Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A L L E G R O

SAVAGE7

Recommended Posts

Wiesz co najlepiej zadzwoń do US.Tam Ci powiedzą.Wydaje mi sie ,że jest to tak.Sa dwie opcje.Roczna-130000 a jednorazowa chyba 1000 zyla.Sadze ,że US to stary wyga i co jakis czas sprawdza obroty na allegro i wyłapuje jegomosci a potem z grubej rury razem z odsetkami.Moge sie mylic co do wielkosci kwot ale niedużo.

pzdr.I miłego handlowania. :wink:

Jeżeli 130000

to całkiem przyzwoicie, jeżeli bez podatku :wink:

Chyba zacznę chandlowac na allegro :wink:

Tylko jeszcze niewiem czym. Wszystko jest. :)

:wink: :D

teoretycznie jest tak, że należałoby każdą sprzedaż na allegro w rozliczeniu rocznym do US uwzględnić - jest taki dodatkowe miejsce do wpisania dodatkowych dochodów. Z podatku zwolniony jest dochód do około 3tyś zł - ROCZNIE (trzeba sprawdzić w przepisach, co roku jest inna kwota).

Siostra narzeczonego pracuje w US i twierdzi, że oni raczej "szarakami" się nie interesują (czyli takimi co to maja mały i nie stały dochód z allegro - np. wyprzedają jakąś rzecz raz na jakiś czas). Interesują się natomiast takimi co prowadzą regularną sprzedaż - i to głównie takimi co nie robią tego jako firma (głównie jeśli chodzi o sprzęty RTV, AGD, komputerowe, odzież).

Z moich osobistych doświadczeń - jej słowa się potwierdziły.

• 2 weeks później...

nie ma żartów

Wywiad skarbowy sprawdza allegrowiczów

2007-08-22, ostatnia aktualizacja 2007-08-22 10:36

PRZEGLĄD PRASY: Nasilają się kontrole podatkowe handlujących na portalach internetowych. Gdy serwisy nie chcą podać danych o użytkownikach, wkracza wywiad skarbowy. Działania fiskusa są legalne i pozwalają wykryć oszustów podatkowych. - informuje "Gazeta Prawna".

Nasilają się kontrole podatkowe osób zajmujących się handlem w internecie. Urzędy skarbowe oraz urzędy kontroli skarbowej coraz częściej występują z prośbami do internetowych serwisów aukcyjnych o podanie danych o ich użytkownikach. - - Allegro.pl otrzymuje około 25-30 tego typu zapytań miesięcznie. Tyle też udzielamy odpowiedzi - wyjaśnił w "GP" Patryk Tryzubiak, PR manager Allegro.pl. Jeśli odpowiedzi nie satysfakcjonują fiskusa działania podejmuje wywiad skarbowy. Zdaniem ekspertów te czynności są legalne i maja na celu walkę z szarą strefą.

Walka z szarą strefą, prowadzona przez Urzędy kontroli skarbowej (UKS) skupia się na osobach i podmiotach gospodarczych, które nie deklarują swych rzeczywistych obrotów, a tym samym dochodów. - Niewątpliwie do szarej strefy można zaliczyć takie osoby i firmy, które korzystają z internetu i funkcjonujących w nim portali, dokonując transakcji kupna i sprzedaży towarów poza wszelką ewidencją, licząc na anonimowość i bezkarność - argumentował w "GP" Robert Wojewódka, dyrektor UKS w Opolu. Według niego w sytuacjach, gdy aktywność osoby budzi wątpliwości, gdy brak jest rozpoznania w zakresie miejsca siedziby lub wykonywania działalności, gdy osoba nie jest jednoznacznie zdefiniowana, można zaangażować wywiad skarbowy, którego uprawnienia pozwalają na pełniejsze, przedkontrolne rozpoznanie.

Obowiązki podatników oraz informacje jak bronić się podczas kontroli publikuje dzisiejsza „Gazeta Prawna”.

Źródło: "GP"

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4423582.html

link do artykułu w GP

http://www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2032.27.0.39.8.1.0.1.htm

Handlowałam kiedyś dosyć systematycznie jakimiś ciuchami itp. mam na tą chwilę chyba około 600 komentarzy (4 pomarańczowe gwiazdki)...i nigdy nikt do mnie nie zapukał z US ...aczkolwiek nieraz się zastanawiałam kiedy to nastąpi....teraz myśle, że faktycznie szaraczkami się nie zajmują :lol: .

Na tą chwilę nie mam czasu na inne zajęcia poza budowaniem domu...baaaardzo czasochłonna praca u siebie po godzinach :wink: .

Pozdrawiam, smoczyca.

• 1 month później...