Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana z klinkieru - jaka zaprawa?

Recommended Posts

Czy ktoś ma praktyczne doświadczenia na ten temat? Mam ścianę licową z klinkieru. Klinkier ma być piaskowy, a spoiny szare. Czy muszę murować tą ścianę zaprawą, a potem wykonać spoinowanie fugą? Dlaczego tak trzeba robić? A może wystarczy sama zaprawa?

Czy ktoś wie co to za zaprawa do klinkieru, którą sprzedaje PSB pod swoją marką? Jest narysowana na tej stronie

(Czy to jakiś no-name? czy jakaś porządna zaprawa?) Kosztuje to coś 10,50 zł za 25 kg worek.

Witaj. Tez mam elementy elewacji z klinkieru w kolorze piaskowym. Sa juz gotowe i wygladaja super. Zaprawa do klinkieru nie moze zawirac wapna i dlatego trzeba je zastapis specjalnym plynem bezwapiennym. Ja ponadto zastapilem zwykly cement szary - bialym i dodalem barwnik bo spiony tez chcialem w kolorze piaskowym, ale w troche ciemnieszej tonacji. Niezbyt ciemnej bo nie chcialem efektu kratki na scienie. Pilnuj murarzy by nie pochlapali klinkieru zaprawa z innych fragmentow sciany. Mozna to ocywiscie delikatnie wyskrobac, le plamy pozostaja. Najlepiej oslon folia i dobrze przyklej. Gotowa zaprawa do klinkieru tez pewnie jest OK i nie bedzie powodowala wykwitow wapiennych. Nie wiem jak z cena.

Pozdrawiam

Z zaprawą do klinkieru jest tak,że powinna być tej samej firmy co klinkier.Możliwości wystąpienia wykwitów patrząc od strony zawartych zwiazków chemicznych w zaprawie czy też w cegle jest wiele. Każdy producent klinkieru ,jak sądzę wie na co zwrócić uwagę w przypadku swoich cegieł.Dlatego tez zaprawa jedynie firmowa to według mnie najlepsze rozwiązanie.Warto tez zdawać sobie sprawę ,że nawet najbardziej poprawna zaprawa nie zapobiegnie wykwitom w przypadku braku zachowania zasad sztuki murowania klinkieru-warto zapoznać się z zaleceniami producenckimi.

HEJ!

Klinkier powinien być murowany na barwioną zaprawę. Późniejsze fugowanie jest bardzo pracochłonne (jeśli ma być wykonane ładnie i dokładnie) i jest to dodatkowa czynność do wykonania, za którą trzeba zapłacić. Poza tym klinkier może się przy tym ubrudzić. Najlepiej kupić gotową zaprawę w danym kolorze. Barwienie cementu może mieć zgubne skutki. U mnie murowali dwa słupki przy bramie i w jednym zaprawa jest jaśniejsza, a w drugim ciemniejsza, bo murarzowi "się mniej wsypało" :(

Nie jest to bardzo widoczne, ale jestem pedantem i zawsze mnie to będzie denerwowało :cry: Na ścianie wyglądało by to jeszcze gorzej. Trzeba przypilnować murarza, żeby murował na metalowe pręty o przekroju np. 10 x 10 mm, a nie na drewniane listewki. Przy metalowych prętach fugi są równe, a przy drewnianych listwach, niekoniecznie :(

Czyli można murowac klikier od razu na zaprawie w kolotrze docelowym bez fugowania. Właśnie mój wykonawca upiera się, że fugowanie musi być i już, inaczej się nie buduje. A ja sobie tak po cichu myślę, że może jednak wystarczy kupić zaprawę w kolorze docelowym (gafit) i to wystarczy ? Klinkier ma być na cokole i narożnikach domu, plus strefa wejściowa i taras. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam,

Gaga2

czy te pręty mają zostać w murze?

Jeżeli nie to jak widzisz fugowanie "od razu"

HEJ!

Widziałem, jak się muruje słupki z cegły klinkierowej. Pręty układa się, na poszczególnych warstwach cegieł, zlicowane z cegłami. Nakłada się do środka barwną zaprawę i kielnią rozprowadza tak, aby przylegała wszędzie do prętów. Na tym układa się kolejną warstwę cegieł, itd. Po ułożeniu czterech warstw cegieł - przerwa na wysychanie (bo prętów było za mało :lol: ). Takie wykonanie eliminuje konieczność fugowania.

ZBYCHU! Jeśli murarze ci brudzili klinkier a ponadto nie potrafili zachować proporcji barwnika to powinienieś ich wygonić z budowy bo to papraje, a nie profesjonaliści.

Klinkieru mi nie brudził, ale barwienie mu nie wyszło :( .

Czynnie uczestniczyłem w operacji stawiania głównego słupka, bo stawiał je jeden murarz - ok. 70-letni. W jednym ze słupków miały być obsadzone dwie przelotowe, aluminiowe skrzynki na listu i pozostawione wnęki na domofony i zamek szyfrowy do otwierania bramy, a także rozprowadzone odpowiednio peshle. Jak zobaczyłem "precyzyjne" wycinanie cegieł szlifierką kontową z tarczą o średnicy 250 mm, to nie wiedziałem czy mam się śmiać, czy płakać, ale zakasałem rękawy, wyjąłem swoją szlifierkę (do robót precyzyjnych :lol: ) i sam powycinałem kształty w cegłach oraz wymurowałem słupek w części obsadzenia urządzeń. Drugi słupek stawiał już sam i stąd ta różnica w kolorze zaprawy :-? . Wygonić nie miałem sumienia, a poza tym wygonić to nie problem, tylko gdzie szukać dalej murarza do dwóch słupków?

Czyli można murowac klikier od razu na zaprawie w kolotrze docelowym bez fugowania. Właśnie mój wykonawca upiera się, że fugowanie musi być i już, inaczej się nie buduje. A ja sobie tak po cichu myślę, że może jednak wystarczy kupić zaprawę w kolorze docelowym (gafit) i to wystarczy ? Klinkier ma być na cokole i narożnikach domu, plus strefa wejściowa i taras. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam,

Gaga2

Widocznie Twój wykonawca ma swoją technologię, ale ponieważ to Ty płacisz, żądaj, aby wykonanie było takie, jak sobie życzysz!