JIB 26.07.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 WItam wszystkich potrzebuje rady .Niedawno kupilismy mieszkanie w niewielkim domku (budynek na 3 mieszkania) jestesmy właścicielami calego dołu włacznie z ogrodkiem i terenem otaczającym budynek. Sasiad graniczący posiada garaż w granicy i w sumie nie było by problemu bo kiedy zaczynali budowe juz tam stał jednak sąsiad postanowił przerobic garaz na gabinet. Wybił więc otwory okienne i wstawił okna w granicy na nasza strone odległość pomiedzy budynkami jest 3 m!!!Moje pytanie jest czy ja moge sobie postawic mur bez pytania o zgode czy pozwolenie zaraz przy granicy i zasłonic cale te okna ???? Bardzo prosze was i rade nie wiem co robićPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.07.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 WItam wszystkich potrzebuje rady .Niedawno kupilismy mieszkanie w niewielkim domku (budynek na 3 mieszkania) jestesmy właścicielami calego dołu włacznie z ogrodkiem i terenem otaczającym budynek. Sasiad graniczący posiada garaż w granicy i w sumie nie było by problemu bo kiedy zaczynali budowe juz tam stał jednak sąsiad postanowił przerobic garaz na gabinet. Wybił więc otwory okienne i wstawił okna w granicy na nasza strone odległość pomiedzy budynkami jest 3 m!!! Moje pytanie jest czy ja moge sobie postawic mur bez pytania o zgode czy pozwolenie zaraz przy granicy i zasłonic cale te okna ???? Bardzo prosze was i rade nie wiem co robić Pozdrawiam Najpierw chyba pogadać z sąsiadem. Jak to nie pomoże to urząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 30.08.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Sprawdż, czy sąsiad ma pozwolenie na wybicie tych okien, bo bez pozwolenia nie wolno wybijać otworów okiennych. Budowa ogrodzenia na granicy między działkami, jeśli nie jest to ogrodzenie od strony drogi, a tylko od sąsiada nie wymaga pozwolenia. Trzeba zachować przepisy dotyczące budowy ogrodzeń (nie pamiętam do jakiej wysokości ażurowe) a jak się "nie da" zawsze można wystawić stosik z cegieł (pustaków)niemurowany przed ogrodzeniem i zasłonić sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JIB 30.08.2007 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Serdecznie dziekuje za odpowiedź z tego co wiem ogrodzenie mozna stawiac do 2 m bez pozwolenia ale nie "niebezpieczne " z jakimis kolcami itp. ale nie wiem po co wtedy ogrodzenie chyba ze bariera psychologiczna ....jak najbardziej jest to ogrodzenie od sąsiada nie od ulicy i tak sobie pomyślałam ze posadze na początek sobie tam jakąś rośline wielka , obfitą tentniacą życiem ...chiałam jedynie wiedzieć czy jeśli np posadzę rożline czy mogę ???Jeśli chodzi o pozwolenie z punktu widzenia ppoż jest to niedopuszczale !!!! i zawsze sie moge na to powołac ( nie wiem czy pozwolenie było ... ale w sumie moge sie dowiedzieć ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitraszek 01.09.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Proponuje zrezygnowac z muru i w to miejsce posadzic drzewka ozdobne spelnia ta sama funkcje a bedzie lepiej wygladac niz sciana w sklepach ogrodniczych mozna kupic drzewka o wysokosci nawet 1.5 metra i posadzic gesto przepraszam za bledy pozdrawiam [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts