Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto wymyslil ruskich???????

Jayer

Recommended Posts

Witam!

Kto wymyslil, zeby zatrudniac ruskich do prac na budowie, albo wogole ich importowac do pracy na czarno u nas????

Przeciez to dekle.

Zatrudnilem takich dwoch do wybrania ziemi z fundamentow. Trzeba ze 150 m2 wyciagnac 40 cm ziemi. Umowilem sie od roboty - 400 pln, uwazam, ze i tak duzo. Przez dwa dni, Ci goscie zrobili zaledwie 40 m2 i na dodatek narzekaja, ze duzo roboty itd.

No wiadomo, ze duzo ciezkiej pracy. Ale co za glomby?? 20m2 x 0.4m daje zaledwie 8 m3 na dzien. Obliczylem robote na 3 dni, max 3,5 dnia. I to by sie im oplacilo. A ci sie obijaja i potem narzekaja, ze za malo place, ze za ciezka robota...

Przeciez gdyby zasuwali tak jak trzeba, to zrobiliby to w te 3 dni... Im by sie oplacalo, mnie i wszyscy by byli zadowoleni.

Dobrze, ze umawiam sie juz tylko od roboty, bo by to na dniowki na 2 tygodnie rozciagneli.

I jeszcze im kurna papierosy kup, a kielbase, a chleb i ...

E tam...

Pozdrawiam

Jayer..

.nie rozumiem jednego...po co ich zatrudniasz?? pogon ich, zakasz rękawy i po prostu sam kop..albo zaatrudnij polska firmę, lub polskich roboli...i bedziesz miał kłopot z głowy...

a skoro ich trzymasz dalej kupujesz papierochy itp...to chyba przekalkulowałes i pasują ich ceny za ktore godza sie te ruskie robic...wiec jak trzymasz nie narzekaj..

cóż sam sobie odpowiadasz na pytanie ;-)

sam ich zatrudniasz ;-)

ja nie zatrudniam :-)

natomiast gdybym miał się nająć do takiej pracy brr. 200 zł za taką robotę to chyba rzeczywiście nie jest za dużo- ja bym tego nie zrobił ;-)

choć u nas (pod warszawą od strony piaseczna) można znaleść naszych np ze ściany tzw. wschodniej którzy zatrudnia sie chętnie do takiej pracy biorąc 50 zł za 10 godzin i pracują naprawdę ciężko - widziałem u znajomego

rusek za tą kasę nie będzie pracował.

i to jest w tym wszystkim najstraszniejsze - bo to jest straszne uważam

nastały czasy takie że ludzie jak widac zrobią wszystko żeby przeżyć - po prostu upodlenie totalne ;-(

Trochę Wam tu zamieszam. Zatrudniałem kilka razy Ukraińców, brali po 35 PLN za 12 godzin ciężkiej roboty + wyżywienie i nocleg. Np. za trzy dni zrobili mi kawał roboty, którą loklani "fachowcy" wycenili 4 razy drożej. Pracują dobrze - choć trzeba pilnować tempa pracy. Nie piją, zależy im na robocie - bo chcą wrócić do Ciebie na następną robotę. Zatrudniam tylko młodych - do 25 lat. Rejon Krakowa.

Podsumowując: same dobre wrażenia. Następnym razem też zatrudnię Ukraińca.