Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wywietrzniki okienne

Recommended Posts

Witam

Jak zwykle temat okien lub okolookienny.Zastanawiam sie, czy w swoich nowych oknach(ktorych jeszcze nie wybralem-czekam w dalszym ciagu na opinie urzytkownikow okien f. VIDOK i nie moge sie doczekac, pewnie sie sparzyli albo jest to jakas tajemnica), ale do rzeczy-zastanawiam sie czy zamowic okna z wywietrznikami.A problem wzial sie stad, ze moj sasiad, mieszkajacy w podobnym domu jak ja(wybudowany ok. 15 lat temu), zamontowal w zeszlym roku okna(pcv) no i teraz narzeka, ze ma wszedzie wilgoc.Zauwazylem , ze okna ma czesto uchylone, korzysta tez z mikrouchylu.Nie wiem jak z ogrzewaniem, ale mysle, ze w zimnym domu nie siedzi.Jak pisalem wczesniej jest to dom zbudowany w nienajnowszej technologji wiec przewody wentylacyjne sa tylko w pionie kuchenno-lazienkowym.

I stad wynika moj dylemat, czy mikrouchyl to za malo, czy lepszym rozwiazaniem jest dodatkowe zainstalowanie wywietrznikow, zwlaszcza w pomieszczeniach gdzie brak wentylacji grawitacyjnej.A jesli wywietrzniki okienne, to jakie, gdzie montowane(podobno sa rozne typy i sposoby montazu).

Licze na pomoc

spiotr

Mikrowentylacja to faktycznie za mało. Gdzieś widziałem obliczenia, które pokazywały, że nie wystarcza na żądaną wymianę powietrza w pomieszczeniach. A może to był tekst sponsorowany?

Wejdź na stronę Aereco - oni mogą zrobić Ci bezpłatny projekt. Do mnie odezwali się następnego dnia, ale ja teraz nie miałem czasu ciągnąć sprawy.

Nawiewniki f. Aereco-fajna sprawa, ale troche kosztuja. Zwlaszcza, ze chyba trzeba by bylo zastosowac caly system(kratki wyciagowe itd).A mnie chodzi o "zwykle" wywietrzniki okienne.Czy jest sens montowania ich w oknach, czy spelniaja swoja role, czy ta droga nie ma zbyt duzych strat ciepla.

spiotr

Co to znaczy zwyke wywietrzniki?Jezeli chcesz prawidlowo wentylowac dom to niestety potrzebny jest nawiew i wyciag powietrza z pomieszczen.wyciag grawitacyjnymi kanalami,lub mechaniczny, a nawiew-aereko dobry pomysl.Sa jeszcze inne rodzaje nawiewnikow np.na zasadzie roznicy cisnien.Jezeli zamontujesz sam nawiewnik to efektu nie bedzie. Mozna jeszcze zastosowac wentylacje nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciepla,ale to jest troche drozsza sprawa.

Piszac o "zwyklych nawiewnikach" mysle o takich, ktore nie maja zadnego sterowania(np w aereco-higrosterowaniw).W ofertach firm produkujacych okna sa wywietrzniki wcenie 20-40zl, sa to chyba zwykle nawiewniki, gdzie regulacja nawiewu jest czysto mechaniczna.Naw. aereco, z tego co widzialem w internecie koszt. ok. 150zl.

Moj dylemat polega na tym, czy zamontowaniw takich zwyklych (tanich) nawiew. jest dobrym rozwiazaniem.Mam oczywiscie kratki wyciagowe(went. grawitacyjna) ale tylko w kuchni i lazienkach.

spiotr

Nie zstanawiaj . Nawiewniki są potrzebne .

Ja sam rozpatruję zakup drewnianych okien z

wywietrznikami , a co dopiero pzy PCV , które

są szczelniejsze. Nawiew jest potrzebny do

wentylacji, kominka, itd. Uważam, że najlepsze

są nawiewy zamontowane w górnej części skrzydła

i działające na ręcznej zasadzie ON/OFF.Kurtyna

powietrza nie pozwala na kondensację pary wodnej

na szybach. ZIBI

Pitbull, a masz jakies doswiadczenia albo info o ogrzewaniu nadmuchowym? Bo to przeciez dwa w jednym: ogrzewanie i wentylacja od razu. Jakos w Polsce nie chce sie przyjac, ale jak ogladalem np. niemieckie oferty domow gotowych to tam nic innego juz nie instaluja. Znalazlem troche na ten temat w watku "ogrzewanie nadmuchowe" i mnie podbudowalo, sa bardzo pochlebne opinie. Mocno sie zastanawiam nad zainstalowaniem u siebie takiego systemu.

A ja mam do was pytanie czy w istniejących oknach, najlepiej w skrzydle u góry można zamontować jakiś regulowany nawiewnik, czy to okrągły czy prostokątny - ustawiany ręcznie, ale z jakimś labiryntem by hałas się nieprzedostawał. Widzieliście coś takiego ???