Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość martyna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

myślę, że lakier lepszy. Folia zawsze się może odkleić. Mieliśmy matowy lakier w "starym" mieszkaniu (użytkowana przez nas ok 8 lat) nic go nie zmieniło użytkowanie ... teraz do nowego domu też będzie lakier tyle, że tak jak piszesz w połysku. Podobno ten lakier w razie np. jakiegoś porysowania można - tak jak auto - "zapastować" jakąś specjalną pastą...

Hmm.. Mam w domu meble na wysoki połysk (białe) W kuchni fronty górnych szafek pokryte folią, a w salonie stół i stolik kawowy lakierowane. Gdybym nie wiedziała jak są wykończone, na pewno nie wskazałabym z całą pewnością które są lakierowane a które foliowane :o Jak dla mnie (laika ;)) wyglądają tak samo, czyszczą się tak samo, no może te lakierowane się lekko rysują (na białym naprawdę widać to tylko pod pewnym kątem) ale to w końcu stół i stolik a nie pionowa powierzchnia frontu więc chyba ma prawo.. :D A właściwie to co się nie rysuje..? :lol: Zdaję sobie sprawę że na innym niż biały kolorze rysy będą o wiele bardziej widoczne.

No to różnic ciąg dalszy.

1.

Folia nie daje takiego maksymalnego efektu odbicia jak lakier.

Lakiery dają do 98% połysku tzw. glossu ,dobre folie dużo mniej, nawet nie 80%.

2.

Zarysowana folia , to front do wyrzucenia. Zarysowany lakier, to front do renowacji.

Zabiegi takie można stosować również ze starymi frontami , przywracając im po latach efekt lustra.Renowacja nie jest już kosztowna i długotrwała.

3.

Rożnica ceny 15%-40% dotyczy dobrych folii i lakierów o bardzo przeciętnej jakości i połysku.

Front lakierowany w najwyższym glossie i ciemnym wybarwieniu, to koszt ponad 300zl/m2. Dla czerni może i więcej.

4.

Folii nie robi się niestety z melaniny. :p

5.

Na lakierach można stosować efekty, których nie da uzyskać się na foliach. Np. efekt 3D, efekt metalizowanego lustra, czy tzw. kameleon.

6.

Prawdą jest , że lakier stosunkowo łatwiej uszkodzić niż folię, gdyż jest dużo twardszy od folii. Fronty lakierowane czyści się łatwo, jednak wymagają miękkiego "sprzętu" a czasem kosmetyków.

Do uwag bezele dorzucę tylko swoje, że do intensywnego użytkowania kuchni nie nadają się ani folie na wysoki połysk ani żadne glossy. :wink:

Już trochę było w wątku

http://forum.muratordom.pl/lakier-czy-folia-melaninowa-w-kuchni,t123008.htm

Ponieważ nie stać mnie na lakier, a chcę mieć kuchnię z " połyskiem" interesują mnie wasze doświadczenia w użytkowaniu takich kuchni, tzn., jak długo pozostają one takie pięknie jak krótko po montażu, zdarzyło wam się je zarysować, uszkodzić w inny sposób, odkleiła wam się folia, jak sobie z tym radziliście???

Witam,

Jestem na etapie meblowania kuchni i mamy z żoną problem - jakie dobrać kolory mebeli do podłogi korkowej ( http://worldwide.wicanders.com/produto/cork_o821_big.jpg ) i beżowych ścian (Dulux Jasny Beż - http://www.dulux.pl/swatch/52.jpg). Może ktoś z szanownych forumowiczów ma podobną konfigurację i mogłby coś doradzić?

Szukam dzisiaj pół dnia, ale nie udało mi się znaleźć kuchni z korkiem na podłodze.

Pozdrawiam,

Do korkowej podlogi calvados :o - fatalne polaczenie.

