Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość martyna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co powiecie na malowane na biało fronty z Ikei? Chodzi mi o Stat i Lidingo.

Na stronie Ikei pisze płyta pilśniowa malowana lakierem polisestrowym.

Mam do wyboru te kuchnie (ja się napaliłam) lub mdf z folią u lokalnego producenta (mąż się napalił ;),

Które fronty moga być bardziej wytrzymałe?

Co byście wybrali, jak mielibyscie tylko taki wybór - bez drewna i forniru ;)

• 2 months później...

Polecam MDF malowany, od 4 lat robię meble do Francji z frontami malowanymi, tylko pomalowany, a pomalowany to jest różnica.

Na fronty kuchenne polecam jeszcze szkło- drogie ale trwałe.

Z MDF-em foliowanym jest różnie, zależy jaki klej użyli. Tu na Podkarpaciu jest kilku producentów frontów foliowanych, ale uwierzcie mi tylko dwaj producenci robią je fachowo.

A poza tym norma na meble to max 6 lat, tyle powinny wytrzymać. Co 6-7 lat zmienia się charakter i gusta człowieka, jak masz fronty z MDF-u nie foliowanego to je tylko przemalujesz i są jak nowe. :lol:

Ja mam od prawie 10 lat kuchnię z frontami z MDF-u; BRW, to była jakaś niedroga seria, a sprawuje się wyśmienicie.

NIC się z nią nie dzieje - fronty wyglądają prawie jak wtedy, gdy je kupiłam, nic się nie łuszczy, nie odchodzi, nie wypacza, kolor się nie zmienił, a do czyszczenia używam zwykłego mleczka cytrynowego lub uniwersalnego płynu do sprzątania (nie przejmuję się, że coś się stanie, co mam pod ręką, stosuję, i te fronty wszystko wytrzymują).

Kiedyś chlapnął nam gorący tłuszcz z patelni, szorowaliśmy front mocno, szczoteczką, wszystko wytrzymał.

W ciągu tych 10 lat wymieniliśmy tylko uchwyty oraz blat na ładniejsze - stare nam się nie podobały.

Ja mam od prawie 10 lat kuchnię z frontami z MDF-u; BRW, to była jakaś niedroga seria, a sprawuje się wyśmienicie.

NIC się z nią nie dzieje - fronty wyglądają prawie jak wtedy, gdy je kupiłam, nic się nie łuszczy, nie odchodzi, nie wypacza, kolor się nie zmienił, a do czyszczenia używam zwykłego mleczka cytrynowego lub uniwersalnego płynu do sprzątania (nie przejmuję się, że coś się stanie, co mam pod ręką, stosuję, i te fronty wszystko wytrzymują).

Kiedyś chlapnął nam gorący tłuszcz z patelni, szorowaliśmy front mocno, szczoteczką, wszystko wytrzymał.

W ciągu tych 10 lat wymieniliśmy tylko uchwyty oraz blat na ładniejsze - stare nam się nie podobały.

------------------------------

Ja mam z MDF-u lakierowanego i takze jest ok. Wystraczy przetrzec wilgtna szmatka:) W poprzednim domu tez mialam z MDF-u lakierowanego, wiec wybor byl latwy:)

Obecna zabudowa jest taka:

http://img690.imageshack.us/img690/5415/021m1.th.jpg

• 3 weeks później...

witam,

przymierzam się do urządzania kuchni i sen z powiek spędza mi kwesia kolorów. OKna i drzwi wewnętrzne mam w kolorze orzech włoski i chciałabym do tego po części nawiązać... nie wiem , która opcja jest lepsza... jasne fronty+ciemny blat czy odwrotnie...Prosiłabym o szczere wypowiedzi użytkowników blatów drewnianych ( czy trzeba je konserwować, czy są duże uszkodzenia podczas codziennego użytkowania ) i ich ewentualnej wyższości w stosunku do zwykłych płyt mdf okleinowanych.

I co polecacie? fronty drewniane czy mdf???

pozdrawiam, MW

ja za to zdecydowanie odradzam wszystko, co lakierowane - każdy paluch widać.

a już zwłaszcza blaty - mamy takie teraz w jednej kuchni w domu rodziców i to jest koszmar. każdą najmniejszą smugę widać, każdy paluch, każde chlapnięcie wodą zostawia ślad.

błyszczącym kuchniom stanowcze nie!

mysle ze najwazniejsze to miec kocnepcje , wszytsko jest piekne i drewno i mdf i wszystko moze byc zle zrobione!!

MOzna spieprzyc kuchnie drweniana jak i lakierowana.

Ja obecnie zrobilam kuchnie biala lakierowana z dodatkiem takiego brokatu, nie widac ZADNYCH smug!

Musisz sie zdecydowac co Ci sie najbardziej podoba i szukac dobrych rozwiazn! powodzenia

co do frontow - ja polecam MDF lakierowany. Nigdy nie wroce do drewna.

Ja mam akurat odwrotnie :lol: Z powodów estetyczno-wizualnych i zboczenia w kierunku naturalnych materiałów :D

Przed poprzednimi tez z lakierowanego mdf-u, mialam debowe, tez na zamowienie robione. Porownanie, w moim przypadku, wypada na korzysz mdf-u.

Kazda z nas ma tzw. 'obiektywna' racje:) :)

dziękuje za wszystkie opinie- mam nadzieję, że jeszcze ich przybędzie:)

obecnie w kuchni mam fronty drewniane...to stara kuchnia, używana, którą tata kiedyś z Niemiec przyciągnął wiele lat temu. Zanim się wybudowaliśmy 3-4 lata stała w nieogrzewanym, zawilgoconym garażu. Ja obecnie użytkuję ją 3lata i fronty nadal są idealne...( z zawiasami gorzej: tu drzwiczki od szafki się urwą, to szuflada oberwie itp). Do wyceny Panu od kuchni kazalam przygotować dwie wersje. Pierwszy kosztorys : 6100 mdf + 16.100 drewno...

Pomyslalam w pierwszej chwili, że chyba wezmę mdf, bo nawet jeśli fronty mi się zniszczą lub zwyczajnie znudzą ( kobieta zmienną jest... :oops: ) to stać mnie będzie na całkowitą wymianę frontów...

poczekam jeszcze na kosztorysy z innych firm, no i projekt specjalisty.

Pozdrawiam, MW