Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oszczędzajmy energię elektryczną.

Recommended Posts

Witam,

Pojawiają się doniesienia że prądu w Polsce będzie za kilka lat za mało. Pewnie wymusi to ostre podwyżki.

Co Waszym zdaniem można zrobić aby racjonalnie wykorzystywać energie w domu.

Oczywiście przy nie zmienionym komforcie życia - co można zrobić aby mniej pradu zżerać ?

np. prać w pralce tylko przy pełnym bębnie

stosować halogen reagujący na ruch zamiast stałego oświetlenia zewnętrznego.

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostatnio dużo się propagowało np. żarówki energooszczędne. Sęk w tym, że ludziom się wciska, że to takie dobre, a zapomina się często o tym, że nie wszędzie takie żarówki zdają egzamin (np. tam, gdzie rzadko i na krótko się je włącza). Ja mam kilka, ostatnio zaszalałem i do kuchni, do nowej lampy nabyłem bardzo dobre Philipsa z 6-letnią gwarancją. Bardzo ładne światło dają, no i pobierają po 20W zamiast po 100. Jest też dużo taniochy np. w IKEA - tych nie polecam.

Oświetlenie to tylko ułamek.

Okazuje się, że trzymanie wszelkich sprzętów (typu TV, video) w trybie stand-by też jest znaczącą stratą energii.

Ale to wszystko pikuś w porównaniu z energożernością właśnie pralek, zmywarek i wszelkiej maści grzejników.

Troszkę mnie zastanawia, że właśnie na TYM forum ten temat poruszasz. Wszak Forumowicze Muratora to w większości ludzie światli i tematyka oszczędzania energii nie jest nikomu obca :D

A bez energii jądrowej może nie styknąć za jakiś czas. Same wiatraki nie wystarczą. :(

Do Barbarossa

To nie jest rozwiązanie. Po prostu za duża konsumpcja za duże domy, samochody, za dużo wycieczek. Gdyby tylko Chińczycy chcieli mieć taki poziom jak Amerykanie to gotowa tragedia bo na świecie nie ma tylu surowców. Po prostu niszczymy swoją planetę. Rozwiązania są dwa albo energia jest jeszcze za tania albo za dużo zarabiamy. W nieskończoność spożycie energii nie może rosnąć, to jest trochę nasza wina a najbardziej winny jest "zachód" a szczególnie USA, który nie widzą jeszcze problemu. Pomyślmy co będzie gdy skończy się ropa. Alternatywne paliwa biologiczne jeszcze bardziej degradują środowisko niż spalanie ropy. Powodują olbrzymie zużycie wody, nawozów i pestycydów.

Moim zdaniem coraz więcej rozwiązań będzie potrzebowało prądu. I tego nie zatrzymamy...

Mam więc nieodparte wrażenie, że problem nie leży w tym, żebyśmy zużywali coraz mniej (oczywiście jestem za energooszczędnością!!!), ale w tym, żeby było więcej dostawców.

Mamy 21 wiek, a dopiero niedawno w Polsce otwarto rynek energetyczny. Jak bardzo się otworzy i jak silna konkurencja wejdzie na rynek tego jeszcze chyba nikt nie wie...

PS.

Jeszcze 2 lata temu nie przypuszczałbym, że mój dom będzie "napędzany" w 100% na prąd...

Do Barbarossa

To nie jest rozwiązanie. Po prostu za duża konsumpcja za duże domy, samochody, za dużo wycieczek. Gdyby tylko Chińczycy chcieli mieć taki poziom jak Amerykanie to gotowa tragedia bo na świecie nie ma tylu surowców. Po prostu niszczymy swoją planetę. Rozwiązania są dwa albo energia jest jeszcze za tania albo za dużo zarabiamy. W nieskończoność spożycie energii nie może rosnąć, to jest trochę nasza wina a najbardziej winny jest "zachód" a szczególnie USA, który nie widzą jeszcze problemu. Pomyślmy co będzie gdy skończy się ropa. Alternatywne paliwa biologiczne jeszcze bardziej degradują środowisko niż spalanie ropy. Powodują olbrzymie zużycie wody, nawozów i pestycydów.

Tiaaaaa....

W ramach protestu (a propos) zarobków, należy poprosić pracodawcę o obniżkę wynagrodzenia.

Pozostają jeszcze alternatywne źródła energii, nad którymi niemal się nie pracuje na szeroką skalę...

Do Barbarossa

To nie jest rozwiązanie.

rzeczywiście nie jest

TO BĘDZIE jedyne rozwiązanie już za jakiś czas, ale żeby nie paść na ryj z powodu wydatków na prąd to trzeba zacząć poważnie o tym mysleć już dziś;

tego się nie uniknie, nie ma takiej możliwości

piomar jedyną konkluzją, jaka mi się nasuwa po przeczytaniu Twojego posta, jest to, że zamiast produkować prąd powinniśmy zrezygnować z jego używania - czyli ogniska, lampy naftowe, telefony przez sznurek od płotu do płotu, komunikacja na większą odległość przez tam-tamy itd.

Hmmm, ja w to nie wchodzę.

Sensem istnienia każdego gatunku jest jego podtrzymywanie, a jednym z elementów służących temu jest osiągnięcie zadowolenia z życia, czyli, mówiąc prosto, przyjemności! A Ty mi tutaj roztaczasz wizje świata bez tych rzeczy, które mi przyjemność sprawiają (bo do istnienia b. wielu z nich potrzebny jest prąd elektryczny).

O nie, to jest jakaś wizja ratowania cywilizacji przez samounicestwianie.

Czyli: żeby dom się nie spalił, trzeba go wcześniej spalić, tak?

...Gdyby tylko Chińczycy chcieli mieć taki poziom jak Amerykanie to gotowa tragedia bo na świecie nie ma tylu surowców...

oni bardzo szybko do tego zmierzają, spacerując wieczorową porą po np. Szanghaju aż oczy bolą od światła. Całe wieżowce dosłownie pokryte są świetlnymi reklamami, ogromnymi beam'ami, wszystko się jarzy na maxa. Zastanawiałem się wtedy, jaka ilość energii to wszystko zasila. Zresztą wszyscy Azjaci tak mają - im jaśniej i kolorowiej, tym fajniej. Rzeczywiście imponujący widok. Tylko czy naprawdę konieczny...

Sporo osób czyta to Forum, ale nie wszyscy wiedzą co to racjonalne wykorzystanie energii. Wielu kojarzy się to z obniżeniem komfortu - a wcale tak być nie musi.

Noto prześledź te wszystkie wątki o energooszczędnych domach, systemach grzewczych, solarach, ociepleniach - myślę, że świadomość jest - przynajmniej w tej części społeczeństwa, która się na tych łamach produkuje 8)