Do podanej przez Ciebie kolorystyki zrobilabym tak:

-szkielet mebli: olcha gorska

-blaty: olcha gorska

-fronty: bezowy gladki (jest to kolor troche ciemniejszy od wanilii.

A to podana kolorystyka

fronty http://www.dre.pl/elementy/images/dzial_02_kolory/bezowa-gladka---p.jpg (na zywo jest jasniejszy i bardziej cieply)

blat olcha http://www.pfleiderer.pl/dekory/mini/3409.jpg

pasowalby jeszcze korzen http://www.pfleiderer.pl/dekory/mini/146.jpg

szkielet mebli http://www.pfleiderer.pl/dekory/mini/47.jpg

• 1 month później...

Witam!

Czy ktoś z Was spotkał się już z frontami kuchennymi wykonanymi z materiału o nazwie ACRYLUX? Miałam w planach białą kuchnię w połysku wykonaną z lakierowanego mdfu, ale stolarz polecił mi fronty akrylowe, które mają jeszcze gładszą powierzchnię co zwiększyłoby wizualny efekt takiej kuchni. Może ktoś z Was ma takie fronty albo coś o nich słyszał? Bardzo proszę o jakąkolwiek opinię bo nie chciałabym polegać jedynie na zdaniu stolarza (wiadomo, te akrylowe fronty są troszkę droższe)?

Nie wszystko tak do końca chyba powiedział Ci stolarz.

Głównie co do ceny.

Owszem płyta acrilux jest droższa od foliowanego mdf tzw. polyglos i droższa od średniego jakościowo glosu lakierowanego mdf-u np lakierów barwnych zalewanych poliestrem.

Wysoki gloss ok 98-100% na dobrych lakierach ICA kosztuje nawet dobrze ponad 400zł za metr kw gotowej powierzchni ( przy lakierowaniu dwustronnym z jedną stroną gloss).

Efekt lustra i głębię acrilux. uzyskuje się nie przez nałożenie odpowiednio gładkiej i dobrze wypolerowanej, jak na fortepianach, warstwy lakieru, tylko wylanie cienkiej kolorowej tafli plexi na płytę mdf lub inną.

W acriluksie wygląda to tak, jakbyśmy pomalowany na kolor front przykryli szkłem.

To nie jedyne różnice.

Akryl jest miękki i łatwo się rysuje, a więc konserwacja mebli podobnie ostrożna ,a nawet bardziej, jak w przypadku dobrego i twardego lakieru z tym ,że lakier można kiedyś łatwiej spolerować i przywrócić mu wygląd.

Obrzeża frontów występują jedynie a acriluksie, fronty lakierowane nie mają obrzeży, które są z reguły dosyć newralgicznym punktem elementu mebli.

Możliwości kolorystyczne lakierowanych frontów są dużo większe.Płyty acrilux występują w kilkunastu kolorach, lakiery w podstawowych gamach mają ich prawie 200.

Płyty nie mają możliwości uzyskania połysku na strukturach drewnianych, co nie dotyczy lakierów.

Lakiery mają efekty lustrzane i 3D, których acrilux nie uzyska nigdy np cameleon, metalik, perła itp.

Bardzo dziękuję za informację!

Teraz mniej więcej wiem cóż to jest takiego ;-)

Interesowała mnie wyłącznie kuchnia biała więc możliwości wybarwienia frontów nie są dla mnie ważne. Za to pozostaje pytanie co bardziej wpływa na użytkowanie takiej kuchni - rysująca się tafla frontu czy większa skłonność do ubić krawędzi? Jak myślicie?

Musisz jeszcze wiedzieć że są różne lakiery. Obecnie mam kuchnię pomalowaną takim który po nałożeniu wymaga polerowania. Przemalowywałam z innego koloru i gorzko tego żałuję, tamten lakier był o niebo lepszy. Polerowany o wiele łatwiej się rysuje i ubija, praktycznie trzeba się z nim obchodzić jak z akrylem.