Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość martyna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Biję sie jeszcze z myślami chociaz prawie zdecydowalismy sie na drewno....

Podobno MDF lepiej zachowuje sie w kuchni-znajomi mają drewniane meble włoskie a jednak przy uchwytach są widoczne zadrapania np od paznokci chyba.....? Dotyczy to szafek najczęsciej uzywanych (zabudowa lodówki, szafka pod zlewem).....

Ja zdecyduję na podstawie róznicy w cenie. Jeśli drewniane będą 2, 3 razy droższe od mdf to kupię mdf. Po 10 latach wymienię i będę miała nowe itd. Drewniane po tylu latach nie będą chyba w dobrym stanie a przede wszystkim nowe meble to odmiana, nowy wystrój. Teraz mam zwykłe mdf z Bodzia (tanie bo nie mieliśmy wtedy kasy). Mam je już 6 lat i wyglądają niemal bez zarzutu. Taki mam plan - zobaczymy jak wyjdzie.

Mamy ten sam dylemat... Stolarz zrobił wstępną wycenę, meble drewniane będą kosztowały ok 10 000 zł, a mdf jakieś 6 000 zł.

Moim zdaniem drewniane wyglądają pięknie, poza tym, widziałam ostatnio dwudziestoletnie meble kuchenne robione właśnie przez tego stolarza, właściciele odnowili fronty i meble są jak nowe. Jednak różnica w cenie jest duża :roll: Wiem też, że wcale nie tak łatwo jest wymienić meble kuchenne, nawet jak są lekko podniszczone to korzystamy z nich przez długie lata, może więc warto dopłacić?

Nie polecam BRW. Temat przerabiany wielokrotnie. Są marne. Szkoda kasy.

A ja mam już ponad 7 lat fronty z mdfu i mucha nie siada. Do tego są bardzo ciemne więc widać na nich każdy paluch i rysę....których nie ma. Slady po paluchach się wyciera a trwalszych śladów używania - ZERO. Następne też będą z mdfu.

My też mamy dębowe fronty. Meble były już odnawiane, czyli zeszlifowaliśmy stary lakier i daliśmy 2 nowe warstwy lakieru. Meble nabrały charakteru. Co do rozsychania się - problem nie wystąpił, a meble te mają już z 15 lat napewno. Gdyby nie to, że idealnie pasują do wymiarów obecnej kuchni, a w żaden sposób nie pasują do pzyszłej, nie rozstawałabym się z nimi na pewno.

Witam.

Ja wymyśliłem następujące rozwiązanie (meble do kuchni robiłem sam):

- korpusy z płyty wiórowej (tak chyba robią wszyscy masowi producenci), bo stabilna, nie rozsycha się, nie pęka itd. (IKEA to chyba nawet nie wysila się na kolorowe, wszystko robią z białej a ścianki które są widiczne maskowane są fornirowaną blendą)

- z powodu braku kasy fronty również z płyty wiórowej (brzegi oklejone PCV 2mm pod kolor), ale docelowo mają być drewniane. Fronty mają standardowe rozmiary i zawsze można je wymienić na te wymarzone docelowe.

Nasza kuchnia ma charakter raczej nowoczesny, w kuchniach o charakterze rustykalnym drewno jest niezastąpione.

Pzdr

Dawid

Witam.

Ja wymyśliłem następujące rozwiązanie (meble do kuchni robiłem sam):

- korpusy z płyty wiórowej (tak chyba robią wszyscy masowi producenci), bo stabilna, nie rozsycha się, nie pęka itd. (IKEA to chyba nawet nie wysila się na kolorowe, wszystko robią z białej a ścianki które są widiczne maskowane są fornirowaną blendą)

- z powodu braku kasy fronty również z płyty wiórowej (brzegi oklejone PCV 2mm pod kolor), ale docelowo mają być drewniane. Fronty mają standardowe rozmiary i zawsze można je wymienić na te wymarzone docelowe.

Nasza kuchnia ma charakter raczej nowoczesny, w kuchniach o charakterze rustykalnym drewno jest niezastąpione.

Pzdr

Dawid

niezle sobie to wymysliłes....

Witam forumowiczów.

Planuję kuchnie w stylu nowoczesnym, system szuflad, fronty z płyty laminowanej w aluminiowych oprawach, dekor - klon biały 2460 (z kolekcji KRONOPOL) z tym, że struktura powierzchni MAT.

http://www.kronopol.com.pl/dekory/plyty_laminowane/big/2460.jpg

Czy ktoś z Was ma meble w takiej strukturze ale jasne? Jak to będzie wyglądało za rok, dwa? Proszę o opinie.

Pozdrawiam

my mamy w mieszkaniu mdf i niestety nie jestem zadowolona... z niektórych szafek (frontów), w szczególności tych koło pieca i piekarnika odchodzi okleina (kilka miouich znajomych ma podobny problem... :( ), więc jak za niedługo bedziemy urządzać kuchnię w domku, to poważnie zastanawiamy sie nad drewnem

• 2 months później...

Hej,

Jestem na etapie bardzo wstepnego planowania kuchni. obserwuje sobie rozne kuchnie w internecie i podobaja mi sie takie ktore cala dolna zabudowe maja jakby pozioma, tzn wszystkie szafki sa bardzo szerokie wygladaja, jak plytsze lub glebsze szuflady. czy rzeczywiscie sa to szuflady i czy ktos z was sprawdzil to w praktyce? czy wowczas talerze lub garnki tez uklada si ejak w szufladach. Moze to jest infantylne pyt ale dawno nie urzadzalam zadnej kuchni i nie jestem na czasie.

dla lepszego zobrazowania, chodzi mi o cos takie (to jest kuchnia ktora bardzo sobie upodobalam):

http://www.schmidt-kuchnie.pl/media/cuisine/design/arcos_poirier/zoom.jpg