Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w granicy z oknami co mam robić ?????

JIB

Recommended Posts

WItam wszystkich potrzebuje rady .Niedawno kupilismy mieszkanie w niewielkim domku (budynek na 3 mieszkania) jestesmy właścicielami calego dołu włacznie z ogrodkiem i terenem otaczającym budynek. Sasiad graniczący posiada garaż w granicy i w sumie nie było by problemu bo kiedy zaczynali budowe juz tam stał jednak sąsiad postanowił przerobic garaz na gabinet. Wybił więc otwory okienne i wstawił okna w granicy na nasza strone odległość pomiedzy budynkami jest 3 m!!!

Moje pytanie jest czy ja moge sobie postawic mur bez pytania o zgode czy pozwolenie zaraz przy granicy i zasłonic cale te okna ???? Bardzo prosze was i rade nie wiem co robić

Pozdrawiam

WItam wszystkich potrzebuje rady .Niedawno kupilismy mieszkanie w niewielkim domku (budynek na 3 mieszkania) jestesmy właścicielami calego dołu włacznie z ogrodkiem i terenem otaczającym budynek. Sasiad graniczący posiada garaż w granicy i w sumie nie było by problemu bo kiedy zaczynali budowe juz tam stał jednak sąsiad postanowił przerobic garaz na gabinet. Wybił więc otwory okienne i wstawił okna w granicy na nasza strone odległość pomiedzy budynkami jest 3 m!!!

Moje pytanie jest czy ja moge sobie postawic mur bez pytania o zgode czy pozwolenie zaraz przy granicy i zasłonic cale te okna ???? Bardzo prosze was i rade nie wiem co robić

Pozdrawiam

Najpierw chyba pogadać z sąsiadem.

Jak to nie pomoże to urząd.

• 1 month później...

Sprawdż, czy sąsiad ma pozwolenie na wybicie tych okien, bo bez pozwolenia nie wolno wybijać otworów okiennych. :wink:

Budowa ogrodzenia na granicy między działkami, jeśli nie jest to ogrodzenie od strony drogi, a tylko od sąsiada nie wymaga pozwolenia. Trzeba zachować przepisy dotyczące budowy ogrodzeń (nie pamiętam do jakiej wysokości ażurowe) :wink:

a jak się "nie da" zawsze można wystawić stosik z cegieł (pustaków)niemurowany przed ogrodzeniem i zasłonić sąsiada :p

Serdecznie dziekuje za odpowiedź z tego co wiem ogrodzenie mozna stawiac do 2 m bez pozwolenia ale nie "niebezpieczne " z jakimis kolcami itp. ale nie wiem po co wtedy ogrodzenie chyba ze bariera psychologiczna ....

jak najbardziej jest to ogrodzenie od sąsiada nie od ulicy i tak sobie pomyślałam ze posadze na początek sobie tam jakąś rośline wielka , obfitą tentniacą życiem ...chiałam jedynie wiedzieć czy jeśli np posadzę rożline czy mogę ???Jeśli chodzi o pozwolenie z punktu widzenia ppoż jest to niedopuszczale !!!! i zawsze sie moge na to powołac ( nie wiem czy pozwolenie było ... ale w sumie moge sie dowiedzieć ) Pozdrawiam