My też mamy dębowe fronty. Meble były już odnawiane, czyli zeszlifowaliśmy stary lakier i daliśmy 2 nowe warstwy lakieru. Meble nabrały charakteru. Co do rozsychania się - problem nie wystąpił, a meble te mają już z 15 lat napewno. Gdyby nie to, że idealnie pasują do wymiarów obecnej kuchni, a w żaden sposób nie pasują do pzyszłej, nie rozstawałabym się z nimi na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 28.07.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Jeżeli finanse pozwalają, to drewno jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż mdf. Drewno nie podlega modom, zawsze będzie atrakcyjne i można je poddać renowacji. Lepiej też zainwestować w dobrego producenta lub wykonać na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 28.07.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Witam. Ja wymyśliłem następujące rozwiązanie (meble do kuchni robiłem sam): - korpusy z płyty wiórowej (tak chyba robią wszyscy masowi producenci), bo stabilna, nie rozsycha się, nie pęka itd. (IKEA to chyba nawet nie wysila się na kolorowe, wszystko robią z białej a ścianki które są widiczne maskowane są fornirowaną blendą) - z powodu braku kasy fronty również z płyty wiórowej (brzegi oklejone PCV 2mm pod kolor), ale docelowo mają być drewniane. Fronty mają standardowe rozmiary i zawsze można je wymienić na te wymarzone docelowe. Nasza kuchnia ma charakter raczej nowoczesny, w kuchniach o charakterze rustykalnym drewno jest niezastąpione. Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 31.07.2007 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witam. Ja wymyśliłem następujące rozwiązanie (meble do kuchni robiłem sam): - korpusy z płyty wiórowej (tak chyba robią wszyscy masowi producenci), bo stabilna, nie rozsycha się, nie pęka itd. (IKEA to chyba nawet nie wysila się na kolorowe, wszystko robią z białej a ścianki które są widiczne maskowane są fornirowaną blendą) - z powodu braku kasy fronty również z płyty wiórowej (brzegi oklejone PCV 2mm pod kolor), ale docelowo mają być drewniane. Fronty mają standardowe rozmiary i zawsze można je wymienić na te wymarzone docelowe. Nasza kuchnia ma charakter raczej nowoczesny, w kuchniach o charakterze rustykalnym drewno jest niezastąpione. Pzdr Dawid niezle sobie to wymysliłes.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perka 01.08.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witam forumowiczów.Planuję kuchnie w stylu nowoczesnym, system szuflad, fronty z płyty laminowanej w aluminiowych oprawach, dekor - klon biały 2460 (z kolekcji KRONOPOL) z tym, że struktura powierzchni MAT. http://www.kronopol.com.pl/dekory/plyty_laminowane/big/2460.jpg Czy ktoś z Was ma meble w takiej strukturze ale jasne? Jak to będzie wyglądało za rok, dwa? Proszę o opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gusia80 07.08.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 my mamy w mieszkaniu mdf i niestety nie jestem zadowolona... z niektórych szafek (frontów), w szczególności tych koło pieca i piekarnika odchodzi okleina (kilka miouich znajomych ma podobny problem... ), więc jak za niedługo bedziemy urządzać kuchnię w domku, to poważnie zastanawiamy sie nad drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 07.08.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 my mamy w mieszkaniu mdf i niestety nie jestem zadowolona... z niektórych szafek (frontów), w szczególności tych koło pieca i piekarnika odchodzi okleina u mnie dzieje sie dokładnie tak samo! MDF jest dobrym materiałam, byle nie był laminowany ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatha61 06.11.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Hej, Jestem na etapie bardzo wstepnego planowania kuchni. obserwuje sobie rozne kuchnie w internecie i podobaja mi sie takie ktore cala dolna zabudowe maja jakby pozioma, tzn wszystkie szafki sa bardzo szerokie wygladaja, jak plytsze lub glebsze szuflady. czy rzeczywiscie sa to szuflady i czy ktos z was sprawdzil to w praktyce? czy wowczas talerze lub garnki tez uklada si ejak w szufladach. Moze to jest infantylne pyt ale dawno nie urzadzalam zadnej kuchni i nie jestem na czasie. dla lepszego zobrazowania, chodzi mi o cos takie (to jest kuchnia ktora bardzo sobie upodobalam): http://www.schmidt-kuchnie.pl/media/cuisine/design/arcos_poirier/zoom.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obsydianowy-gargulec 06.11.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 To raczej są szuflady co do jednej bez wyjątku:) szafki nieszufladowe to ta ściana z lewej.Użytkownicy szuflad z reguły bardzo chwalą, z tego co wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatha61 06.11.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 w sumie tak sobie mysle ze szufladu moga byc nawet wygodniejsze, nie wyciagasz wszystkiego by siegnac po to co jest z tylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 06.11.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 WitamTe z lewej to chyba też zabudowa trochę szufladowa tzn. pewnie wysuwane carga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts