pepele 26.07.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 witam,poczytalem sobie forum i nadal mam watpliwosci z czego budowac. zasadniczo zasatanawiam sie czy bedzie to BK czy moze pojsc w strone FORTIS-a. Jesli isc w BK to jedno czy dwu warstwowe i jesli to dlaczego. projekt przewiduje 36 jednorodnego BK ale po czytaniu postow zastanawiam sie nad moze 24 BK i 10 - 12 styropianu. a moze pojsc calkiem nowa droga i budowac z FORTIS-a? czekam na wasze rady i uzasadnienie terorii. szczegolnie zachecam tych ktorzy budowali i mieszakaja w domach z Fortis-u. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.07.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 czekam na wasze rady i uzasadnienie terorii. szczegolnie zachecam tych ktorzy budowali i mieszakaja w domach z Fortis-u. wysoko postawiłeś poprzeczkę chętnie przyłaczę się do w/w oczekiwań jakiś śmiałek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomar64 26.07.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Rozumiem, że to jest wątek dla ludzi, którzy już zbudowali i chętnie się podzielą swoimi refleksjami z dokonanego wyboru. Sam mam dylemat dlatego czytałem już wątki o silce, BK i innych i chyba tam powinieneś szukać odpowiedzi. Chyba, że się mylę i ludzie opowiedzą tu dlaczego zbudowali z tego a nie z tamtego materiału. Ale to chyba jest loteria. Szczególnie polecam wątek o silce, bardzo mi się podoba. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSIN 26.07.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Szczególnie polecam wątek o silce, bardzo mi się podoba. Powodzenia. Moge niesmiało poprosic o link do tego wątku, gdyż wyszło mi 724 wyniczków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSIN 26.07.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Czy to ten? http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=18964&highlight=silka Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 27.07.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Dobra młodzieży (chodzi o staż budowlany), ja stary (chodzi o staż budowlany) wyjadacz wam powiem. Oczywiście opinii jest jak zwykle więcej niż możliwości ale tak z mojego podwórka. Wybudowałem dom z BK 36 z Żelisławic (parametry te same co Ytong). Mieszkałem przez trzy sezony grzewcze w nieotynkowanym domu ogrzewanym gazem i uważam że było ok. Jedynym miejscem gdzie zauważyłem ucieczkę ciepłego powietrza był wieniec - ale to dotyczyło małego fragmentu pokoju dziennego. Wiec jezeli chodzi o termoizolację to nie można nic dodać. Ale...: 1. koszt zakupu materiału był dość wysoki - szary, twardzszy BK byłby tańszy, poroterm w porównywalnej cenie. 2. zamocowanie czegoś cięższego na ścianie (tynki wewnętrzne gipsowe) wymaga dość długich, specjalnych kołków rozporowych. Problem dotyczy także karniszy. 3. po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw w końcu ociepliłem dom 5 cm styropianu (w celu wyrównania ścian bo nie upilnowałem wykonawców) Reasumując. Teraz wybudował bym dom z ceramiki albo twardzszego BK i ociepliłbym 12 cm styropianu. Ale wybór należy do was. To tylko moja opiniia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sli 27.07.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 witam, poczytalem sobie forum i nadal mam watpliwosci z czego budowac. zasadniczo zasatanawiam sie czy bedzie to BK czy moze pojsc w strone FORTIS-a. Jesli isc w BK to jedno czy dwu warstwowe i jesli to dlaczego. projekt przewiduje 36 jednorodnego BK ale po czytaniu postow zastanawiam sie nad moze 24 BK i 10 - 12 styropianu. a moze pojsc calkiem nowa droga i budowac z FORTIS-a? czekam na wasze rady i uzasadnienie terorii. szczegolnie zachecam tych ktorzy budowali i mieszakaja w domach z Fortis-u. Ja zdecydowałem się na FORTISa. W najbliższy poniedziałek zaczną mi kopać fundamenty, więc doświadczeń osobistych nie mam żadnych. FORTISa polecił mi człowiek, który mieszka w domku zrobionym z tego systemu od około 4 lat. Po przeanalizowaniu wielu za i przeciw (m.in. faktu, że mam jakiś osobisty awers do ścian 2-warstwowych) właśnie na FORTISa się zdecydowałem. Jeśli chcesz poczytać trochę więcej o przyczynach mojej decyzji to zajrzyj tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=84560&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 27.07.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 witam, poczytalem sobie forum i nadal mam watpliwosci z czego budowac. zasadniczo zasatanawiam sie czy bedzie to BK czy moze pojsc w strone FORTIS-a. Jesli isc w BK to jedno czy dwu warstwowe i jesli to dlaczego. projekt przewiduje 36 jednorodnego BK ale po czytaniu postow zastanawiam sie nad moze 24 BK i 10 - 12 styropianu. a moze pojsc calkiem nowa droga i budowac z FORTIS-a? czekam na wasze rady i uzasadnienie terorii. szczegolnie zachecam tych ktorzy budowali i mieszakaja w domach z Fortis-u. Ja zdecydowałem się na FORTISa. W najbliższy poniedziałek zaczną mi kopać fundamenty, więc doświadczeń osobistych nie mam żadnych. FORTISa polecił mi człowiek, który mieszka w domku zrobionym z tego systemu od około 4 lat. Po przeanalizowaniu wielu za i przeciw (m.in. faktu, że mam jakiś osobisty awers do ścian 2-warstwowych) właśnie na FORTISa się zdecydowałem. Jeśli chcesz poczytać trochę więcej o przyczynach mojej decyzji to zajrzyj tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=84560&postdays=0&postorder=asc&start=0 Ja mam taki sam dylemat.....przez chwile byłem zdecydowany na bloczki Fortis, a właściwie na cały system ze stropami włącznie...ale....no właśnie ta cena w chwili obecnej 21 złotych za 1 bloczek ......belit 24/600 aktualnie w Lublinie gdzie mieszkam jest do kupienia za 9.90......pewnie i keramzyt to dobry materiał ale ta cena z sukiennika to chyba ich "rodzinny" niewypał, zresztą bloczki narożne i nadproża są jeszcze droższe......więc chyba jednak zrezygnuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepele 01.08.2007 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 jednak bedzie bk bo fortis jest zdecydowanie za drogi.inna rzecz to taka ze widzialem budynek z suporex-u ktory stal nieotynkowany przez ponad 25 lat i wyszystko wydaje sie ok. raz nawet spalil sie strych i nic z bk sie nie dzialo. i nadal jest w uzytku. mi takie dowody wystarcza. bk 36 cm.dzieki za posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts