Koko 13.07.2003 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2003 Wiezba dachowa gotowa! Jestem na etapie pilnego poszukiwania firmy, ktora polozy dachowke (braas beton lub muller ceramika - wciaz nie ma ostatecznej decyzji). Odwiedzilem 3 firmy rozne firmy dekarskie, zrobili podobne kosztorysy, ale zadna nie wzbudzila mojego zaufania. Cos mi nie pasuje. Chyba to, ze jak rozmawiaja to nie patrza w oczy. Obejrzalem ich realizacje i w sumie OK, choc mam wrazenie, ze pokazali mi co pokazac chcieli.Poradzcie jak znalezc dobrago DEKARZA? Sprawa jest pilna. Serdeczne dzieki.PS. A moze znacie taka firme w Wareszawie i mozecie polecic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 14.07.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Wsiadaj w autko i zrób wycieczkę po budowach ..pytaj kto robił sąsiadom dach i czy są zadowoleni ...jak tak to bierz namiary na dekarzy .... pozniej ostro negocjuj ceny ...i spytaj czy montaz np. opierzeń, rynien , obróbek blacharskich jest odrazu w cenie położenia 1m2/ dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.07.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Koko mam dobrego dekarza,aktualnie na dachu. Ale to nie jest firm tylko ekipa. opal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 14.07.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Niestety, ale znalezienie jakiejkolwiek dobrej ekipy wymaga czasu. Tak więc jeżeli szukasz dobrej to nie możesz robic tego w ostatnie chwili. Na ogół ci najlepsi maja w zimie rozplanowaną robotę na cały rok. Mam nadzieję jednak że ci się poszczęści i znajdziesz kogoś solidnego komu akurat wypadła zaplanowana robota i ma troche czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 14.07.2003 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Ja zrobiłem podobny błąd: dopiero kiedy stała więźba zacząłem rozglądać się za dekarzem (wrzesień). Oczywiście jeżdżenie po budowach, goście od dachów, które nam się podobały byli oczywiście pozajmowani a nam się śpieszyło. W końcu uzgodniliśmy z ekipą, która robiła dach w pobliżu i której robotę widzieliśmy, że przyjdą do nas w październiku. Zadzwonili, że lecą na Warszawaę i sorry, Winnetou... Chociaż na tyle byli uczciwi, bo inni to nawet nie dzwonili.Wzięliśmy ekipę, która jak nam się wydawało, robiła poprawnie dach, a jeszcze niedrogo i mieliśmy wspólnych znajomych. Dach został zrobiony dość estetycznie, pieniądze wypłacone. Jednak w następnym roku wyszło szydło z worka: goście na moim dachu eksperymentowali wprowadzając pomysły typu wiercenie dachówki czy nietypowa obróbka kominów, okapów. W efekcie dach ciekł niemiłosiernie.Ale przynajmniej właściciel firmy nie wypierał się błęów i doszliśmy do porozumienia. Teraz wiem, że:1. dobrego dekarza należy szukać przynajmniej na pół roku wcześniej2. zawierać umowy3. stosować tylko sprawdzone rozwiązania4. pilnować, sprawdzać, NIE WIERZYĆ w cuda niewidy, jakie nieraz opowiadają o sobie5. UWAGA: dobry dekarz, jak każdy dobry wykonawca, może wpaść w pułapkę własnej renomy. Przez to że ma markę ma coraz więcej zamówień, których nie chce utracić. Przyspiesza więc robotę, urywa się z jednej budowy i jeździ na inną, w skrajnym przypadku rzuca robotę bo dostał lepszą propozycję (miałem tak dwa razy). Jakość drastycznie spada, renoma też.6. dobry wykonawca zna się zarówno na technologii jak i biznesie7. na dobrego dekarza warto zaczekać i warto dać więcej Powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rokas 18.07.2003 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Koko. Chyba przekombinowałeś. Uważam, że dach powinna robić jedna ekipa. Teraz jak wpuścisz dekarzy to na pewno stwierdzą , że cieśle coś spieprzyli i koniecze są poprawki. U mnie dach robiła jedna ekipa, która odbierała wykonanie wieńca i osadzenie kotew. Jak zrodziły się wątpliwości czy kotwy osadzone są dobrze, to odesłałem ich "na drzewo", odbieraliści? Od tego czasu problemy się skończyły, wszystko już pasowało. Robota wykonana w terminie, bez zmiany ceny ( oczywiście wcześniej umówiliśmy się od całości)Myślę, że moją ekipę mógłbym polecić, to dość młodzi chłopcy ale bardzo sprytni i pracowici. Obecnie pracują w okolicach Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drozdek 18.07.2003 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 znam bardzo dobrych dekarzy, ale są spod Częstochowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 18.07.2003 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Mam nadzieję, że ja wybrałem właśnie tych dobrych, (są z Częstochowy ) za tydzień mają zacząć kłaść dachówki, polecił ich cieśla, który znowu robi dachy głównie po ekipie murarzy, z jednym mam spokój, jak chłopakom coś nie pasuje, to rozmawiaja ze sobą, a nie trują, że poprzednia ekipa dała ciała, (mam tylko nadzieję, że nie ukrywają po sobie błędów ) I jedno co ich cechuje jeszcze dodatkowo, to to, że wszyscy zgadzali się ze mną za całość roboty, a nie za metry (dom troszkę urósł ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 21.07.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Kiedy u nas kryli dach, byliśmy super zadowoleni. Ekipa sprawna, chętna do pracy, polecona przez dobrych znajomych - kryli u niego i podobno zrobili elegancko. 3 tygodnie po zakończeniu i rozliczeniu prac okazało się że nasza wspaniała ekipa popełniła podstawowe błędy . Szukaliśmy oszczędności a w rezultacie ewentualne popraki będą nas być może dużo kosztować. No i ten żal do przyjaciół mimowolnie pozostał . Gdybym teraz miała zaczynać ten etap od nowa: 1. Zamówiłabym kompleksową usługę ( R+M ) ze spisaniem umowy i wystawieniem faktury 2. Zlustrowałabym wszelkich polecających pod kątem ich wymagań - nasz kolega wszystkich pozostałych wykonawców miał totalnych partaczy spod budki z piwem i ich nam nie polecał a ci dekarze w porównaniu z tamtymi wypadali super Po porażce z dachem nauczeni doświadczeniem, okna. schody, bramę garażową, parkier zamawiamy tylko razem z montażem. Wychodzi tylko trochę drożej ale mam nadzieję że przynajmniej to nie zepsują nam cennego materiału. Pozdrawiam i życzę pięknego i solidnie zrobionego dachu B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 21.07.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Nie polecam Ireneusza Kozłowskiego z Łap k/Białegostoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 21.07.2003 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Tak, tak, ja też wpadłem na "fachowców"dekarzy Na początku wszystko cacy, robotę można obejrzeć i z właścicielem pogadać, cód miód, i kosztorys zrobili, i takie tam ....a potem.....okazało się, że do dachu przyszło mi 3 ruskich. Tak to jest jak się ma renomę i firma się rozwija.NIestety był już listopad i niewiele mogłem zrobić, poza egzekucją poprawek.Najbardziej to zły jestem na siebie, bo niby dobrze zrobili, dach nie cieknie ale jak się popatrzy na wykończenia to... Po za tym u sąsiada kładła ekipa na wiosnę, kurcze ....artyści dachowi, trochę drożej niż u mnie ale .......Poleciłem ją koledze, mają kryć u niego dachówką.Tak to jest jak się człek śpieszy, teraz to bym zostwił tą całą więźbę do wiosny i na spokojnie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts