Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzewa - wiatrołapy przy gazociągu?

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie do bardziej doświadczonych ogrodników niż ja... (prawdę mówiąc dopiero się uczę i czuję się zieloniutka jak koniczynka).

Kupujemy dość sporą działkę (2570m2 z lekkim skosem w stronę południowo zachodnią - różnica poziomów ok 2,5 mt ) i z jednej strony chciałabym obsadzić ją wysokimi drzewami, które osłaniały by od wiatru sporą część ogrodu i może kawałek domu (zależy jak wysokie by urosły;) ). Jednak problem jest w tym, że ok 3-4 mt od miejsca gdzie widzę oczami wyobraźni te wysokie piękne szumiące np topole przebiega... gazociąg (ciągnie się przed płotem naszej przyszłej działki)

Czy musimy zapomnieć o dumnie rosnących drzewach w tym miejscu? :( Jeśli tak, czy są jakieś drzewa które mogłabym w tamtym miejscu posadzić jako "wiatrołapy"? Czy są jakieś ograniczenia jeśli chodzi o żywopłot? (wzdłuż płotu chcielibyśmy też zimozielony iglasty żywopłot (pewnie będą Thuje Brabant) )..

baaaaardzo prosimy o pomoc :) jesteśmy w fazie rozrysowywania naszego "ogrodu marzeń" i wszelkie uwagi są dla mnie na wagę złota:)

pozdrawiamy,

Ivi i Sevage

Większość liściastych jest przez pół roku łysa, więc proponowałbym posadzić coś iglastego. Będą ładne przez cały rok i będą łapać wiatr przez cały rok.

Na żywopłot proponuję thuje smaragd: są gęste i niesamowicie żywo-zielone.

Co do gazociągu jest ustawa pod adresem: http://www.ure.gov.pl/portal/pl/194/924/ , w której można znaleźć między innymi taki bełkot:

§9. 1. Gazociągi powinny być układane w ziemi lub nad ziemią, z uwzględnieniem wymagań określonych w odrębnych przepisach.

§9. 2. Dla gazociągów układanych w ziemi i nad ziemią powinny być wyznaczone, na okres eksploatacji gazociągu, strefy kontrolowane, których linia środkowa pokrywa się z osią gazociągu.

§9. 3. W strefach kontrolowanych operator sieci gazowej powinien kontrolować wszelkie działania, które mogłyby spowodować uszkodzenie gazociągu.

§9. 4. W strefach kontrolowanych nie należy wznosić budynków, urządzać stałych składów i magazynów, sadzić drzew oraz nie powinna być podejmowana żadna działalność mogąca zagrozić trwałości gazociągu podczas jego eksploatacji. Dopuszcza się, za zgodą operatora sieci gazowej, urządzanie parkingów nad gazociągiem.

§9. 5. Jeżeli w planach uzbrojenia podziemnego nie przewidziano, dla gazociągów układanych w pasach drogowych na terenach miejskich i wiejskich, stref kontrolowanych o szerokości określonej w ust. 6, należy je ustalić w projekcie budowlanym gazociągu.

§9. 6. Szerokość stref kontrolowanych, których linia środkowa pokrywa się z osią gazociągu, powinna wynosić:

1. dla gazociągów podwyższonego średniego ciśnienia i gazociągów wysokiego ciśnienia, o średnicy nominalnej oznaczanej symbolem "DN":

a. do DN 150 włącznie - 4 m,

b. powyżej DN 150 do DN 300 włącznie - 6 m,

c. powyżej DN 300 do DN 500 włącznie - 8 m,

d. powyżej DN 500 - 12 m,

2. dla gazociągów niskiego i średniego ciśnienia - 1 m.

§9. 7. Dla gazociągów układanych w przecinkach leśnych powinien być wydzielony pas gruntu, o szerokości po 2 m z obu stron osi gazociągu, bez drzew i krzewów.

§9. 8. W przypadku równolegle układanych gazociągów, których strefy kontrolowane stykają się lub nakładają, należy przyjąć całkowitą szerokość strefy kontrolowanej stanowiącą sumę odstępu osi dwóch skrajnych gazociągów i połowy szerokości stref kontrolowanych zewnętrznych gazociągów.

dzięki!!! :))

co do iglastych - co mógłbyś polecić na "wiatrołapy" ? Przypominam, że działka ma spadek wysokości ok 2,5 mt a te drzewka chcę posadzić oczywiście z tej niżej położonej strony.. więc coś co posadzę musiałoby w miarę szybko rosnąć:/

żywopłot chciałabym posadzić bez względu na wiatrołapy, najlepiej coś gęstego co by nas odgrodziło od świata.. (czujemy niezbędną potrzebę samotności i prywatności :) )

pozdrawiam

ivi

Z tym szybkim rośnięciem iglastych to może być problem, a Wy potrzebujecie czegoś o rozłożystej koronie jak sosna - chyba że posadzicie drzewa gęsto... Nie wiem jaki gatunek Wam polecić. Z tego co mam u siebie w ogrodzie najszybciej rośnie świerk serbski, ale on nie będzie rozłożysty i nie prześcignie też szybko rosnących liściastych. Najbardziej rozłożystą mam sosnę żółtą, ale ona powoli rośnie... Może ktoś inny coś mądrego podpowie albo poszukajcie po sieci opisów roślin z podanymi długościami rocznych przyrostów. Ciekawe też, czy odpowiednie podcinanie gałęzi zmuszałoby drzewo do rośnięcia w górę...

Thuje, które Wam poleciłem tworzą ścianę bez prześwitów, ale też nie rozwalają się na boki. Taki ideał na żywopłot. Tyle, że cokolwiek posadzicie, to zanim Was odgrodzi, to minie parę latek. Chyba, że to będzie jakiś liściasty busz, który wymaga cięcia kilka razy do roku, żeby nie zawalił całej działki :)