SAVAGE7 27.07.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 czy ktoś się orientuje kiedy skarbówka zapuka do moich drzwi? jest jakaś przyjęta kwota rocznego obrotu, która skłoni ich do zainteresowania się mną? nie prowadzę działalności w tym zakresie, po prostu chcę spróbować i zobaczyć co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.07.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Zadaj to pytanie na allegro.Tam przecież tez sa prawnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 28.07.2007 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 na allegro pytać. no oni tam zapewne rzucą paragrafami i teorią a ja chciałbym sie dowiedzieć od swojaka coś na ten temat. no nie wierzę, że nikt z forum nie zajmuje się tym trochę bardziej poważnie. nawet drobne wskazówki będą mi bardzo pomocne. pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 28.07.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 RZeczywiście najlepiej na Allegro się doiwedz. Jak czasem coś sprzedaję, czasem kupuję, więc nmic ci nie doradzę, bo to raczej sporadyczne. Wejdź w Cafe Allegro i tam ci powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.07.2007 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Wiesz co najlepiej zadzwoń do US.Tam Ci powiedzą.Wydaje mi sie ,że jest to tak.Sa dwie opcje.Roczna-130000 a jednorazowa chyba 1000 zyla.Sadze ,że US to stary wyga i co jakis czas sprawdza obroty na allegro i wyłapuje jegomosci a potem z grubej rury razem z odsetkami.Moge sie mylic co do wielkosci kwot ale niedużo. pzdr.I miłego handlowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 04.08.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Jeżeli 130000 to całkiem przyzwoicie, jeżeli bez podatku Chyba zacznę chandlowac na allegro Tylko jeszcze niewiem czym. Wszystko jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.08.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Jeżeli 130000 to całkiem przyzwoicie, jeżeli bez podatku Chyba zacznę chandlowac na allegro Tylko jeszcze niewiem czym. Wszystko jest. Zacznij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.08.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Jak tam "chandlowanie" ....Moze lepiej zacznij taki typowy handel . pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 11.08.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Jeżeli 130000 to całkiem przyzwoicie, jeżeli bez podatku Chyba zacznę chandlowac na allegro Tylko jeszcze niewiem czym. Wszystko jest. teoretycznie jest tak, że należałoby każdą sprzedaż na allegro w rozliczeniu rocznym do US uwzględnić - jest taki dodatkowe miejsce do wpisania dodatkowych dochodów. Z podatku zwolniony jest dochód do około 3tyś zł - ROCZNIE (trzeba sprawdzić w przepisach, co roku jest inna kwota). Siostra narzeczonego pracuje w US i twierdzi, że oni raczej "szarakami" się nie interesują (czyli takimi co to maja mały i nie stały dochód z allegro - np. wyprzedają jakąś rzecz raz na jakiś czas). Interesują się natomiast takimi co prowadzą regularną sprzedaż - i to głównie takimi co nie robią tego jako firma (głównie jeśli chodzi o sprzęty RTV, AGD, komputerowe, odzież). Z moich osobistych doświadczeń - jej słowa się potwierdziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 22.08.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 nie ma żartów Wywiad skarbowy sprawdza allegrowiczów2007-08-22, ostatnia aktualizacja 2007-08-22 10:36 PRZEGLĄD PRASY: Nasilają się kontrole podatkowe handlujących na portalach internetowych. Gdy serwisy nie chcą podać danych o użytkownikach, wkracza wywiad skarbowy. Działania fiskusa są legalne i pozwalają wykryć oszustów podatkowych. - informuje "Gazeta Prawna". Nasilają się kontrole podatkowe osób zajmujących się handlem w internecie. Urzędy skarbowe oraz urzędy kontroli skarbowej coraz częściej występują z prośbami do internetowych serwisów aukcyjnych o podanie danych o ich użytkownikach. - - Allegro.pl otrzymuje około 25-30 tego typu zapytań miesięcznie. Tyle też udzielamy odpowiedzi - wyjaśnił w "GP" Patryk Tryzubiak, PR manager Allegro.pl. Jeśli odpowiedzi nie satysfakcjonują fiskusa działania podejmuje wywiad skarbowy. Zdaniem ekspertów te czynności są legalne i maja na celu walkę z szarą strefą. Walka z szarą strefą, prowadzona przez Urzędy kontroli skarbowej (UKS) skupia się na osobach i podmiotach gospodarczych, które nie deklarują swych rzeczywistych obrotów, a tym samym dochodów. - Niewątpliwie do szarej strefy można zaliczyć takie osoby i firmy, które korzystają z internetu i funkcjonujących w nim portali, dokonując transakcji kupna i sprzedaży towarów poza wszelką ewidencją, licząc na anonimowość i bezkarność - argumentował w "GP" Robert Wojewódka, dyrektor UKS w Opolu. Według niego w sytuacjach, gdy aktywność osoby budzi wątpliwości, gdy brak jest rozpoznania w zakresie miejsca siedziby lub wykonywania działalności, gdy osoba nie jest jednoznacznie zdefiniowana, można zaangażować wywiad skarbowy, którego uprawnienia pozwalają na pełniejsze, przedkontrolne rozpoznanie. Obowiązki podatników oraz informacje jak bronić się podczas kontroli publikuje dzisiejsza „Gazeta Prawna”. Źródło: "GP"http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4423582.html link do artykułu w GPhttp://www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2032.27.0.39.8.1.0.1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 23.08.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Handlowałam kiedyś dosyć systematycznie jakimiś ciuchami itp. mam na tą chwilę chyba około 600 komentarzy (4 pomarańczowe gwiazdki)...i nigdy nikt do mnie nie zapukał z US ...aczkolwiek nieraz się zastanawiałam kiedy to nastąpi....teraz myśle, że faktycznie szaraczkami się nie zajmują . Na tą chwilę nie mam czasu na inne zajęcia poza budowaniem domu...baaaardzo czasochłonna praca u siebie po godzinach . Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 26.09.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 dla US to bardzo łatwy chlebzarówno pod kątem możliwości "zakupu kontrolowanego", jak i zabezpieczenia dowodów Fiskus, CBA i ABW tropią handlujących internautów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts