Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość martyna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja polecam fronty, które z natury nie mają być jedno kolorowe. Wtedy kolor bazowy nie ma większego znaczenia. Ja mam fronty dębowe,chyba pół mat, kolor złamana biel, patynowane kolorem dąb lub orzech, już nie pamiętam. W sumie dało to efekt ecru. Kuchnia bardzo duża używana bez oszczędzania jej. W marcu zamontowane meble, przed Bożym Narodzeniem przetarte szmatką i to wszystko.

• 4 weeks później...

Witam,

czy jest tutaj ktos kto wyjasni mi roznice miedzy frontami szafek kuchennych lakierowanych i frontami pokrytymi folia melaninowa?

Interesuje mnie biala kuchnia na wysoki polysk.

Szafki lakierowane i te pokryte folia wygladaja podobnie. Cena sie rozni...w zaleznosci od sklepu ceny sie roznia od 15 do 40%.

Moje pytanie wiec brzmi:

Co wybrac? Co jest trwalsze?

Dziekuje za podpowiedzi

[quote name='"kasienka80"

Szafki lakierowane i te pokryte folia wygladaja podobnie

Nie może byc

biala kuchnia na wysoki polysk.

Różnica jest kolosalna

Co wybrac? Co jest trwalsze
?

To zależy jaka kuchnia, ma byc miejscem do podziwiania i wypicia kawy to jak najbardziej lakier,natomiast jak do gotowania i ogólnego użytkowania jako kuchnia to folia a dlaczego a dlatego że jak sie uszkodzą fronty z folii to mniej boli :wink:

A tak na poważnie wady foli

- mozliwość odkleienia sie od płyty MDF (klejona cisnieniowo w prasie ) zwłaszcza przy urządzeniach grzewczych

- podatna na uszkodzenia mechaniczne

Zalety

- cena

- dosc łatwa do utrzymania w czystości (w porównaniu z frontem lakierowanym na wysoki połysk!!!! )

- dosc szybkie wykonanie

A teraz sie zacznie :D Lakier na wysoki połysk

Wady

- pod takim lakierem widac najmniejsze skazy (technologiczne )

- bardzo podatne na uszkodzenia mechaniczne typu nie dotykaj bo porysujesz lepiej wyglada niz sie użytkuje (instrukcja obsługi jajka )

- dosć długi proces technologiczny

Zalety

-efekt wizualny

A z ta trwałości to tak jak mówie zależy od użytkowania

podzielcie się proszę waszymi uwagami na temat kuchni. czy lepiej jest zamówić kuchnie w studiu, macie ekspozycje, miłą i fachowa obsługę itp. A może stolarz z polecenia który sam wszystkiego dopilnuje i jest przez to bardziej elastyczny. jakie sa wasze opinie i doświadczenia w tej sprawie

My zamówiliśmy w studiu...

Przemówiła za nami możliwość "pomacania" różnych oklein, wielki wybór materiałów, wykończenia itp.

Poza tym, potraktowano nas bardzo profesjonalnie, projektant na poczekaniu zrobił wstępny projekt, fachowo doradził itp...

Także fakt, że z tego studia meble zamawiał brat i znajomy (którzy byli bardzo zadowoleni) miał wielkie znaczenie.

A my zamówiliśmy u stolarza. Polecam, bo efekt przeszedł nasze oczekiwania.

A było to tak:

już byliśmy prawie zdecydowani na studio, bo widzimy jak to wygląda, bo weźmiemy parę gotowych "klocków" i już. No właśnie jak już mieliśmy te gotowe "klocki" poustawiane (czyt. projekt), podliczyliśmy ile kuchnia by nas kosztowała.

Postanowiliśmy pogadać ze stolarzem, pokazaliśmy ww. projekt dodaliśmy sobie grubsze niż w studiu fronty i zapytaliśmy stolarza (z polecenia) o cenę. O dziwo, cena wyniosła 2/3 tej ze studia. :o A jaki efekt!

Oczywiście reguły nie ma.

nasza jest ze studia z wieloletnia tradycją.

nie byla duzo drozsza niz wyceny zakladow stolarskich, za to podejscie bylo naprawde profi.

wszystkie nasze uwagi i zyczenia byly uwzgledniane, zarowno przed i po montazu. wlasciwie kazda szafka jest indywidualnie wykonana. do tego rzetelne doradztwo w sprawach ergonomii.

Zamawiałam u stolarza -bo naprawdę jest znacznie taniej- efekt niestety tez gorszy. Mam wrażenie ,że kuchnia zamówiona w studio byłaby lepiej wykończona.

Nie można generalizowac bo np. moje wrażenie jest całkiem odwrotne - po prostu zależy na jakich profesjonalistów/partaczy się trafi.

Osobiście wybraliśmy wariant pośredni tj. projekt zamówiony w studio ,wykonanie przez sprawdzonego wcześniej stolarza.

Ja z kolei mialam problem ze stolarzem. Na początku byłam nawet zadowolona i cieszyłam się z oszczędności.

Niby wyszło w miarę fajnie i trochę taniej, ale po otrzymaniu całej kwoty, gdy wyszły pewne problemy - np. psują się wciąż takie podnośniki gazowe do szafek uchylnych (już trzy szlag trafił) oraz parę innych, wcale nie drobnych rzeczy, to stał się całkowicie nieosiągalny, wręcz sie ukrywa i w koncu dałam sobie spokój. A usterki są nadal. :evil:

Olewam, bo się przeprowadzam do własnego domku już w czerwcu.

Teraz jednak wolę konkretną znaną firmę, zwłaszcza, że chcę teraz kuchnię nieco większą i z droższych materiałów. Jednak łatwiej od takiej firmy coś wyegzekwować - choćby przez sąd w najgorszym wypadku, a prywatny stolarz jest na ogół "nieściągalny". Nie mówiąc, że za rok może po prostu zwinąć firmę i wyjechać do Irlandii.

elka-podobne problemy moja mama miała ze znanym studiem kuchennym-cokolwiek sie stało było "z winy użytkownika"...... przykre i zniechecające. Co do jakości-studia tez zlecają wykonanie mebli stolarzom-chyba ze mówimy o renomowanych sieciach studiów kuchennych, które maja własne hale produkcyjne itd. W sredniej klasy studiach zazwyczaj tak nie jest

Ja z kolei mialam problem ze stolarzem. Na początku byłam nawet zadowolona i cieszyłam się z oszczędności.

Niby wyszło w miarę fajnie i trochę taniej, ale po otrzymaniu całej kwoty, gdy wyszły pewne problemy - np. psują się wciąż takie podnośniki gazowe do szafek uchylnych (już trzy szlag trafił) oraz parę innych, wcale nie drobnych rzeczy, to stał się całkowicie nieosiągalny, wręcz sie ukrywa

Przedstawiłas to tak jakby to ten stolarz był producentem tych podnośników

chciałbym usłyszeć co było z jego strony wykonane nie tak - przyda mi sie na przyszłość .

Pozdr